Whiskas Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) Witam Otóż już mówie na czym mój problem polega... ale najpierw chciałbym was poprosić o jedną rzecz... może nie pisze w odpowiednim dziale co trzeba, może jakiś błąd popełniłem w pisaniu tutaj, może mnie wyśmiejecie, prawda jest taka że poszedłem do liceum na mat-info, i jedyne co mnie rozwala to infa, mianowicie moja nauczycielka od infy. Ledwo lizneliśmy algorytmy i mimo że cały czas bierzemy c++ od początku września (2 lekcje infy w tygodniu) to jest ona taka genialna że nic nie uczy a strasznie dużo wymaga, tak że cała moja klasa ma same 1. Opowiedział bym wam więcej ale wy nie lubicie tego i to nie ma sensu. Przejdę teraz do zadania. Dostaliśmy na zadanie narysować algorytm z zadania 3a z rozszerzonej matury. O to fota poniżej I więc po ciężkich mękach narysowałem go na rysunku poniżej Możecie powiedzieć czy dobrze narysowałem? Jeśli nie, to powiedzcie co jest źle, jak ma być i dlaczego tak ma być. Jeśli jest dobrze, to proszę teraz o kolejną przysługę Od razu powiem że dla mnie, tak jak i dla całej klasy... c++ to czarna magia, a ja dopiero jutro bd miał swój kochany kurs c++ po którym może bd troszke czaił o co chodz... musze ten algorytm napisać w program. I próbowałem. Stworzyłem takie coś ( a znając życie... zrobiłem coś źle jak nie wszystko): #include<iostream> #include<conio.h> #include<math.h> using namespace std; main() { int i,x,wynik,n; cout<<"dawaj liczbe "; cin>>n; for(i=0;i<=n;i++) { cout<<"Cos tam "<<i<<" liczbe"; cin>>x; wynik=(i*wynik+x)/(i+1); } cout<<"wynik czegos tam "<<i+1<<" jest "<<wynik; getch(); return 0; } I jeśli się nie mylę, to program powinien mi liczyć srednią arytmetyczną, a jak sprawdzam, to nie liczy. Możecie mi powiedzieć co zrobiłem źle ? Bardzo proszę... nie wyśmiewajcie mnie itp itd... proszę o wytłumaczenie tego jak ma być sprawdzenie i ewentualnej korekty...a w tych coutach to napisałem np "coś tam " tylko po to żeby coś było, nie zwracajcie na to uwagę. Z poważaniem Whiskas Edytowane 11 Października 2009 przez Whiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Po szybkiej analizie: w schemacie blokowym n to ilosc wyrazow ciągu zatem jedziesz od i=0 do i<n a nie i<=n. Druga kwestia to kod. Moze najpierw poproś o ilosc wyrazow ciagu, potem na petli je podaj i na kolejnej petli wykonaj algorytm a nie wszystko w jednej petli. Bedzie bardziej przejrzyście. Do C++ na początek polecam Symfonia C++ Grębosza. Wszystko tłumaczone łopatologicznie. Nie będziesz miał najmniejszych problemów z podstawami języka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 if (i % 3 == 0) cout << i; % - modulo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Witam Chciałbym podziękować za pomoc w ostatnim zadaniu, ale również prosić o pomoc w nowym O to treść zadania Więc zacznijmy może od tego, że wszystko może było by pięknie, jak bym wiedział o co tu biega <_< Możecie mi wytłumaczyć o co w tym zadaniu biega i jak napisać program albo algorytm?? (Mając jedno jestem zdolny zrobić 2 ) Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 #include <iostream> #include <conio.h> #include <math.h> using namespace std; main() { unsigned int n,i,ss; cout<<"Liczba podanych zmiennych: "; cin>>n; if(n=1) { ss=1; } else(n>1); { ss=1+n; i=n-1; } for(i=n;i>1;i=i-1) { ss=1+i*ss; } cout<<i<<endl; cout<<ss; getch(); return 0; } Po chwili myślenia napisałem takie coś... możecie mi powiedziec czy dobrze wymyśliłem czy znowu moje myślenie zawodzi ?? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h-y-d-e Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 Ja bym na taką nauczycielkę nie narzekał:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...