Skocz do zawartości
mikla91

Pływający Pasek W Filmach X264

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam laptopa Samsung SA11 (vista) z nVidia GeForce 9200M GS 512 MB. Filmy w jakości HD (x264) oglądam w programie VLC Player. Wszystko idzie przez kabel HDMI. Niestety podczas odtwarzania przeszkadza mi jedna rzecz. Pasek pływający po ekranie (z góry na dół). Miałem podobny przypadek w grze PES 2009 na stacjonarnym komputerze i monitorze LCD. W tamtym przypadku pomogło włączenie w ustawieniach funkcji: WAIT FOR VSYNC. . Jak się da usunąć ten problem na laptopie? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny przypadek w grze PES 2009 na stacjonarnym komputerze i monitorze LCD. W tamtym przypadku pomogło włączenie w ustawieniach funkcji: WAIT FOR VSYNC. . Jak się da usunąć ten problem na laptopie?

Poszukaj vsync w opcjach sterowników od karty graficznej. Możesz też użyć innego odtwarzacza np Media Player Classic Home Cinema.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam najnowszą wersję mpc (6.4.9.1) i tam nie mam takiej opcji jak Lock back-buffer

Dołączona grafika

Próbowałem w ustawieniach nvidi (włączyłem synchronizację pionową), w mpc włączałem vsync, alternative vsync, EVR Buffers na 4, zainstalowałem ReClock z włączaną funkcją vsync i nadal bez rezultatu. W smplayer nie widze opcji związanej z tymi paskami

edit: znalazłem wersję z Load back-buffer, ale niestety nie zadziałało. Tzn. teraz zamiast "pływającego paska" mam dwa (powyżej dołu i powyżej góry) i jest jeszcze gorzej. Włączyłem też opcję Direct3D Fullscreen (stop tearing)

Może w EVR mam coś zmeinić albo w innych opcjach?

Edytowane przez mikla91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem w ustawieniach nvidi (włączyłem synchronizację pionową), w mpc włączałem vsync, alternative vsync, EVR Buffers na 4, zainstalowałem ReClock z włączaną funkcją vsync i nadal bez rezultatu

Przetestuj pozostałe metody renderowania obrazu w szczególności Overlay mixer.

W smplayer nie widze opcji związanej z tymi paskami

Sprawdź wszystkie dostępne metody renderowania obrazu Opcje --> Ustawienia --> Główne --> Wideo --> Sterownik wyjściowy. Upewnij się też, ze masz wyłączone opcje:

- bezpośredni rendering

- podwójne buforowanie

- rysuj obraz wideo używając segmentów

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi