puczini Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Mam problem z OC procka. Jest to E5200 z oznaczeniem 3840A547 rev M0, siedzi na Asusie P5QL. Pamięci to 2x2gb Adata 1066. Obecnie jest ustawiony na 12,5 x 267 na napieciu 1,3V i chodzi stabilnie. Chciałem go jeszcze trochę podrkęcić, minimum 3500mhz ale dając napięcie 1,4 nie wstaje na fsb 280. Nawet na 1,4V i fsb 275 wywala po chwili błędy w orthosie. Po prostu w ogóle nie chce przekroczyć bariery 3,4 ghz. Powie mi ktoś jak ustawić różne ustawienia w biosie żebym mógł sobie trochę pohulać :lol: ? Będę wdzięczny za pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Mnożnik ustaw na 10x lub mniej , wtedy spróbuj z większym FSB . Powyżej FSB 266 strapa ustaw na 333 . Na moim P5QL-E jak nie ustawię strapa to płyta nawet nie chce wstać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 I pamiętaj o pamięciach, daj im zapobiegawczo 2,1v, na NB też dwa oczka wyżej niż default. I z tym strapem koniecznie pokombinuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puczini Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Płyta nie chce za bardzo wspólpracować na wyższym FSB niż ~350 więc ustawiłem 10,5x333 i jest lepiej, komputer jest stabilniejszy niż 12,5x 280 ale mimo to po 40 minutach wywala błąd w orthosie na prio 9. Strap ustawiłem na 333 i pamięci dobrze chodzą, ale jak kombinowałem ze strapem i zmniejszyłem chyba do 266 to komputer w ogóle odmówił współpracy a płyta nie chciała wrócić do swoich ustawień więc musiałem bios zresetować. Strapem już się nie bawię :lol: Zaraz jeszcze zwiększę napięcie na NB i pamięciach bo jest póki co na auto ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...ml&hl=E5200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puczini Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...ml&hl=E5200 Podstawowe Zagadnienia Jak podkręcić, gdzie znaleźć i dlaczego nie działa. Swoje pierwsze kroki skieruj właśnie tutaj Swoje pierwsze kroki kieruję właśnie do tego działu. Więc serdecznie dziękuję za pomoc......................................... Teraz komputer jest już stabilny ale pojawił się nowy problem. Komp często nie rusza. Podczas bootowania systemu resetuje się i płyta przywraca defaultowe ustawienia. Jak można to naprawić? Edytowane 6 Września 2009 przez puczini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...