Skocz do zawartości
Ziolek1983

Płyta Główna S775 Max 300zł

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że nie mogę poprawnie podłączyć wzmacniacza do PC z powodu awarii zintegrowanej karty dźwiękowej (http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=309080), myślałem o kupieniu Asusa Xonar DX.

Art385 podsunął mi jednak pomysł, że może warto wymienić płytę główną na coś bardziej rozwojowego zamiast ładować pieniądze w kartę muzyczną.

Warunek podstawowy to optyczne wyjście cyfrowe audio (S/PDIF). Do płyty w niedługim czasie dołączony zostanie E5200, więc miło by było gdyby dało się to jakoś sensownie podkręcić. Budżet to równowartość Asusa Xonar DX, czyli powiedzmy maksymalnie 300 zł. Chociaż jeśli ktoś mi poleci coś w okolicach 200zł to będę w niebo wzięty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3380294[/snapback]

Chociaż jeśli ktoś mi poleci coś w okolicach 200zł to będę w niebo wzięty :)

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...-EP31-DS3L.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc..._Intel_G41.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwasior500 ok, a czy któraś z wymienionych przez Ciebie płyt EP43-DS3, EP41-UD3L bądź EP31-DS3L ma jakąś wyraźną przewagę ? Bo z tego co czytam to oprócz innych chipsetów to wiele się one nie różnią, w zasadzie tylko ilością złączy PCI-E oraz kontrolerem FireWire, co akurat jest mi totalnie obojętne :)

Czy któraś z tych płyt ma np. wyraźnie gorszą lub lepszą sekcje zasilania ? Czy może któraś wyróżnia się lepszy OC ? Bo jeśli nie to w zasadzie wypada mi brać najtańszą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EP43 jest trochę solidniejsza od pozostałych dwóch, jednak do OC Pentiuma wystarczy każda. EP41 różni się od EP31 tym, że nie ma ograniczenia co do ramu (maks. dwie dwustronne kości, lub cztery jednostronne - rzadki przypadek). Po prostu kupując EP31 masz ograniczenie do dwóch kości po 2GB (płyta nie obsłuży więcej niż 4GB RAM). EP41 nie ma ograniczenia co do ilości "kości" ram, jak i ograniczenie co do pojemności wynosi nie 4GB a 8GB.

Nie ważne co kupisz, do maks. OC E5200 wystarczy każda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje serdecznie za wyczerpującą odpowiedź :) W związku z tym, że E5200 będzie procesorem na dłuuuuugi czas oraz tym, że aktualnie mam 1 kość 2GB RAM i nie planuje więcej niż 4GB, zdecyduje się na najtańszą EP31.

Edytowane przez Ziolek1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi