mzah Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 szukam sobie od niedawna monitora 22'' - zwiedzilem kawal internetu czytajac rozne recenzje i wybieram juz chyba tylko pomiędzy dwoma modelami: 1) Dell 2209WA - http://www.ceneo.pl/2237591s 2) HP LP2275W - http://www.ceneo.pl/1829856s nie jestem grafikiem - uzywal go bede jakos mniej wiecej tak: 75% czasu internet, 20% gry/filmy, 5% - chce sie nauczyc poprawiac swoje zdjecia w PS ;-) (dobre mam nadzieje ;-) pytania: - z tych dwoch ktory sami byscie wybrali? - PVA czy IPS (w tym dellu jest to jakas odrobine okrojona wersja IPS z tego co czytalem)? - gdybym chcial dwa monitory (a w niedalekiej przyszlosci chce) to czy jakbym mial HP+Dell na roznych matrycach - wqrzajace by to bylo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Trudny wybór. Pod warunkiem że dorwiesz dobrego HP, bo miały kilka problemów na samym początku, ale teraz ponoć już wyeliminowane. Dużo w necie, pewnie też wieczorkami, to wymagana jest dobra regulacja jasności ( możliwość zjechania do małej jasności ). Dell dosyć mocno świeci nawet na nastawie 0% brightness. Hp tutaj lepiej się sprawdzi. Czerń lepsza na HP, ale kąty w kolorach lepsze na Dell. Do gier lepszy Dell ( szybszy ), ale na HP też będzie ok. Ja osobiście miałem wszystkie, w tej chwili mam PVA i IPS. Problemem jest to, że każdy monitor świeci inaczej, nawet 2 takie same modele mogą mieć rozrzut w nastawach ( mowa o półce konsumenckiej ). :wink: Trzeba wziąć kalibrator i sobie oba monitory ( nawet na różnych matrycach ) skalibrować do jednej nastawy, wtedy będziesz mieć w miarę równo. E-IPS to w pewnym sensie jest okrojona wersja ips, ale tylko z jakiś filtrów/warstw które nie wpływają na końcowy rezultat. Co prawda, e-ips nie miałem, ale z opisów i zdjęć raczej nie ma wielkiej różnicy do h-ips. Zastanów się, czy rozwiązanie 2 monitorowe Ci się na pewno przyda. Wygląda to fajnie, jak na biurku są 2 monitory, ale praktycznych zastosowań na 2 sprzęty nie ma aż tak wiele ( mówimy o zwykłym korzystaniu z komputera ). Może lepiej 1 24" zamiast 2 22"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzah Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 dzieki za rady (i zapraszam innych do dyskusji oczywiscie ; - ) co do dwoch monitorow - mam taki uklad w pracy (vs laptop 15'' w domu -,-) i naprawde przyzwyczailem sie to czegos takiego ; - ) - do pracy w 2 roznych programach naraz -> ideal - do gier/filmow -> rzeczywiscie pewnie nic sensownego ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 HPka mam od grudnia i jestem bardzo zadowolony :) Czerń świetna, kąty widzenia jak dla mnie rewelacyjne, smużenie niezauważalne imo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 - do gier/filmow -> rzeczywiscie pewnie nic sensownego ;-) gry - mozna monitorowac wydajnosc kompa na drugim monitorze gdy na 1 dziala gra :) - mozna grac i sledzic cos na drugim monitorze np trening f1 :D filmy - mozna ogladac full screen na monitorze film, a na drugim pracowac - mozna puscic 2 filmy naraz :D zawsze znajdzie sie zastosowanie ;) Ja mam della i tez nie narzekam, czern niby nie cudowna, ale szczerze mowiac ja przy brigh 0 i contrast 70 nie zauwazam by byla szarawa, dla mnie jest ok. Katy jak przy hp rewelka, nie wiem czy ten hp nie ma wide gamuta czasami , wtedy bedziesz mial klopot z kolorami (w sensie troche zabawy z ustawianiem i nie all aplikacje maja obsluge profili kolorow) dell ma srgb wiec jest duzo przyjazniejszy dla niedoswiadczonego uzytkownika :). Co do 2 monitorow, lepiej brac 2 takie same, ja sie tej rady posluchalem i nie zaluje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzah Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy - ale musze wam powiedziec ze jesli chodzi o wybor jednego monitora z tych dwoch wymienionych powyzej to, patrzac na ten watek, jestescie rownie malo zdecydowani co ja ;-P thx za rady ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) No bo oba są świetnymi modelami, więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Poczytaj kilka postów w dół od tego mojego: klik. ---------- W ogóle to przeczytaj cały tamten wątek. Jest i o Dell i o HP. :razz: Edytowane 14 Września 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Pytanie do właścicieli HP. Czy w nowych modelach usunięto problemy z piszczeniem przetwornicy oraz z długim wybudzaniem? Jeszce był chyba problem w losowo wyskakującymi liniami fioletowo-zielonymi. Poprawiono to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Pytanie do właścicieli HP. Czy w nowych modelach usunięto problemy z piszczeniem przetwornicy oraz z długim wybudzaniem? Jeszce był chyba problem w losowo wyskakującymi liniami fioletowo-zielonymi. Poprawiono to? W nowych rewizjach już tak, przynajmniej osoby które ostatnio kupowały ( z tego forum ) nie narzekały na żadne z tych usterek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 W nowych rewizjach już tak, przynajmniej osoby które ostatnio kupowały ( z tego forum ) nie narzekały na żadne z tych usterek. Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy warto dopłacić te ~300zł do HP lp2275w? Wyczytałem, że dla "nocnych ludzi" Hp jest lepszy z uwagi na możliwość większego obniżenia jasności w stosunku do rzeczonego Dell'a. Jest to dla mnie dość istotne bo często siedzę wieczorami/nocą pracując głównie z AutoCAD (tylko czarne tło), World+Excel oraz Net i czasem jakaś gra. Oczywiście nie siedzę całkowicie po ciemku, bo używam lampki na biurku i czasem oświetlenia pracowni w postaci halogenów - świeca nieco od tyłu. Jak ktoś ma takie doświadczenia to proszę o komentarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Jeśli tylko czarne tło, to ja bym jednak wybrał PVA, czyli HPka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, czy warto dopłacić te ~300zł do HP lp2275w? Wyczytałem, że dla "nocnych ludzi" Hp jest lepszy z uwagi na możliwość większego obniżenia jasności w stosunku do rzeczonego Dell'a. Jest to dla mnie dość istotne bo często siedzę wieczorami/nocą pracując głównie z AutoCAD (tylko czarne tło), World+Excel oraz Net i czasem jakaś gra. Oczywiście nie siedzę całkowicie po ciemku, bo używam lampki na biurku i czasem oświetlenia pracowni w postaci halogenów - świeca nieco od tyłu. Jak ktoś ma takie doświadczenia to proszę o komentarz. Przy takich potrzebach warto, a nawet trzeba dopłacić. 2275W jak wiesz, jest na matrycy S-PVA, czerń jest świetna ( i jest czarna, a na Dell jest ciemnoszara ), jest lepsza regulacja jasności, no i czarne tło jest stabilne, tzn. na IPS mały kąt i czerń ( która i tak jest szara ) zaczyna się jeszcze rozjaśniać, dodatkowo tracąc kontrast. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Skoro tak sugerujecie, to chyba już jestem zdecydowany. Teraz poczekam na ekstra fundusze i kupuje. Dzięki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) 1.(...) czy warto dopłacić te ~300zł do HP lp2275w? 2.Wyczytałem, że dla "nocnych ludzi" Hp jest lepszy z uwagi na możliwość większego obniżenia jasności w stosunku do rzeczonego Dell'a. 3.Jest to dla mnie dość istotne bo często siedzę wieczorami/nocą pracując głównie z AutoCAD (tylko czarne tło), World+Excel oraz Net i czasem jakaś gra. 4.Oczywiście nie siedzę całkowicie po ciemku, bo używam lampki na biurku i czasem oświetlenia pracowni w postaci halogenów - świeca nieco od tyłu. Jak ktoś ma takie doświadczenia to proszę o komentarz. AD 1. sądzę, że warto. teraz zniknie 300zł lecz HP jest lepiej dopasowany do wymagań. a 300zł "rozmyje" się przez okres użytkowania. AD 2. szeroki zakres regulacji jasności to prawie podstawowe kryterium. czytaj: zaczynajacy sie nisko, bo górny pułap mało kiedy bywa przydatny. i wbrew temu co piszesz - to nie jest tylko widzimisie dla 'nocnych marków'. choćby dłuzsze czytanie/pisanie tekstu na białym tle nawet w pochmurny dzień potrafi wykończyć. a gdy ktoś siedzi nocami - IMO absolutnie niezbędne. na noc tak z możliwością zejscia do ~90cd/m^2 dla wrażliwych, a minimum do ~110cd/m^2. nawet przy bocznej biurowej lampce (vide : twój pkt. 4) AD 3. ACAD ze standardowym tłem -> tak jak tu już napisano : S-PVA. -> lepsza i mniej podatna na zmiany czerń + dobry kontrast. ACAD i (typowa :wink: ) praca wieczór/noc -> patrz punkt AD 2 -> po jakimś czasie w tych warunkach chce sie czasami zmniejszyć jasność panelu. mniej męczą wtedy 'jasne' elementy programu; mniej biją po oczach mocno nasycone kolorowe linie. z S-PVA wysoki wsp. kontrastu zapewnia zachowanie przy tym odpowiedniej czytelności a czerń jest wtedy jeszcze głębsza i ewentualne "X-owanie" lub nierówności podświetlenia znikają/mniej denerwują. AD 4. nie wiem o jakie halogeny i ich moce chodzi (pewnie biurowe podwieszane/wbudowane 'kratki'?) i jak współgra HP LP2275w ze swoją warstwą antyodblaskową mając je za twoimi placami, ale nie powinno być z tym problemów. PS.do wszelakich 'CAD' solidnie zalecam iście w stronę 24" Edytowane 24 Września 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 AD 1. sądzę, że warto. teraz zniknie 300zł lecz HP jest lepiej dopasowany do wymagań. a 300zł "rozmyje" się przez okres użytkowania. AD 2. szeroki zakres regulacji jasności to prawie podstawowe kryterium. czytaj: zaczynajacy sie nisko, bo górny pułap mało kiedy bywa przydatny. i wbrew temu co piszesz - to nie jest tylko widzimisie dla 'nocnych marków'. choćby dłuzsze czytanie/pisanie tekstu na białym tle nawet w pochmurny dzień potrafi wykończyć. a gdy ktoś siedzi nocami - IMO absolutnie niezbędne. na noc tak z możliwością zejscia do ~90cd/m^2 dla wrażliwych, a minimum do ~110cd/m^2. nawet przy bocznej biurowej lampce (vide : twój pkt. 4) AD 3. ACAD ze standardowym tłem -> tak jak tu już napisano : S-PVA. -> lepsza i mniej podatna na zmiany czerń + dobry kontrast. ACAD i (typowa :wink: ) praca wieczór/noc -> patrz punkt AD 2 -> po jakimś czasie w tych warunkach chce sie czasami zmniejszyć jasność panelu. mniej męczą wtedy 'jasne' elementy programu; mniej biją po oczach mocno nasycone kolorowe linie. z S-PVA wysoki wsp. kontrastu zapewnia zachowanie przy tym odpowiedniej czytelności a czerń jest wtedy jeszcze głębsza i ewentualne "X-owanie" lub nierówności podświetlenia znikają/mniej denerwują. AD 4. nie wiem o jakie halogeny i ich moce chodzi (pewnie biurowe podwieszane/wbudowane 'kratki'?) i jak współgra HP LP2275w ze swoją warstwą antyodblaskową mając je za twoimi placami, ale nie powinno być z tym problemów. PS.do wszelakich 'CAD' solidnie zalecam iście w stronę 24" Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do ostatniego akapitu, to 24" były by wskazane, ale... lubię czasem sobie pograć, a do takiej rozdzielczości trzeba mieć naprawdę solidną grafikę+proca no i 24'' (S)PVA kosztuje >2000,00zł :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) 1.Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. 2. Co do ostatniego akapitu (czyli moje 'PS.' by isc w 24" [przyp. sorest :)] ), to 24" były by wskazane, 3. ale... lubię czasem sobie pograć, a do takiej rozdzielczości trzeba mieć naprawdę solidną grafikę+proca 4. no i 24'' (S)PVA kosztuje >2000,00zł :sad: AD 1. niewiele osob tu mialo do czynienia z acad na dluzej. skromne obycie juz mam wiec staram sie zawsze dac jakies wskazowki na wage mojej jakiejstam wiedzy. zreszta w duzej mierze z powodu acad'a swoj lcd mam jaki mam. // eizo s2431w AD 2. co najmniej mowiac. AD 3. przeciez mozna 'pykac' w nienatywnej rozdzialce na fragmencie ekranu bez straty jakosci. / ewent. skalowanie ze strata. AD 4. problem taki ze w ogole malo jest spva 24" w widelkach 2000-3000. byl kiedys w rozsadnej cenie hp lp2465. jego nastepca (hp lp2475 ~2150pln) to juz s-ips - i dobrze i niedobrze. powstaje pytanie - czy zysk 2" jest wagowo wiekszy niz pewna upierdliwosc z tym "czarnym" -> @tom83 testowal ten monitor srogim okiem swym ;) moze by pewien decyzyjny szkic w tej materii zrobil. //sledzi tu watki to napewno to przeczyta. heh. Edytowane 2 Października 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 AD 4. problem taki ze w ogole malo jest spva 24" w widelkach 2000-3000. byl kiedys w rozsadnej cenie hp lp2465. jego nastepca (hp lp2475 ~2150pln) to juz s-ips - i dobrze i niedobrze. powstaje pytanie - czy zysk 2" jest wagowo wiekszy niz pewna upierdliwosc z tym "czarnym" -> @tom83 testowal ten monitor srogim okiem swym ;) moze by pewien decyzyjny szkic w tej materii zrobil. //sledzi tu watki to napewno to przeczyta. heh. Szczerze mówiąc, to tak jak zauważyłeś, w tym przedziale cenowym nie ma praktycznie nic dobrego jeśli chodzi o 24" na PVA. Monitor jaki bym wybrał przy zastosowaniach podobnych do Twoich jak i kolegi @adnet to tylko i wyłącznie sprzęcik na PVA. Nie ma co się oszukiwać, IPS ma stabilniejsze kąty w kolorach, ale jeśli kluczowym tłem dla programu jest czerń, to niestety odpada. Przy odległości mniejszej jak 80 cm na czarnym ekranie rogi będą świecić, co dodatkowo zniweluje i tak kiepski kontrast i czerń. Ja bym został przy 22" PVA. Chyba że da radę wyrwać się coś używanego. Wybitnym monitorem jest SX2461 na PVA, kąty sporo lepsze niż w serii S, równomierność i liniowość zabija wszystko co miałem do tej pory. Był do kupienia, ale nikt z forum nie chciał. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) Szczerze mówiąc, to tak jak zauważyłeś, w tym przedziale cenowym [2-3k] nie ma praktycznie nic dobrego jeśli chodzi o 24" na PVA. (...)Kiedys bylo kilka rozsadnych modeli, teraz nie wiem dokładnie. Juz malo sledze rozmiary 22-24”. A jesli, to w sumie nowinki od 2-3 firm… Teraz okazyjnie sledze juz jedynie… bezczelnie niezmieniajaca sie cene EIZO SX27xx. W trzech walutach ;) Dla kolegi @adnet zastosuje nie patriotyczny lobbing: LCD 22" EIZO FlexScan S2231WE-GY 382+20 euro. (x4,25=1712zł) // w PL jeszcze chwile temu ok. 2400-2500zł Jak zgaduje to promocja na koncowke poprzedniego modelu. Niemieckiego nie rozumiem ani trochę wiec nie wiem co oni dokladnie tam pisza. Model sprawdzony i bardzo dobry. Mniej popularna podstawka, ale niezwykle ergonomiczna. Swietna cena ! //linku brak. oferta jest na glownej stronie sklepu f&m shop.de PS. Jakby ktos chcial kupowac w f&m – jest to bardzo proste, i po angielsku, a co nie jest jest po angielsku to mozna przeskoczyc intuicyjnie. Edytowane 3 Października 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Kiedys bylo kilka rozsadnych modeli, teraz nie wiem dokładnie. Juz malo sledze rozmiary 22-24”. A jesli, to w sumie nowinki od 2-3 firm… Teraz okazyjnie sledze juz jedynie… bezczelnie niezmieniajaca sie cene EIZO SX27xx. W trzech walutach ;) Dla kolegi @adnet zastosuje nie patriotyczny lobbing: LCD 22" EIZO FlexScan S2231WE-GY 382+20 euro. (x4,25=1712zł) // w PL jeszcze chwile temu ok. 2400-2500zł Jak zgaduje to promocja na koncowke poprzedniego modelu. Niemieckiego nie rozumiem ani trochę wiec nie wiem co oni dokladnie tam pisza. Model sprawdzony i bardzo dobry. Mniej popularna podstawka, ale niezwykle ergonomiczna. Swietna cena ! //linku brak. oferta jest na glownej stronie sklepu f&m shop.de PS. Jakby ktos chcial kupowac w f&m – jest to bardzo proste, i po angielsku, a co nie jest jest po angielsku to mozna przeskoczyc intuicyjnie. Niestety już go nie ma, ale ceny i tak znacznie lepsze niż w PRL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...