panzar Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 "Sturęcy" - tak ma się nazywać nowa generacji kart, które wg nie oficjalnych źródeł mają wyjść w Q3 2010r. Będzie to kompletnie nowa architektura, a nie, tak jak to miało miejsce przy evergreenach, rozwinięciem obecnej. Ma być 6 chipów, po trzy na komputery stacjonarne i laptopy. nazwa "sturęcy" odnosi się do mitologii greckiej. Według starożytnej historii, sturęcy pokonali tytanów (tutaj ma być analogia do Nvidii a sturęcy symbolizują ATI), mimo iż sturęcy byli słabszymi stworzeniami od ich wrogów. Produkcja ma odbyć się w 32 nanometrycznym procesie, ale nie jest jeszcze zadecydowane kto będzie produkował chipy, GlobalFoundries czy TSMC. źródło vr-zone ok to ja poczekam ;) nie żartuje kupię sobie coś co obecnie będzie mi pasować i tyle, jak się załapię na 5870 czy 5850 lub 5770 to będzie fajnie lae jak skończę na 4890 też się nie będę smucił z tego powodu :D. ciekawi mnie czy ATI też ma zamiar zaprezentować jakieś wielozadaniowe GPU. nazwa wskazywałaby że tak. bo sturęcy mieli też po pięćdziesiąt głów :D ogółem byli bardzo mocno wielowątkowi :D ale mocy to im też nie brakowało. bo pokonali tytanów obrzucając ich ogromnymi głazami w tym samym momencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzmot3 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Sto rąk bo ma mieć 100 procesorów strumieniowych. Dobrze kojarze? lol A nowa generacja kart ma podobno teraz nazwę kodową North Islands, sturęki odpadł? BTW ma ktoś zdjęcie gołego Cypressa? Nie moge nigdzie znaleźć , damn. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez Grzmot3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...