Skocz do zawartości
Pawelek69

Ogromny Problem Z Partycjami Recovery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ten problem trapi mnie od wczoraj. Zainstalowałem na nowo system i postanowiłem zrobić kopię zapasową za pomocą programu Xpress Recovery 2. Zrobiłęm backup na nieprzydzielonym miejscu i tu zaczął się dziwny problem:

- po utworzonej partycji z backupem (13 GB) pojawiło się ZA NIĄ jeszcze 130 MB nieprzydzielonego miejsca (z przodu jeszcze 40 GB wolnego), a do tej pory całe nieprzydzielone miejsce pozostawało przed partycją z backupem : wyglądało to tak:

C: System D: Inne nieprzydzielone Partycja Recovery nieprzydzielone

Więc wykasowałem obraz za pomocą EASEUS Partition Managera 3 i postanowiłem zrobić obraz ponownie, i znowu te nieprzydzielone 130 MB na końcu

Poza tym teraz kiedy uruchamiam Xpress Recovery 2 klawiszem F9 podczas startu komputera, przechodzi ten pasek do końca i nic się nie dzieje.

Kiedy natomiast uruchamiam Xpress Recovery 2 z płyty to wszystko gra. Tylko zawsze pozostaje nieprzydzielone miejsce na końcu i nie działa z przycisku F9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odpowiedzieć na swój post.

Wyczytałem w google że Xpress Recovery 2 tworzy na dysku HPA (Host Protected Area), działa to jak partycja z kopią zapasową w laptopach. I teraz pytanie czy mogę bezpiecznie sunąć HPA i pozbędę się Xpress Recovery? Jakim programem tego dokonać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Wiesz, niezbyt mnie interesują wynalazki typu Xpress cośtam - z całą jednak pewnością nie używa to coś HPA - ponieważ wówczas nie widziałbyś żadnej "dodatkowej" partycji ;) Jeśli jednak dokumentacja tego softu mówi o używaniu HPA, natomiast partycja jest widoczna - to znak że lepiej nie używać tego oprogramowania.

HPA można usunąć np. MHDD, hdparm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partycja recovery jest widoczna w zarządzaniu dyskami jako osobna partycja "konfiguracja EISA - zdrowy"". Usunałem tą partycję, i mam teraz 3 pełne partycje NTFS, ale jest jeszcze właśnie jakaś ukryta część (HPA?) której nie widać w zarządzaniu dyskami i managerami partycji w windows.

Wygląda to tak, że podczas ekranu botowania mam do wyboru Press del to BIOS itp. oraz Press F9 to Xpress Recovery"

Po naciśnięciu F9 ładuje się jakiś loader linuxowy z Xpress Recovery 2 - to on zapewnie kryje się na dysku, a ta funkcja XR2 jest chyba wspomagana przez BIOS

Pasek dochodzi do końca i zamarza.

Jeszcze jakiś czas temu wszystko działało i używałem bez problemu tego programu. Może istotne jest to że problem powstał po wywaleniu Visty.

W instrukcji do płyt z XR2 jest napisane że dysk musi wspierać HPA.

Edytowane przez Pawelek69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Partycja recovery jest widoczna w zarządzaniu dyskami jako osobna partycja "konfiguracja EISA - zdrowy"". Usunałem tą partycję, i mam teraz 3 pełne partycje NTFS, ale jest jeszcze właśnie jakaś ukryta część (HPA?) której nie widać w zarządzaniu dyskami i managerami partycji w windows.

...

MHDD/hdparm. Jaka jest różnica pomiędzy tym co pokazuje Menadżer dysków a faktyczną pojemnością? (ofc liczoną w GB a nie w giga-marketingowych-bajtach z nalepki ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sprawdzić ta rzeczywistą pojemność? Instalka XR2 (na bootowalnej płycie) ma 16 MB i pewnie około tyle zajmuje na dysku.

Co do programów znalazłem też hdat2 http://www.hdat2.com/ tylko zanim zacznę się nimi bawić chciałem się upewnić że niczego nie zepsuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

przykład: nalepka mówi 500GB, czyli 500*10^9 bajtów /1024 [KB], /1024 [MB], /1024 [GB] = 465.6612GB - tyle pokaże Menadżer Dysków.

16MB zajmuje instalka - ok, tzn że tylko system XR2 jest na HPA, a obraz systemu to już nie? sorry.

Weż se chłopie zrób na końcu dysku partycję na obraz systemu (max parę GB) i daj sobie spokój z tym wynalazkiem - jeszcze ci kiedyś zrobi obraz na DCO :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem sobie spokój. Próbowałem z mhdd (pokazuje 238345 MB) poleceniami fdisk, clrmbr i nhpa. XR2 nadal czai się na dysku. Nie zerowałem bo już mi się odechciało to grzebanie i nie chciałem niczego uwalić.

Co do rozmiarów to zauważyłem że fabryczny LBA (native) jest większy od aktualnego, to chyba świadczy o tym że jednak nie wywaliłem HPA poleceniem nhpa, bo nadal mam 238345 MB, czyli tyle ile na początku. Chyba też niczego nie uwaliłem. Instalator Windows XP pokazuje zupełnie inną wartość całego dysku (chyba 237399 czy coś około).

Cóż.. mam już uraz do płyty gigabyte która ładuje program którego nie mogę usunąć i ukradła na własność kilkanaście MB dysku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

1. Jaki masz model dysku? <dokładnie>

bo: 238345MB = 249.9GigaMarketo-Bajtów ;)

2. Jeśli pokażesz wyniki 2 komend, to może coś się wyjaśni:

>hdparm -I /<dysk>

>hdparm -N /<dysk>

hdparm działa pod windą, niemniej jednak najlepiej skorzystać z linuxa (boot z pendrive lub LiveCD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk to ST3250410AS

Zainstalowałem sobie Windows i jeszcze raz uruchomiłem XR2 z CD, po czym mam backup jak na screenie

http://img71.imageshack.us/img71/919/beztytuuxb.jpg

Nadal wiesza się jeżeli odpalam XR2 klawiszem F9

Podaję log z hdparm –i

http://img71.imageshack.us/img71/3964/beztytuu2a.jpg

Nie działa z przełącznikiem –N, wyświetla się lista funkcji

Przez pomyłkę dałem małe „n” co oznacza

„-n Get or set the "ignore write errors" flag in the driver. Do NOT play with this without grokking the driver source code first.”

Ale znowu wyświetliła się lista funkcji, tak jak w przypadku złej składni polecenia. Mam nadzieję że niczego nie zepsułem tą pomyłką??

Może ten cały XR2 siedzi w płycie głównej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Men.Dysków pokazuje ~232.7GB vs 238345MB (232,7GB) by MHDD vs 238475MB by Seagate -> ~130MB brakuje.

hdparm -I , a nie -i

hdparm -N może nie działać pod windą -> dlatego proponowałem livecd

hdparm -n -> nic nie zepsułeś.

edit: aaa, XR2 ma raczej jakiś kawałek kodu w biosie... - coby wczytać soft z hdd.

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Men.Dysków pokazuje ~232.7GB vs 238345MB (232,7GB) by MHDD vs 238475MB by Seagate -> ~130MB brakuje.

hdparm -I , a nie -i

hdparm -N może nie działać pod windą -> dlatego proponowałem livecd

hdparm -n -> nic nie zepsułeś.

edit: aaa, XR2 ma raczej jakiś kawałek kodu w biosie... - coby wczytać soft z hdd.

To muszę ściągnąć jakiegoś [brzydkie określenie na linuksa]a. Jutro po 15 dam znać jak poszło. Już teraz dzięki za pomoc tomazzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

root@ubuntu:/home/ubuntu# hdparm -I /dev/sda

/dev/sda:

ATA device, with non-removable media

Model Number: ST3250410AS

Serial Number: 6RY8C56J

Firmware Revision: 3.AAF

Standards:

Supported: 7 6 5 4

Likely used: 8

Configuration:

Logical max current

cylinders 16383 16383

heads 16 16

sectors/track 63 63

--

CHS current addressable sectors: 16514064

LBA user addressable sectors: 268435455

LBA48 user addressable sectors: 488397168

device size with M = 1024*1024: 238475 MBytes

device size with M = 1000*1000: 250059 MBytes (250 GB)

Capabilities:

LBA, IORDY(can be disabled)

Queue depth: 32

Standby timer values: spec'd by Standard, no device specific minimum

R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16

Recommended acoustic management value: 208, current value: 0

DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6

Cycle time: min=120ns recommended=120ns

PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4

Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns

Commands/features:

Enabled Supported:

* SMART feature set

Security Mode feature set

* Power Management feature set

* Write cache

* Look-ahead

* Host Protected Area feature set

* WRITE_BUFFER command

* READ_BUFFER command

* DOWNLOAD_MICROCODE

SET_MAX security extension

* 48-bit Address feature set

* Device Configuration Overlay feature set

* Mandatory FLUSH_CACHE

* FLUSH_CACHE_EXT

* SMART error logging

* SMART self-test

* General Purpose Logging feature set

Write-Read-Verify feature set

* WRITE_UNCORRECTABLE_EXT command

* {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands

* Segmented DOWNLOAD_MICROCODE

* SATA-I signaling speed (1.5Gb/s)

* SATA-II signaling speed (3.0Gb/s)

* Native Command Queueing (NCQ)

* Phy event counters

Device-initiated interface power management

* Software settings preservation

* SMART Command Transport (SCT) feature set

Security:

Master password revision code = 65534

supported

not enabled

not locked

not frozen

not expired: security count

not supported: enhanced erase

Checksum: correct

root@ubuntu:/home/ubuntu#

root@ubuntu:/home/ubuntu# hdparm -N /dev/sda

/dev/sda:

max sectors = 488397168/488397168, HPA is disabled

I screen z Windowsa (te 2 partycje utworzyłem w windows przed uruchomieniem linuxa żeby zobaczyć jak zmieni się pojemność)

Screen jest zrobiony PO zastosowaniu konemdy hdparm -N

http://img29.imageshack.us/img29/4125/beztytuubq.jpg

Manager dysków pokazuje we właściwościach pojemność 238473

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Najważniejsze fakty to:

- nie jest włączony żaden tryb "security"

- liczba widocznych sektorów pokrywa się z tym co podaje Seagate dla tego modelu

Wniosek: XR2 ma najwyrażniej swój bootloader w biosie, chyba że:

- nie udało się utworzyć obszaru HPA i dlatego XR2 się "wiesza"

- XR2 nie potrafi utworzyć obszaru HPA na tym dysku, lub wogóle z niego nie korzysta

- Id partycji jest nietypowe, co powoduje błędy w działaniu XR2 ("głupie" położenie partycji backupu)

- wspomniałeś o Viście -> być może coś się pokaszniło w tablicy partycji - fdisk to potwierdzi lub nie.

>fdisk -u -l /dev/sda (małe u i małe L) -> lista partycji wraz z ID , ostatecznie screen z GParted (Sysytem/Administration/PartitionEditor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ubuntu@ubuntu:~$ su

Hasło:

root@ubuntu:/home/ubuntu# fdisk -u -l /dev/sda

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders, total 488397168 sectors

Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes

Disk identifier: 0x236d236c

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/sda1 * 63 163846934 81923436 7 HPFS/NTFS

/dev/sda2 163846935 326119499 81136282+ 7 HPFS/NTFS

/dev/sda3 326119500 488392064 81136282+ 7 HPFS/NTFS

http://img16.imageshack.us/img16/8470/zrzutekranubs.png

Jeszcze dodam parę faktów odnośnie XR2:

1. Do tej pory chyba 4-5 razy instalowałem Vistę a później wracałem do XP i XR2 działał i tworzył normalnie kopie na końcu. XR używałem od roku nieraz kilka razy w miesiącu bez problemu, w międzyczasie nawet mieszałem z rozmiarami partycji i było ok.

2. Nawet jak tworzyłem 3 takie pełne partycje, to XR2 wyświetlał po załadowaniu "Not enough HDD space", dopiero po zwolnieniu miejsca pozwalał na tworzenie kopii zapasowej. Teraz działa tak samo ale tylko z płyty i robi te przesunięte kopie.

3. Ten XR2 ma loader Linuxowy i prawdopodobnie tworzy RAMdysk, wyczytałem to edytując jego pliki z płyty w notatniku.

4. Jeżeli botuję komputer płytą z XR2 to XR2 się uruchamia, ale właśnie tworzy tą przesuniętą kopię.

5. Jak próbuję odpalić wciskając F9 podczas testów POST, XR2 pokazuje ekran startowy, ładuje pasek (co ciekawe nie wyświetla wtedy na dole napisu loading.. cośtam) i się wiesza na amen na 100% ładowania.

6. Wyjmowałem już bateryjkę z BIOSu i nawet ponownie go wgrałem.

7. Do tej pory XR2 był na tyle sprytny, że gdy zainstalowałem Vistę, a później przywracałem nim XP pytał "MBR will be overvriten! Continue?" po czym zatwierdzałem OK i wszystko działało.

A cały ten XR2 jest w postaci obrazu iso tutaj:

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...y&FileID=62

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Dysk jest ok.

Przejrzałem manuala od tego XR2:

1. Boot from the motherboard driver disk to access Xpress Recovery2 for the frst time. When you see the

following message: Press any key to startup Xpress Recovery2, press any key

to enter Xpress Recovery2.

2. After you use the backup function in Xpress Recovery2 for the frst time, Xpress Recovery2 will stay

permanent in your hard drive. If you wish to enter Xpress Recovery2 later, simply press <F9> during the

POST.

Sprawa <najprawdopodobniej> wygląda tak: W biosie jest jedynie prosty bootloader, dlatego przy pierwszym użyciu trzeba zbotować kompa z płyty z XR2 - wtedy tworzy się obraz programu w HPA. Póżniej przy użyciu F9 bootloader ładuje obraz XR z HPA. Oznacza to, że jeśli obraz się uszkodzi lub HPA zostanie zlikwidowane, to XR się nie odpali przez F9 - tylko z płyty. Trzeba więc znaleźć sposób na powtórzenie "pierwszego" użycia.

Co do położenia partycji: <być może> w CMOS jest jakaś informacja o ostatnio skasowanych/utworzonych kopiach - pochrzaniło się coś i wychodzą głupoty, albo info jest odczytywane nadal z obszaru który już nie należy do HPA

Jest również taka notka:

Hard drives in RAID/AHCI mode are not supported

- kolejny powód dla XR żeby nie działać - AHCI nie pozwala na dostęp do HPA, z kolei Raid nie obsługuje tegoż wynalazku - nie w takiej formie przynajmniej.

A to:

(Note) Xpress Recovery2 checks the frst physical hard drive in the following sequence: The frst PATA IDE connector, the second PATA IDE connector, the frst SATA connector, the second SATA connector and so forth. For example, when harddrives are attached to the frst IDE and the frst SATA connectors, the hard drive on the frst IDE connector is the frst physical drive. When hard drives are attached to the frst and second SATA connectors, the hard drive on the frst SATA connector is the frst physical drive.

...dyskwalifikuje ten program na starcie - jak dla mnie.

edit:

heh, już wiem co jest: w pierwszym poście napisałeś, że za partycja backupu zpostaje 130MB wolnego - to tam powinno być HPA z programem XR2. Jeśli HPA jest ustawione, to tego obszaru nie widać, więc wygląda że partycja jest pozornie na końcu dysku ;) Widać także jak działa XR2 - najprawdopodobniej odejmuje od maxymalnej fizycznej ilości sektorów 130MB na HPA i do tego wyrównuje koniec backupu, olewając fakt że liczba widocznych sektorów wskazuje na brak HPA.

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe pomimo że w instrukcji napisali że nie obsługuje AHCI, u mnie od zawsze XR2 działał przy włączonym AHCI. Oczywiście po tym problemie próbowałem uruchamiać XR2 po przesawieniu w biosie dyku z AHCI na IDE, ale tak samo się wieszał.

Mam w pracy komputer z dokładnie tą ta sama płytą (kupiłem ją dlatego że miałem ją właśnie w pracy i jest/była raczej niezawodna) i dyskiem WD i tez zainstalowanym XR2. Odpaliłem Zarządzanie dyskami w Viście i w managerze partycji pokazuje 130 MB nieprzydzielonego miejsca.

http://img29.imageshack.us/img29/4073/sataw.jpg

Nie mam backupu, ale po wciśnięciu F9 na starcie XR2 ładuje się bez problemu i pyta czy zrobić backup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

To że nie ma partycji, nie oznacza że nie ma danych. Prawdopodobnie XR2 posługuje się tylko adresami LBA przy tworzeniu obrazu programu - dlatego pomimo że HPA nie udało się stworzyć dane są na swoim miejscu. Możesz spróbować stworzyć na tym pustym obszarze partycję, nagrać jakiś plik ze 60MB a potem partycję usunąć - XR2 już raczej nie wstanie z F9.

Widać że ten soft ma sporo bugów - może nie krytycznych ale upierdliwych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem na komputerze w pracy (tym z Vistą i dyskiem 160 GB) na tych 130 MB nową partycję i wrzuciłem plik, tak jak mówiłeś.

Po restarcie i wciśnięciu F9 wyświetla mi się tylko komunikat po testach post i wykryciu dysku "Please install Xpress Recovery 2 from CD". Czyli pozbyłem się XR2 na komputerze w pracy, ale nie na dysku w domu.

Na tym w domu nadal próbuje mi się załadować ten XR2, więc gdzieś on jeszcze musi się czaić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Ależ to proste: masz teraz 3 partycje, które zajmują cały dysk, ale założenie partycji to tylko wpis w tablicy - nic nie zmienia na dysku. XR2 nadal czyta ostatnie 130MB, które teraz leżą na końcu 3-ciej partycji. Prawdopodobnie jednak obraz systemu XR2 jest uszkodzony - dlatego się wiesza. Możesz go zabić w taki sam sposób jak w firmowym kompie, tylko wcześniej np. obciąć 3-cią partycję o 130MB (nie mniej, może być więcej). Inny sposób - bardziej "elegancki" - to użycie linuxowego dd do wyzerowania ostatnich 130MB na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

:)

Wyzerowanie dziada poprzez zapisywanie bloków po 512B trochę zajmie.... chyba wcześniej pójdę spać ;)

Naciśnij Ctrl-Z i wpisz:

dd if=/dev/zero of /dev/sda bs=1M seek=238345

- to wyzeruje ostatnie 132MB na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M seek=238345

Wywaliłem Xpress Recovery z domowego komputera :lol2:

Na prawdę serdecznie dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem tomazzi :razz: , dużo się nauczyłem od Ciebie na tym problemie.

Jak zainstaluję XP i zrobię ponowny backup napiszę jeszcze, ale na 100% jest już OK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, problem z XR2 rozwiązany ale nie zupełnie. Co prawda usunałen XR2, ale postawiłem sprawdzić jak by się zachowywał ponownie. Dociekliwy jestem :rolleyes:

Zainstalowałem XP, potem odpaliłem XR2, zrobiłem backup i znowu mam 130 MB nieprzydzielonego miejsca, wiem że tam mieści się XR2, ale przedtem wogóle nie widziałem tych 130 MB (w instrukcji są nawet screenshoty na których jest pokazany backup na samym końcu. Warto zaznaczyć że XR2 działa po naciśnięciu F9, ale dlaczego dalej widzę tą partycję pomino że kiedyś była ukryta?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...3ada44c558.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

O ile dobrze wyczaiłem sposób działania programu, to sprawy mają się tak:

- XR2 powinien zamaskować ostatnie 130MB tworząc HPA (widoczna pozostaje jedynie partycja z backupem)

- HPA nie zostało stworzone bo masz włączone AHCI (Raid'a chyba nie włączałeś)

...wszystko jest więc oki, tylko obszar z obrazem XR2 jest widoczny, a nie powinien ;)

Jeśli AHCI jest wyłączone to mamy zagadkę -> może to być związane z problemami z obsługą HPA na tym modelu HDD albo np. jakieś dane konfiguracyjne XR2 siedzą w CMOS. Na pewno dobrym pomysłem jest wysłanie emila, żeby zapytał się tfu..rców tego przemiłego softu: why? ;)

edit: w sumie, jeśli już to tak bardzo wzbudza twoją dociekliwość: przecierz można zamaskować ten obszar "ręcznie" - hdparm...

edit2: widzę że pozmieniałeś układ partycji... - instalatorem windows? Jest taki "mały" myk z tym softem: ostatnie 8MB na dysku jest zarezerwowane przez windę - może XR2 się to nie podoba...

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ partycji jest nowy bo dzisiaj znowu instalowałem XP. Po instalacji XP najpierw zawsze robię drugą partycję D na max (formatuję ją w sumie chyba bez sensu), potem ją usuwam i mam nieprzydzielone miejsce na XR2.

Przełączyłem z AHCI na IDE, wyzerowałem ostatnie 130 MB, ponownie zainstalowałem XR2 i znowu 130 MB wolne.

A i jeszcze jedno: Jakiś czas temu grzebałem w kompie i przestawiłem DVD na inny kanał SATA.

W standard CMOS Setup miałem coś takiego coś takiego:

IDE Chanel 0 Master [None] - to jest IDE

IDE Chanel 0 Slave [None] - to jest IDE

IDE Chanel 2 Master [mój HDD] -sata

IDE Chanel 2 Slave [nagrywarka] -sata

IDE Chanel 3 Master [None] -sata

IDE Chanel 3 Slave [None] -sata

A teraz mam tak:

IDE Chanel 0 Master [None]- to jest IDE

IDE Chanel 0 Slave [None]- to jest IDE

IDE Chanel 2 Master [mój HDD] -sata

IDE Chanel 2 Slave [None] -sata

IDE Chanel 3 Master [nagrywarka] -sata

IDE Chanel 3 Slave [None] -sata

Ale to chyba nie gra roli? Bo w przypadku SATA każdy kanał działa niezależnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

- spróbuj założyć HPA z pomocą: hdparm -N488126832 /dev/sda ; ukrywasz ostatnie 270336sect.=132MB - w ten sposób sprawdzisz czy założenie HPA jest wogóle możliwe.

- zmieniałeś BIOS na nowszy?

... z tą "niezależnością" kanałów można by polemizować, ale nie powinno mieć to wpływu w tym przypadku.

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hdparm -N488126832 -/dev/sda (musiałe dopisać nawet flagę "--I-know-what-I-am-doing") :lol2:

Potem reset i:

root@ubuntu:/home/ubuntu# hdparm -N /dev/sda

/dev/sda:

Czyli HPA nie działa.

W sierpniu wgrałem nowy BIOS F6c.

Przed chwilą zrobiłem downgrade do wersji F5 i co?

PROBLEM ROZWIĄZANY

Ostatnie 130 MB ukryte! Co ciekawe ukryte tylko w Windows, w Linuxie widać 130MB nieprzydzielonego na końcu i:

Czyli Xpress Recovery 2 ukrywa tylko te 130MB przed Windowsem i najwyraźniej nie tworzy HPA...

Ale wszystko działa tak jak kiedyś!

Dzięki

A tutaj napisali że wersja F6c wprowadza tylko update AGESA- mikrokodu AMD. Najwyraźniej nie sprawdzili że blokuje również HPA...

http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios/ga-m56s-s3_1x.html

Czyli już wszystko wiemy i dzięki za pomoc.

Mam tylko jeszcze jedno "dociekliwe pytanie" :rolleyes:

Skoro piszą że Xpress Recovery 2 nie działa pod RAID/AHCI to dlaczego u mnie zawsze działało przy włączonym AHCI? (nie używam ustawienia RAID, a jedynie AHCI)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Skoro piszą że Xpress Recovery 2 nie działa pod RAID/AHCI to dlaczego u mnie zawsze działało przy włączonym AHCI? (nie używam ustawienia RAID, a jedynie AHCI)

1. - bo dział marketingu nie zna telefonu do działu programistów

2. - bo napisali to aby zabezpieczyć się przed takim scenariuszem:

- Jeśli obszar jest widoczny, tzn że można go niechcący uszkodzić - np. ktoś dojdzie do wniosku że lepiej zlikwidować partycję backupu i zrobić miejsce na dane

- instalator windows może zniszczyć XR2 jeśli nie jest ukryty (zapisuje różne informacje na ostatnich 8MB)

... Wtedy pan z obsługi technicznej mówi: to nie nasza wina, tylko AHCI.

Bios F6c najprawdopodobniej włącza AHCI jeśli tylko dysk to obsługuje - olewa ustawienia użytkownika.

aha, mógłbyś jeszcze pokazać co wyrzuca: fdisk -u -l /dev/sda ?

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

root@ubuntu:/home/ubuntu# fdisk -u -l /dev/sda

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders, total 488397168 sectors

Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes

Disk identifier: 0x4edd4edc

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/sda1 * 63 159750359 79875148+ 7 HPFS/NTFS

/dev/sda4 481255786 488130921 3437568 de Dell Utility

Na BIOSie F6c niezaleznie od tego czy IDE czy AHCI - widać te 130MB

Na BIOSie F5 niezaleznie od tego czy IDE czy AHCI - nie widać tych 130MB

P.S. Czy jak jestem w Ubuntu i robię coś z dyskiem np. zeruję to powonieniem go przełączyć na IDE czy AHCI? Zawsze przełączam na IDE (teraz tylko uruchomiłem Ubuntu z AHCI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi