Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm...wedlug rankingu w chipie najleprza plyta(w tescie POWER) na zlaczu Socket A to Asus A7V333, Epox EP-8K3A+ jest na 3 pozycji. W rankingu wydajmosc pierwsza jest Microstar K7N420 Pro, na 4 Asus A7V333 a Epox 8KHA+ dopiero na 8...Wiec najleprzym wyborem byl by Asus A7V333?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Epox 8KHA+ i jesli nie masz zamiaru podkrecac to pamieci 266 DDR, jesli jednak bedziesz podkrecal to jakies 333, moga byc nonamy, ale lepiej jakiesp ozadne, np. nanya, samsung...

Co do testu w chipie... a ja widzialem test gdzie Epox 8KHA+ cial ostro plytke gigabate, soltek i swojego brata - wszystkie na KT333... Roznice sa minimalne w praktyce. Tak cyz siak bralbym tego epoxa.

Co do dysia. Nie bierz IBM chyba, ze Vancouver (nie wiem czy dobrze napisalem). Jesli nie bedziesz widzial niczego fajnego to mozesz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Barracude IV, ale zastanowilbym sie nad maxtorem, albo moze west digital z 8 mb bufforem ?(najszybsze dyski IDE)

Cooler: Na swoim procku mam Zalman CNPS 6000CU i spisuje sie bardzo dobrze. Przy maksymalnych obrotach jest troche glosny (chodz porownujac z innymi...) ale przy zamknietej obudowie i po wygrzewaniu temperatura nigdy nie przekroczyla 45*C (zazwyczaj jest mniej). Przy otwartej obudowie 40*C (zapewne tyle samo albo i mnie byloby, gdybym mial z boku obudowy wiatrak wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy). Jak bedziesz mial dosc halasu to kosztem temperatury mozesz przy pomocy fanmate, dolaczanego do zestawu, obnizyc napiecie. Cooler powinien sie spisac mniej wiecej tak samo dobrze przy XP 2000+ jak przy moim XP 1800+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spox chcial bym zamowic plyte Epox 8KHA+ ale na stronie dystrybutora w polsce( www.pronox.com ) jest Epox 8KHA (bez "+") plyta ta ma KT266 a wogole nie ma zlacza Socket A. Zato Epox K3A+ ma KT333 i zlacze Socket A. I co wybrac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...wedlug rankingu w chipie najleprza plyta(w tescie POWER) na zlaczu Socket A to Asus A7V333, Epox EP-8K3A+ jest na 3 pozycji. W rankingu wydajmosc pierwsza jest Microstar K7N420 Pro, na 4 Asus A7V333 a Epox 8KHA+ dopiero na 8...Wiec najleprzym wyborem byl by Asus A7V333?

Kolejny pacjent! bo w chipie pisali ! i co z tego to ze o czyms pisza i wedlug nich jest to dobre moze sie okazac ze jednak nie do konca ! i zazwyczj tak jest ! Np: Tom uzal plyta gigabyte na kt333 za najleprzsza a jadnak sie okazuje ze z tymi plytami sa problemy ! trafia sie duzo zrzutow ! O ile dobzre pamiatam pisal o tym Lancer ! Zalezy jak sie trafi ! Gozej jak sie za czesto trafia na zrzuty ! Do To autora postu : proponuje spisac na kartce wszystkie wady i zalety wszystkich modeli i podjac meska "diecezje" A noz bedzie ona sluszna !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój dysk IBM - ten ze sławnej węgierskiej serii - działa i ma się dobrze :)

a co do maxtora, to słyszałem, że dyski tej firmy mogą mieć problemy z wydajnością w podkręconych systemach. ktoś zanotował spadek wydajności rzędu 25% - ale to informacja przeczytana, nie potwierdzona i jakoś trudno mi w to uwierzyć...

generalnie wziąłbym jednak seagate - sam takiego kupuję - cena jest bardzo korzystna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spox ale gdzie mozna zamowic Epox 8KHA+? Bo jak narazie widzialem tylko 8KHA

:arrow: Epox'a 8KHA+ praktycznie mozna kupic wszedzie. jest dostepny na gieldzie komputerowej np. w Warszawie i Katowicach. jezeli chodzi o sklepy internetowe to polecam http://www.komputronik.pl/. g00f w jakiej miejscowosci mieszkasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta glowna albo w komputroniku, albo www.sirius.pl

Cooler - temperatury juz pisalem i powinien byc dobry, mniej wiecej takiej samej wydajnosci bedzie Volcano7+ - tylko, ze glosniejszy.

Uwazaj przy kupowaniu, to ma byc Epox8KHA+ roznica jest ogrmna miedzy nim a 8KHA, oczywiscie tne pierwszy jest lepszy i tylko jego oplaca sie kupowac. Wszedzie uwazaj nawet na tak glupi znak jak + czy myslnik - to moze miec znaczenie.

Jesli bedziesz sam skladal komputer kup sobie cos takiego jak Copper Shim (najlepiej od TT, do kupienia np. www.4max.com.pl ) i paste termoprzewodzaca (Arctic Silver 3) - to sa rzeczy obowiazkowe. Jesli to ci w sklepie maja skladac nie musisz sie powyzszym martwic.

Jesli kupujesz caly zestaw w jednym sklepie nie daj sie sprzedawcy wrobic w coolex "LUX" czy cos w tym rodzaju. To wszystko sa tanie gnioty! Nigdy nie wierz sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogole chcial bym miec plytke odbra do "krecenia". Czy Epox 8KHA+ daje mozliwosc zmiany napiecia procka z biosu? i czy w biosie jest wskaznik temp.? No i czy do "krecenia" nie byla by leprza plyta z KT333? Aha no i jak rozwiazac wentylacje? wiadomo cooler na procku, wiatrak z tylu w zalisaczu ale czy dac jeszcze jeden z przodu? I cy ten cooler ktory polecasz Szymoon jest dobry do overclockingu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcial bym kupic nowego kompa. Procesor Athlon XP 2000+ karta graficziczna GeForce4 Ti4200 GAINWARD(chociaz nie jestm pewnien czy nie wybrac PROLINK`a) ale to tyle co wiem prawie napewno, dalej nie jestem pewien na co sie zdecydowac. Po pierwsze jaka wybrac plyte aby dobrze dzialala z Athlon`em XP 2000+ i GeForce4 Ti4200. Wybralem jak narazie plyte ASUS A7V266E ale nie wiem czy to dobry wybor, ta plyta nie obsluguje DDR 333(wogole czy ktos moze mi wytlumaczyc jaka jest roznica miedzy 333 a 266?) obsluguje ona Athlon`a XP ale nie jestem pewien czy moze obslugiwac czestotliwosc 2000+ (1,65 Ghz) Co do dysku twardego wybralem IBM DeskStar 120 GXP IC35L080AVV 80GB ale nie jestem pewien czy to dobry wybor.Zastanawiam sie tez nad Seagate Barracuda ATA IV ale jesli ktos ma dobra propozycje to niech pisze. Wogole nie mam pojecia jaki wybrac wentylator dla procka. Moze dobry by byl Colorful S462-10B515? Ale naprawde nie niem...No i ramy napewno DDR`y ale jakie? 333 czy 266 i jakiej firmy najleprze?

Do jakiej ceny ma być jednostka, to coś faynego pokażę i nie bedzie problemu z serwisem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar kupic sprzet w roznych sklepach zeby bylo jak najtaniej i sam chce zlozyc kompa ale co to jest Copper Shim ??? i ta pasta termoprzewodzaca???

:arrow: copper shim jest to miedziana plytka pomiedzy procesor a radiator. plytka ma za zadanie zapobiec skruszeniu jadra procesora, podwyzsza przewodnosc ukladu chlodzacego. cena takiej plytki to 18 zl w

www.4max.com.pl.

co do pasty termoprzewodzacej to polecam THERMOPOX 75 AGS. podwyzsza ona przewodnosc cieplna miedzy prockiem a radiatorem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...