mikla91 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Witam. Posiadam laptopa Samsung SA11 (vista) z nVidia GeForce 9200M GS 512 MB. Filmy w jakości HD (x264) oglądam w programie VLC Player. Wszystko idzie przez kabel HDMI. Niestety podczas odtwarzania przeszkadza mi jedna rzecz. Pasek pływający po ekranie (z góry na dół). Miałem podobny przypadek w grze PES 2009 na stacjonarnym komputerze i monitorze LCD. W tamtym przypadku pomogło włączenie w ustawieniach funkcji: WAIT FOR VSYNC. . Jak się da usunąć ten problem na laptopie? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Miałem podobny przypadek w grze PES 2009 na stacjonarnym komputerze i monitorze LCD. W tamtym przypadku pomogło włączenie w ustawieniach funkcji: WAIT FOR VSYNC. . Jak się da usunąć ten problem na laptopie?Poszukaj vsync w opcjach sterowników od karty graficznej. Możesz też użyć innego odtwarzacza np Media Player Classic Home Cinema. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Znalazłem w ustawieniach synchronizację pionową i włączyłem tą opcję. Teraz zamiast paska co 20-30 sekund mam co 2-3 minuty. Zainstalowałem Media Player Classic Home Cinema i x264 Video Codec rev. 1259, ale również lipa. Nie mam już pomysłu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 http://wiki.digital-digest.com/index.php/M..._Hints_and_Tips Lock back-buffer: Enabling this might solve broken vsync problems Jak to nic nie da to zobacz czy smplayer poradzi sobie z rwaniem (tearing) obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) mam najnowszą wersję mpc (6.4.9.1) i tam nie mam takiej opcji jak Lock back-buffer Próbowałem w ustawieniach nvidi (włączyłem synchronizację pionową), w mpc włączałem vsync, alternative vsync, EVR Buffers na 4, zainstalowałem ReClock z włączaną funkcją vsync i nadal bez rezultatu. W smplayer nie widze opcji związanej z tymi paskami edit: znalazłem wersję z Load back-buffer, ale niestety nie zadziałało. Tzn. teraz zamiast "pływającego paska" mam dwa (powyżej dołu i powyżej góry) i jest jeszcze gorzej. Włączyłem też opcję Direct3D Fullscreen (stop tearing) Może w EVR mam coś zmeinić albo w innych opcjach? Edytowane 25 Września 2009 przez mikla91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Próbowałem w ustawieniach nvidi (włączyłem synchronizację pionową), w mpc włączałem vsync, alternative vsync, EVR Buffers na 4, zainstalowałem ReClock z włączaną funkcją vsync i nadal bez rezultatuPrzetestuj pozostałe metody renderowania obrazu w szczególności Overlay mixer. W smplayer nie widze opcji związanej z tymi paskamiSprawdź wszystkie dostępne metody renderowania obrazu Opcje --> Ustawienia --> Główne --> Wideo --> Sterownik wyjściowy. Upewnij się też, ze masz wyłączone opcje: - bezpośredni rendering - podwójne buforowanie - rysuj obraz wideo używając segmentów Edytowane 25 Września 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...