Skocz do zawartości
m1xer

260 W Gniazdku A Sprzet...

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy wiedza juz o ataku zimy, a ze mieszkam właśnie na południu polski to i moje miasto dostało od niej w d...pe... ale do rzeczy, przed momentem sprawdzałem i obecnie w gniazdkach domu mam napiecie 260~265... światło co jakiś czas miga itp... I tu moje pytanie jakie skutku uboczne takiego napięcia moge zaobserwować?? chodzi mi o sprzęt rtv/agd i kompa oczywyście ;)

Hyh nie wiem czy dział dobry i nigdzie w necie nie mogę sie doczytać wiec moze ktoś mi tu odpowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahania napięcia w sieci są zawsze, tylko mało kto ma non stop podłączony woltomierz do monitorowania tego faktu (poza miłośnikami teorii spiskowych :>). W szczytowych godzinach poboru (zazwyczaj wieczorami) napięcie spada, nieraz nawet poniżej 200V. W nocy i nad ranem, kiedy wszyscy normalni ludzie śpią, może być ponad 250V.

Ciekawostka przyrodnicza - kiedy dokonywano zmiany standardu napięcia z 220V na 230V, elektrownie od pewnego czasu dużo wcześniej podnosiły trochę napięcie i nasłuchiwano, czy rozlegną się skargi na spalony sprzęt. Nic takiego nie nastąpiło, więc wydaje mi się, że sama wartość napięcia wiele nie zwojuje (no, chyba że wskoczy na 350~400V, ale nie wiem, jak mocno pijana musiałaby być załoga w danej elektrowni).

Bardziej obawiałbym się tych mrugnięć i skoków - zasilacze impulsowe (komputery, laptopy, nowe telewizory) bardzo tego nie lubią. Zainwestuj w UPS, nawet mały, zawsze to jakiś bufor między siecią a sprzętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolerancja napięcia w sieci to +/- 10%, czyli dla 230V masz przedział [207;253] V.

Zakładając, że pomiar był poprawny (dobry miernik, a nie chińska padlina), a takie napięcie się utrzymuje to za niedotrzymanie parametrów jakościowych energii przysługują odbiorcom bonifikaty. Za uszkodzenie sprzętu przez podanie niewłaściwego napięcia dostajesz odszkodowanie. Pytanie tylko czy chcesz czekać, aż coś padnie, bo ciężko znaleźć na tabliczkach znamionowych popularnych urządzeń zakres 260V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi