Skocz do zawartości
Garfield^

Dziwn Zachowanie Sieciówki Wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, poskładałem matce komputer a żeby nie ciągnąć niepotrzebnie kabla przez pół mieszkania kupiłem sieciówkę wi-fi TechnicLAN USB, w domu mam router Pentagram Cerberus P6331-6, brat używa laptopa LG E500 korzystając z neta przez wi-fi od prawie dwóch lat, nigdy nie miał problemów, niestety u matki jest. Po uruchomieniu komputera czasem połączy z siecią czasem nie, jeśli połączy to raz chodzi dość długo a raz co chwile rozłącza, czasem wogóle nie potrafi się połączyć choć sieć niby wykrywa. Pomyślałem że to może być wina kilku ścian jakie są po drodze (choć laptop nie ma z tym żadnych problemów) więc podłączyłem sieciówkę do mojego komputera (3 m od routera jedyną przeszkodą jest łóżko za którym stoi router, siła sygnału bardzo dobra, nie rozłącza, ale co z tego jeśli pingując np onet co jakiś czas wyskoczy większy ping, czasem bez odpowiedzi, spróbowałem zagrać w cs'a wczoraj, poza moim komputerem nie było żadnego podlączonego do internetu w domu i niestety ciężko było, co chwilę lagi w sensie 1-2s zatrzymania. Zainstalowałem najnowsze sterowniki z strony producenta, ale nic to nie dało, ma ktoś jakiś pomysł? Pożyczyłem kumplowi tą sieciówkę twierdził, że u niego wszystko ok i teraz to już sam nie wiem, ale skoro problem by był po stronie routera to laptop by chyba też miał problemy z netem?

Edytowane przez Garfield^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal program Netstumbler i zobacz czy w podlizu nie pracuje inna siec na tym samym kanale... moze dochodzic do zakłoceń..

Podaj siłe sygnału.

I gdzie jest router ( umiejscowienie jego ) jesli lezy gdzies na podłodz to go podnies w góre.

Najpierw zmniejsz predkosc TX-a w routerze na 11Mbit... poprawa gwarantowana...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam sorrka ze tak późno odpisuje ale pożyczyłem kumplowi żeby sprawdził u siebie tą sieciówkę, z jego relacji wynika że ping skacze od czasu do czasu, ale ogólnie chodziło mu to ok, czy skoki pingu są normalne na wi-fi? jak wcześniej wspominałem u brata nie ma problemu (grał dużo w cs'a a tam każdy skok pingu jest mocno odczuwalny)

Co do pytań:

1. Odpaliłem i w pobliżu widzę 2 sieci moja jest na kanale 1 pozostałe na 5 i 9

2. Router leży na ziemi no ale sieciówka w sumie też jest dość nisko zamontowana, laptop stoi wyżej

3. Siła sygnału to około 86-88% ( u mnie w pokoju gdzie jest router) natomiast jakość 85-92% - odczytane programem Realtek Wireless LAN Utility

4. Co do "Najpierw zmniejsz predkosc TX-a w routerze na 11Mbit... poprawa gwarantowana..." możliwe że jestem ślepy ale nie widzę takiej opcji w menu routera, ani w ustawieniach sieciówki

Teraz pinguje router i nawet spoko chodzi choć ping skacze co jakiś czas, ale chyba jest nieco lepiej - wymieniłem antenkę na większą :)

Aha próbowałem zarówno na sieci przez windowsa jak i przez stery sieciówki - bez różnicy. Może sieciówki USB tak mają w sensie że czasem wyskoczy większy ping

Podłączyłem do matki i znowu to samo, na początku nie chciało się połączyć z siecią choć oprogramowanie karty widziało sieć potem udało się połączyć (siła 56%) troche pochodziło a teraz się rozłącza i łaczy ponownie, mam już dość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączyłem matce inną sieciówkę wewnętrzną na PCI - efket jakość 40-75% siła około 50% czy skoki jakości nie są zbyt duże? W nowej sieciówce idzie ustawić prędkość TX dałem na 11, pingując jej komputer z mojego troche dziwnie to wygląda czasem leci po 2-3ms przez dość długi czas, czasem dość mocno skacze ale pingi nie osiągają dużych wartości, a czasem skaka mocniej i potrafi wyskoczyć upłynął limit czasu żadania. Raz też rozłączyło, odsunąłem nieco kompa od ściany i póki co nie rozłącza, czy to że router jest przy samej ścianie i antena odbiorcza też ma jakiś wpływ? Znaczy wiadomo ściana to przeszkoda, ale czy jest różnica miedzy umiejscowieniem zaraz przy ścianie a gdzieś dalej? W ogóle to chyba jej tam kabel pociągne bo powoli mam dość :)

5 minut temu pingi rzędu 2-10 czasem lekkie skoki, teraz 2-1300 i po chwili rozłączyło :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi