Skocz do zawartości
kungfiarz

Soltek i Magiczne Pomiary Temperatur ! :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry czesc i czolem !

Pytanko prosto, zwiezle i zrozumiale !

Mam Hardware Monitor do plyty Soltek-a na nf2, tylko tam jak i w biosie sa podane 3 rozne temperatury, ktora jest do czego ?

- CPU Die

- ABS II

- RT1

... moim zdaniem CPU Die to rzeczywista temp. procka, RT1 to temp. wewnatrz komputera a ABS II to druga wersja jakiegos zabezpieczenia tylko chcialem spytac profesjonalistow :) !

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostałe dobrze rozszyfrowałeś... CPU DIE to właściwa tem proca, a ABS II to...hmmmm <span style="color:red;">[ciach!]</span> wie dokładnie co...coś z tego CPU PROTECTION

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABS II wyświetla temperature z rdzenia

...ktora zczytuje z diody termicznej w procku ;)

Dla wiadomosci tylko Soltek korzysta z tego dobrodziejstwa - dodatkowo mozesz pulap wylaczania z tego czujnika regulowac w biosie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wiadomosci tylko Soltek korzysta z tego dobrodziejstwa - dodatkowo mozesz pulap wylaczania z tego czujnika regulowac w biosie ;)

ekhem tak nie do końca, bo już widziałem po przestawieniu zwory w biosie 120*C 8O a procek ma się gut ani śladu przypaleń czy coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy "po przestawieniu zwory " ?

Zworka ma tryb wylaczania enabled i disabled - jesli dales na disabled to napewno sie nie wylaczy :(

Ja po zalozeniu procka wyciagnalem zasilanie wentylatora i pozagrzaniu sie do nastawionego 75stopni ABS komp wylaczyl sie - dla ciekawosci wlaczyc sie dalo dopiero gdzies po 5 minutach bo proc z radiatorem byl na tyle nagrzany ze ABS caly czas nie pozwalal na wlaczenie :)

Powiedzilbym ze wlasnie TO zabezpieczenie termiczne jest prawdziwym poniewaz mialem okazje sprawdzic zabezpiecznia z termistora zewnetrzengo w MSI, Epoxie czy ECSie i dzialalo to prawie zawsze zawodnie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli czytajac prawdziwa temperature procka mam patrzec na ABS II a nie CPU Die?

Właśnie, że nie... bo jeśli chcesz porównać temp. swojego proca z jakimś innym (np. na Epoxie) i byś odczytywał z ABS II to zawsze bedziesz miał wyższą.. CPU DIE pokazuje temp. tak jak inne czujniki na wiekszości płytach... myśle, że SOltek ma wyłączność na ABS II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"po przestawieniu zwory" - miałem na myśli wyłączenie zabezpieczenia. zgadzam się, że zabezpieczenie działa, ale coś chyba nawet za bardzo skoro nie mogłem działać na defaultowych ustawieniach proca na początku (nie wyłączało mi kompa tylko przy 11x100), wyłączyłem zabezpieczenie i wsjo działało choć po nagrzaniu proca->reset i wejście do biosu (mimo wyłączenia ABSII temp i tak jest odczytywana, tyle że nie ma wpływu na działanie kompa) i tu 120*C a radiator ciutkę tylko ciepły(zakładałem kilka razy żeby nie było że raz źle założyłem i się skarżę ;) ). ps. próby odpalenia 2 proców 0,18 kończyły się tak samo - komp wstawał i ABSII wyłączał zasilanie po ok. 5 sek pracy... coś jakby ciut nie tak z tym było...

ogólnie po jakimś tygodniu działania trochę się umiarkowały odczyty, już powyżej 100 nie widziałem :lol: obecnie odczyt ABSII pokazuje mi ok.50*C (temp CPU Die to 38*C), 12x140@1,55v (znaczy się obniżone, mam JIUCB0251 DUT3C) na titanie alu/pasta titana, wentyl wciągający z przodu/wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący za procem, a radiator tylko tyci-tyci ciepły... coś mi te 50*C podejrzanie wygląda, zresztą przy full obciążeniu dojeżdża do 65*C... a radiator ciepły a nie gorący

zwyczajnie sam nie wiem co o tym do końca myśleć.

pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"po przestawieniu zwory" - miałem na myśli wyłączenie zabezpieczenia. zgadzam się, że zabezpieczenie działa, ale coś chyba nawet za bardzo skoro nie mogłem działać na defaultowych ustawieniach proca na początku (nie wyłączało mi kompa tylko przy 11x100), wyłączyłem zabezpieczenie i wsjo działało choć po nagrzaniu proca->reset i wejście do biosu (mimo wyłączenia ABSII temp i tak jest odczytywana, tyle że nie ma wpływu na działanie kompa) i tu 120*C a radiator ciutkę tylko ciepły(zakładałem kilka razy żeby nie było że raz źle założyłem i się skarżę ;) ). ps. próby odpalenia 2 proców 0,18 kończyły się tak samo - komp wstawał i ABSII wyłączał zasilanie po ok. 5 sek pracy... coś jakby ciut nie tak z tym było...  

ogólnie po jakimś tygodniu działania trochę się umiarkowały odczyty, już powyżej 100 nie widziałem :lol:  obecnie odczyt ABSII pokazuje mi ok.50*C (temp CPU Die to 38*C), 12x140@1,55v (znaczy się obniżone, mam JIUCB0251 DUT3C) na titanie alu/pasta titana, wentyl wciągający z przodu/wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący za procem, a radiator tylko tyci-tyci ciepły... coś mi te 50*C podejrzanie wygląda, zresztą przy full obciążeniu dojeżdża do 65*C... a radiator ciepły a nie gorący

zwyczajnie sam nie wiem co o tym do końca myśleć.

pozdrawiam. :)

Hmmm... wszystko wskazuje na to, ze radiator zostal zle zalozony lub jakis inny czynnik powodowal, ze jednak plaszczyzna proca nie przylegala do plaszczyzny radiatora :/ Wskazuje na to tez fakt, ze po jakims czasie procek sie "ulozyl" i teraz Twoj radiator o wiele lepiej odprowadza cieplo - sprawdzales powierzchnie tego radiatora ? Titany te poniklowane ( nie pamietam symblu ) potrafia miec dosc chropowata powierzcnie,a tego nasz Athlon niestety nie lubi :(

Ja np. zakladam proca tylko i wylacznie do plyty kiedy nie jest ona zamontowana w obudowie ;) MAjac ja w reku z zalozonym prockiem zawsze moge upewnic sie wizualnie czy proc dobrze przylega do radiatora, czy nic nie podeszlo przy zakladaniu itp...

ABS dziala idealnie i nie sadze zeby Twoj przypadek byl zwiazany z uszkodzeniem czy niedopracowaniem plyty :/

Mialem przypadek kiedy koles po prostu.... zapomnial zalozyc radiatora przez roztargnienie i plyta sie wylaczyla po ok 0.5sec a procowi zupelnie sie nic nie stalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... wszystko wskazuje na to, ze radiator zostal zle zalozony lub jakis inny czynnik powodowal, ze jednak plaszczyzna proca nie przylegala do plaszczyzny radiatora :/ Wskakzuje na to tez, ze po jakims czasie procek sie "ulozyl" i teraz Twoj radiator o wiele lepiej odprowadza cieplo - sprawdzales powierzchnie tego radiatora ? Titany te ponikowane ( nie pamietam symblu ) potrafia miec dosc chropowata powierzcnie,a tego nasz Athlon niestety nie lubi :(

Ja np. zakladam proca tylko i wylacznie do plyty kiedy nie jest ona zamontowana w obudowie ;) MAjac ja w reku z zalozonym prockiem zawsze moge upewnic sie wizualnie czy proc dobrze przylega do radiatora, czy nic nie podeszlo przy zakladaniu itp...  

ABS dziala idealnie i nie sadze zeby Twoj przypadek byl zwiazany z uszkodzeniem czy niedopracowaniem plyty :/

Mialem przypadek kiedy koles po prostu.... zapomnial zalozyc radiatora przez roztargnienie i plyta sie wylaczyla po ok 0.5sec a procowi zupelnie sie nic nie stalo :)

wczoraj przekładałem wszystkie bebechy do innej budy także przy okazji rozebrałem cały sprzęt na części proste przeczyściłem i sprawdziłem-titanek jest równiutki i wypolerowany na błysk, pasty tyle co trzeba itd, też założone dokładnie i sprawdzone 2krotnie przed power-on także pozostają te 'inne czynniki', niedługo zmieniam na titanka z miedzianym insertem to będę wiedział czy kontakt miedzi z radiatorem poprawi sprawę (mam nadzieję!)

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak

Chociaz 3ba przyznac, ze szkoda iz Soltek zaprzestal od 75FRN zabezpieczenia z termistora, a zostawil tylko ABSII :( W 75FRV jeszcze sa 2 rodzaje zabezpieczen :)

Widocznie uznali, ze ABS II jest jak najbardziej wystarczajace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...niedługo zmieniam na titanka z miedzianym insertem to będę wiedział czy kontakt miedzi z radiatorem poprawi sprawę (mam nadzieję!)

I to bedzie najlepszy test ;)

Proponuje przepolerowac papierkiem sciernym te miedz - ja na Master Coolerze po przepolerowaniu miedzi uzyskalem 3 stopnie mniej ;) Zawsze to cos ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piekny artykulik powstal z waszej rozmowy

nie powiem ale troszke mi to wyjasnilo moje kosmiczne temeraturki w biosie....

mam tego solteka nforca2 i wszystko smiga jak cze ba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...