succub Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 (edytowane) Witam, posiadam procesor Athlon x2 64 5000+ z oryginalnym chlodzeniem, zasilacz chieftec 450w. Problem polega na tym, ze temperatury osiagaja bardzo duze wartosci.... ponizej screeny wykonane w tym samym momencie, przy zamknietej obudowie, i 90-100% uzyciu procesora. Temperatury w stanie spoczynku sa na poziomie 38-45 stopni. Wspomne ze posiadam wiatrak do wyciagania powietrza z tylu obudowy. To 97 stopni w everescie jest chyba troche zafalszowane... ale tak czy inaczej to co podaje speedfan to jest za duzo. Gdy procesor byl nowy pamietam ze w stresie nie bylo wiecej niz 55, ale po jakims czasie stopniowo sie zwiekszylo. W zasadzie przez caly okres uzytkowania mialem go podkreconego do 3GHz, ale ze wzgledu na widoczne temperatury od kilku tygodni jest na oryginalnych taktowaniach. Raczej nie jest to spowodowane zlym nalozeniem pasty termoprzewodzacej ani jej jakoscia, radiator jest zwyczajnie goracy. Dodam ze od tych 40 stopni w spoczynku do 80 w stresie nagrzewa sie bardzo szybko, i rownie szybko spada, proporcjonalnie do uzycia. Moje pytanie, czy cos jest nie tak z tym procem? Czy on sie nadaje do wymiany czy moze lepsze chlodzenie jest potrzebne? Nigdy nie mialem z nim zadnych problemow procz tej temperatury, nie wiesza sie nawet gdy jest ona wysoka. Edytowane 18 Września 2009 przez succub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Wyczyść radiator z kurzu. Weź dodatkowo poprawkę na wyższe temperatury na dworze, to potrafi znacząco wpłynąć na temperatury wszystkich podzespołów. Jeżeli przy otwartej obudowie temperatury są niższe to znaczy, że masz kiepski obieg powietrza w obudowie, dodaj jakiś wentylator na przód, który będzie wrzucał chłodniejsze powietrze, albo chociaż wymontuj zaślepki 3,5", żeby powietrze miało którędy wpadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Wszystko wyczyściłem, w obudowie mam teraz z pewnoscia dobrzy przewiew, dodatkowo zakupilem chlodzenie PENTAGRAM FREEZONE KARAKORUM P 7015 i co ? No w tym rzecz ze nic praktycznie zero efektu, podkrecilem proca na tym chlodzeniu do 3GHz i zaczalem sobie testowac. Temperatury przekraczaja 90 stopni w speedfanie, powyzej 100 w everescie, plyta glowna ktora ma ustawiony warning na 90 stopni, zawsze dzwoni jak w speedfanie je przekracza, czyli mozna uznac jego odczyt za zgodny z plyta glowna. Na ponizszym screenie widac wykres przebiegu temperatur. Temp 3 doszlo do 93 stopni i oczywiscie ciagle szlo w gore, co mnie zastanawia, ze przebieg temp 3 praktycznie pokrywa sie z przebiegiem core, a co najdziwniejsze to ze w jednej sekundzie gdy proc przestaje miec obciazenie, temperatura spada do okolo 45 stopni, czy to nie powinno sie stopniowo wychladzac? Dodam ze w idle, core podaje mi okolo 9 stopni..... co jest calkowicie nierealne, a temp 3 okolo 23... czyli moze z 1-2 stopnie wiecej niz temperatura pokojowa. Temp 1 i temp 2 w idle to okolo 33-36 stopni. Jedyny wykres ktory wydaje mi sie zblizony do rzeczywistosci to temp 2 z tym ze tez przekracza 70 i wydaje mi sie ze to dosc duzo jak na to chlodzenie, dodam ze jest ono jedynie cieple. Myslalem ze to moze wina biosu, sciagnalem nowy ale jest tak samo, a moze nawet i wieksze o pare stopni mi podaje. Czy mozliwe ze one naprawde sa tak wysokie? Czy nie powinien mi proc walnac przy takich temperaturach juz dawno? Czy moze tez jest cos z czujnikami na plycie glownej? Prosze o pomoc.... Edytowane 25 Września 2009 przez succub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Najprawdopodobniej masz uwalony czujnik temperatury w procesorze. Swoją drogą temperatura płyty głównej też jest dziwna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 O plyte glowna bym sie raczej nie martwil, od nowosci sie mocno grzeje. Pamietam ze jak ja kupilem to tez mnie to niepokoilo, ale troche poszperalem i ponoc te modele tak maja ze sie chipset grzeje mocno, co zreszta czuc jak dotykam radiatora. Przytlacza mnie ten proc, bo nie wiem przez te temperatury jak sie z nim obchodzic : < Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Daj zrzutkę z CPUZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Strasznie gorąca sztuka. Polecam sprawdzić procka na innej płycie głównej, być może czujniki są powalone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Vcore nie jest za wysokie troszkę? Jeśli pasta dobrze nałożona, radiator dobrze siedzi, komputer jest stabilny to nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Wyglada na to ze jedyne co mi pozostaje to kupic nowy, cos sie na maksa zrypalo, bo przekracza mi teraz 100 stopni i automatycznie plyta glowna kompa wylacza ;/ ustawilem na oryginalne taktowania i jest tak samo, a w biosie nie moge tego wylaczyc niestety, to pewnie jest na stale ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...