Skocz do zawartości
Daql

Kupno Słuchawek Nausznych Uniwersalnych

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję słuchawek uniwersalnych, koniecznie nausznych, w miarę dobrze izolujących od otoczenia, ale do słuchania praktycznie tylko przy lapie (zintegrowany układ Intel 82801GBM ICH7-M HD Audio Controller z wyjściem SPDIF) i rzadziej na TV/PS2. Przeznaczenie głównie do słuchania muzyki (mp3, ogg i czasami bezstratne), cały przekrój gatunkowy (od trance'u i muzyki elektronicznej przez chill'out i rock aż po muzykę klasyczną w tym chór i opera). Poza tym filmy(!) i rzadziej jakaś gra FPP.

Z uwagi na charakter źródła dźwięku (zintegrowany układ) i brak sprzętu HI-FI najdroższe modele odpadają.

Aktualnie posiadam wysłużone już słuchawki PHILIPS SBC HP195, które wytrzymały wiele lat i nadeszła pora wymiany na coś lepszego.

Z początku chciałem wziąć PHILIPS SHP2000/2500 (cena i ta sama marka), ale przeczytałem trochę nie najlepszych opinii na ich temat i odpadły. Następnie zainteresowały mnie Sennheiser HD 201/202, jednak mają zbyt małe nauszniki (zrobione chyba dla dzieci).

Ostatnio miałem przyjemność przetestować SENNHEISER HD 428 pożyczone od znajomego. Byłem wręcz zachwycony jakością dźwięku w porównaniu do moich starych HP195. HD428 świetnie leżały na głowie (większe nauszniki niż w HD202) i znakomicie izolowały. Może troszkę zbytnio eksponują basy, ale np. w filmie sprawdziły się znakomicie. Podbicie basowe w tle i bardzo dynamiczne dźwięki wystrzałów i eksplozji (jak w kinie) robią wrażenie. Następnie zarzuciłem kilka kawałków audio. Tutaj również się sprawdziły, ale to już nie był "skok w kosmos". W każdym razie na pewno dużo lepiej niż w HP195. Cena: ponad 200zł.

Z tego powodu zainteresowałem się również modelem PHILIPS SHP2700 za lekko ponad 100zł. O połowę tańsze od HD428. I wiele pochlebnych opinii na forum. Pytanie czy wykorzystam możliwości tych słuchawek na moim laptopie? Jak jest tutaj z izolacją w obie strony ze wskazaniem na wytłumianie dźwięków z otoczenia?

Znajomy podrzucił mi jeszcze temat Creative Aurvana Live!. Trochę droższe od HD428, ale czy wykorzystam to na moim sprzęcie? No i ten krótki kabelek.

Zależy mi głównie na opiniach nt. PHILIPS SHP2700, a już najlepiej w porównaniu do SENNHEISER HD 428 lub podobnych. Czy warto płacić dwa razy tyle? Oczywiście w kontekście posiadanego układu audio. Czy dobrze, że rezygnuję z modelu SHP2000?

Słuchawki zamierzam kupić w miarę szybko, więc usilnie czekam na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak słuchawki zamknięte są ok na max 30 min -1 h po tym czasie uszy zaczynają się "pocić" i spada ogólny komfort ich urzytkowania bóle głowy itp

jezeli naprawdę zamierzasz URZYWAĆ słuchawek to polecam połotwarte SennHeiser Hd 555 komfort rewelacja po 5 h nie czuc ich na głowie pozatym jakosc dzwieku miodzio nie ma tego glupiego efektu izolacji od otoczenia kiedy ktos cos do ciebie mówi a ty musisz sciagnac słuchawki zeby cos usłyszec albo ktos stoi nad toba a ty tego nie słyszysz w hd 555 otoczenie słychac cichutko z tylu na pierwszym planie muzyka jezeli chcesz zaguszyc otoczenie podkrecasz volume i wtedy sluchawiki pokazuja na co je stać czysty , mocny bass nie ma trzeszczenia ktore obserwowalem na sluchawkach sony u kolegi naprawde słuchawki warte kazdej wydanej złotówki

zresztą warto poczytac opinie na ich temat moim zdaniem nie ma lepszych w tej kategorii cenowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dlatego polecam SHp8900 w pełni otwarte które gniotą HD555 i są do tego tańsze i łatwiejsze do napędzenia nie wspominając o bardziej bezpośrednim brzmieniu.

HD555 to nie wypał niestety, miałem je 2 miesiące imo porażkowe są jakby stały za 150 max 200 to jeszcze jeszcze ale nie za 300 gdyby nie firma nikt raczej by na nie nie spojrzał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście HD555 bardzo ciężko napędzić... do napędzenia ich potrzebne jest "aż" wyjście słuchawkowe w zwykłych głośniczkach komputerowych :P

Co do łatwości napędzenia SHP8900 to też jakaś nowość bo z tego co wiem to podobno nie jest ich łatwo napędzić i nie ze wszystkiego zagrają dobrze.

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamail86 z integr i tanich dzwiekowek SHp8900 łatwo napędzić nie rozwiną skrzydeł na 100% ale naprawdę im tego nie trzeba i tak łoja HD555 jak chcą.

Gdy do Philipsów dorzucisz wzmaka słuchawkowego to w ogóle nie ma o czym rozmawiać i porównywać do HD555.

Poza tym właśnie to "podobno" ja miałem oba modele i HD555 nie polecę nikomu, SHp8900 są tańsze i lepsze a z wyższego pułapu potem mogę polecić HD485 czy AKG 530. Ale jak ktoś lubi zamulony dźwięk przez "koc" to można kupić HD555.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecacie SHP8900 i HD 555, ale jeśli miałbym brać coś w tej cenie, to chyba wymienione wcześniej przeze mnie Sen HD 428 z uwagi na to, że sprawdziłem i przesłuchałem i byłem bardzo zadowolony. Mogę je mieć również w dobrej cenie, czyli 205 zł nowe.

Odnośnie słuchawek zamkniętych - jestem do takich przyzwyczajony (stare PHILIPS SBC HP195) i absolutnie mi to nie przeszkadza. A nawet pomaga, ponieważ nie jestem sam w pokoju.

ta integra powinna styknąć(...)

No właśnie. Jakie kodeki audio / jaką konfigurację kodeków polecasz, żeby wycisnąć z tego układu jak najlepszy dźwięk? Oczywiście przy zastosowaniu na wyjściu dobrych słuchawek. W tej chwili używam K-Lite Codec Pack Full. Pewnie ważny jest również equalizer. Jako odtwarzacza używam oczywiście od dawna foobar'a i jestem zadowolony.

Proszę o opinie na temat SHP2700. Byłem dzisiaj w MM i założyłem/posłuchałem zarówno ten model jak i dla porównania SHP2500. Jakość odsłuchu bezwarunkowo lepsza była dla modelu SHP2700, ale i tak daaaleko w tyle za HD 428 (ale wiecie jak to jest z odsłuchem "publicznych" słuchawek i ich stopniem zużycia i nie mogę się niestety na tym opierać - tym bardziej, że nie miałem mozliwości odsłuchania jakiegoś dobrego materiału audio). Natomiast lekkość i ergonomia o dziwo lepsza była w modelu SHP2500. No i ten SHP2700 strasznie skrzypi przy zakładaniu (tylko), co jednak później przy odsłuchu w ogóle nie ma miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasadzie kodekami nie wiele osiągniesz możesz się bawić EQ, integra będzie miała problem z wyciągnięciem wysokiej głośności i mogą być słyszalne na dobrych słuchawkach szumy w tle ale przy nie ciśnięciu jej na 100% powinno być czysto i w miarę ok .

Co do opinni na temat SHp2700 dobre słuchawki w przyzwoitej cenie niestety niezbyt wygodne.

Z tego co pamiętam SHp2500 od 2700 różnił przetwornik i to było słychać i chyba to ten sam przetwornik jest zamontowany w SHP8500 bo miedzy 8500 a 8900 jest przepaść a między 2700 a 8500 już nie bardzo i mamy zbliżone brzmienie na korzyść 8500 ale znowu 8500 są o lata świetlne wygodniejsze niż 2700. Szczerze powiedziawszy to Philpisy to bardzo dobry wybór jeśli myslimy o topowych modelach 8900/9000 poniżej raczej nie warto bo za nie wiele więcej niż SHp2700 są AKG 512 które są lepsze bez dwóch zdań.

Jeśli tobie pasują HD428 to bierz je, ja ich osobiście nie słyszałem więc się nie orientuje jak brzmią ale jeśli tobie się podobają to czemu nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że AKG 512 można dostać za 160 zł, ale nie miałem nigdy styczności z tą firmą. Będę musiał się przejść do Saturna lub MM i je przymierzyć.

I pomyśleć, że na początku chciałem kupić SHP 2000, a tutaj wymagania rosną. Jednak więcej niż ~200 zł nie zamierzam wydawać.

Oczywiście w dalszym ciągu czekam na jakieś konstruktywne opinie odnośnie wszystkich wymienionych słuchawek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że AKG 512 można dostać za 160 zł, ale nie miałem nigdy styczności z tą firmą. Będę musiał się przejść do Saturna lub MM i je przymierzyć.

I pomyśleć, że na początku chciałem kupić SHP 2000, a tutaj wymagania rosną. Jednak więcej niż ~200 zł nie zamierzam wydawać.

Oczywiście w dalszym ciągu czekam na jakieś konstruktywne opinie odnośnie wszystkich wymienionych słuchawek.

Coz, ja moge potwierdzic i jednoczesnie zgodzic sie ze wszystkim co napisal Art385 odnosnie shp8900 :) Sam posiadam te sluchawki i nie zamienilbym ich na zadne inne. Co prawda nie mialem stycznosci z wieloma sluchawkami ale to nie zmienia faktu ze te sluchawki sa po prostu swietne, i zastanawialem sie nawet czy nie kupic sobie na przyszlosc "kopii zapasowej" bo z tego co widzialem na jakiejs aukcji allegro, wystawiajacy napisal ze to juz ostatnie sztuki bo zakonczono produkcje. Sluchawki nadaja sie do roznych zastosowan, od muzyki, przez filmy az po gry. Generuja swietna przestrzen co przydaje sie zwlaszcza przy sluchaniu elektroniki/trance albo przy grach gdzie przydaje sie szybkie/latwe lokalizowanie dzwiekow. Dzwiek jest jak to napisal producent, "klarowny" i naprawde tak jest. W muzyce mozna uslyszec naprawde mase detali ktore na sredniej jakosci glosnikach po prostu "nie istnieja", imo bardzo pozadana cecha przy elektronice. Druga sprawa to to ze bas potrafi naprawde nisko zejsc i zatrzasc glowa, ale co najwazniejsze nie ma go w nadmiarze. Ja osobiscie najwiecej slucham (tak jak Art385) transu, ale generalnie gustuje w elektronice, poza tym lubie sluchac tez chilloutu, ambientu, newage, rocka, popu, muzyki filmowej czy nawet klasycznej/instrumentalnej i sluchawki spisuja sie wysmienicie. Chociaz jak to niektorzy okreslaja, w rocku przydalo by sie wiecej "miesa" :lol: No ale to nie sa zamulone czy przebasowione sluchawy... Szkoda tylko ze nie chcesz nagiac budzetu do tych ~250zl bo w takim wypadku pozostanie Ci wybor sposrod reszty wymienionych sluchawek.

aaa i jeszcze jedno, zapomnialem wspomniec ze sa zajeb... wygodne i dluzsze sesje czy to przy muzyce czy przy grze nie sa straszne uszom/glowie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku polecanego SHP8900 boję się, że obnażą słabości zintegrowanego układu w moim laptopie (Intel 82801GBM ICH7-M) i ostatecznie odsłuch będzie gorszy niż w starych słuchawkach(!?). O kupnie jakiejś zewnętrznej karty na razie nie myślę, musi mi wystarczyć, to co mam teraz. Jeśli chodzi o źródło dźwięku - w miarę możliwości kolekcjonuję płytki, ale to też kosztuje i dlatego troszkę materiału mam również w postaci mp3/ogg (wysoki bitrate).

Z drugiej strony naprawdę dobre słuchawki mógłbym w przyszłości wykorzystać przy np. w dobrym sprzęcie HI-FI, ale to perspektywa raczej kilku lat, więc może w tym czasie pojawi się jakieś rewolucyjne rozwiązanie.

Co do ceny za 8900 to oscyluje w pobliżu 280 i więcej zł, a jak się zorientowałem w listopadzie ubiegłego roku, można je było kupić nawet za niecałe ~200zł ;P

W każdym bądź razie muszę je przesłuchać w Saturnie.

Zaintrygowała mnie również wypowiedź, że słuchawki są bardzo wygodne. Z jakiego materiału wykonane są gąbki? Czy pałąk nie ciśnie na czubku głowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku polecanego SHP8900 boję się, że obnażą słabości zintegrowanego układu w moim laptopie (Intel 82801GBM ICH7-M) i ostatecznie odsłuch będzie gorszy niż w starych słuchawkach(!?). O kupnie jakiejś zewnętrznej karty na razie nie myślę, musi mi wystarczyć, to co mam teraz. Jeśli chodzi o źródło dźwięku - w miarę możliwości kolekcjonuję płytki, ale to też kosztuje i dlatego troszkę materiału mam również w postaci mp3/ogg (wysoki bitrate).

Z drugiej strony naprawdę dobre słuchawki mógłbym w przyszłości wykorzystać przy np. w dobrym sprzęcie HI-FI, ale to perspektywa raczej kilku lat, więc może w tym czasie pojawi się jakieś rewolucyjne rozwiązanie.

Co do ceny za 8900 to oscyluje w pobliżu 280 i więcej zł, a jak się zorientowałem w listopadzie ubiegłego roku, można je było kupić nawet za niecałe ~200zł ;P

W każdym bądź razie muszę je przesłuchać w Saturnie.

Zaintrygowała mnie również wypowiedź, że słuchawki są bardzo wygodne. Z jakiego materiału wykonane są gąbki? Czy pałąk nie ciśnie na czubku głowy?

No ja je kupilem 2lata temu za 180zl (nowki) :) A gabki powleczone sa jakims bardzo przyjemnym w dotyku materialem, nie wiem jak sie to nazywa. Sluchawki troche waza ale sa tak skonstruowane ze praktycznie znikaja po zalozeniu na glowe. Nie ktorzy narzekaja ze latwo jest je zrzucic bo docisk maja slaby, dla mnie to zaden problem bo kiedy slucham muzyki to zwykle siedze przed monitorem albo leze na kanapie wiec glowa nie macham. Tutaj masz recki i porownanie shp8900 do Koss UR40:

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=23477

http://hard-pc.pl/czytaj/artykul/114/1/phi...la-kazdego.html

http://forum.mp3store.pl/index.php?showtop...mp;#entry212433

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi np. SHP8900 wogle nie podeszły, nieco droższych konstrukcji słuchałem, jedną posiadam, tańszych też nieco słyszałem. Osobiście bym w celował w jakieś tanie AKG, niestety niskich modeli nie słuchałem, ale akurat do tej firmy mam zaufanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli były zimne i ostre do tego natarczywe to źle sprzęt dobrany jak podpinałem je pod wzmacniacz unitry stereo to miałem właśnie takie brzmienie.

Pod integrami HD nawet lekko ocieplają brzmienie, pojawia się punktowy miękki basik i najważniejsze nie cierpią na brak detaliczności czy bezpośredniości za to jak podkręcimy głośność integry na 100% to da się usłyszeć śmieci w dzwięku od kompa ale do 80% głośności jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinane pod Audiotraka Prodygy HD2 modowanego, który miał nieco ocieplone brzmienie nawet, amp. Bardziej wymagające sluchawki na tym grały dobrze, SHP po prostu mi nie pasują. Najlepiej ich posłuchać samemu, czy rzeczywiście są tak dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi