Skocz do zawartości
puczini

Oc Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z OC procka. Jest to E5200 z oznaczeniem 3840A547 rev M0, siedzi na Asusie P5QL. Pamięci to 2x2gb Adata 1066. Obecnie jest ustawiony na 12,5 x 267 na napieciu 1,3V i chodzi stabilnie. Chciałem go jeszcze trochę podrkęcić, minimum 3500mhz ale dając napięcie 1,4 nie wstaje na fsb 280. Nawet na 1,4V i fsb 275 wywala po chwili błędy w orthosie. Po prostu w ogóle nie chce przekroczyć bariery 3,4 ghz. Powie mi ktoś jak ustawić różne ustawienia w biosie żebym mógł sobie trochę pohulać :lol: ? Będę wdzięczny za pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta nie chce za bardzo wspólpracować na wyższym FSB niż ~350 więc ustawiłem 10,5x333 i jest lepiej, komputer jest stabilniejszy niż 12,5x 280 ale mimo to po 40 minutach wywala błąd w orthosie na prio 9. Strap ustawiłem na 333 i pamięci dobrze chodzą, ale jak kombinowałem ze strapem i zmniejszyłem chyba do 266 to komputer w ogóle odmówił współpracy a płyta nie chciała wrócić do swoich ustawień więc musiałem bios zresetować. Strapem już się nie bawię :lol:

Zaraz jeszcze zwiększę napięcie na NB i pamięciach bo jest póki co na auto ustawione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe Zagadnienia

Jak podkręcić, gdzie znaleźć i dlaczego nie działa. Swoje pierwsze kroki skieruj właśnie tutaj

Swoje pierwsze kroki kieruję właśnie do tego działu. Więc serdecznie dziękuję za pomoc......................................... :damage_wall:

Teraz komputer jest już stabilny ale pojawił się nowy problem. Komp często nie rusza. Podczas bootowania systemu resetuje się i płyta przywraca defaultowe ustawienia. Jak można to naprawić?

Edytowane przez puczini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi