Skocz do zawartości
czarno

Komp Do Grafiki 2d I 3d Na Am3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Dzisiaj, czyli w piatek do godziny 17 musze ostatecznie postanowic jaki komputer chce zlozyc bo tez dzisiaj planuje dokonac zakupu (nie mam innej mozliwosci). Wszystko kupie w sklepie Terracom.

Przeznacznie grafika 2d (photoshop) oraz w przyszlosci 3d

Procesor: PHENOM II X4 955 BE [679,99 zł]

Plyta gl.: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P [294,99 zł]

GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P [419,99 zł]

ASUS M4A78T-E [475,00 zł]

Pamiec: DDR3 PATRIOT PGS 2x2GB 1333MHz [389,99 zł] lub 1600MHz [419,99 zł]

Zasilacz: ANTEC TRUEPOWER NEW 550W [459,99 zł] (mozna troche taniej kupic ale juz w innym sklepie)

Obudowa: ZALMAN GS1000 SE [434,99]

1. i7 jest za drogie wiec zdecydowalem sie na amd, ktore jest w miare tanie i nie zuzywa duzo pradu. i5 chyba nie warto brac pod uwage ze wzgledu na socket, ktory chyba nie bedzie dalej rozwijany przez intela? Co sadzicie? Ogolnie nie planuje OC, moze tylko odrobine.

2. Nie wiem na ktora plyte sie zdecydowac, wole GA-MA770T-UD3P bo tanie i ogolnie niezla plyta tylko pytanie czy zgra sie z patriotami? 2 pozostale plyty to ewentualna opcja, chyba ze macie cos lepszego do polecenia. Raczej nie planuje SLi ani CrossFire. RAM mysle ze zostawie na 1333mhz czy jednak na tym gigabyte pojdzie bezproblemowo 1600mhz?

3. Zasilacz- zalezy mi na ciszy no i ogolnie na solidnosci zasilacza. Chyba znacznie taniej nic dobrego nie kupie zeby bylo cicho? W przyszlosci dojdzie karta graficzna pro do robienia grafiki, czyli FirePro/Gl (np. FirePro V5700) albo Quadro FX (najwyzej zmoduje normalna grafe na profesjonalna) + ew. jeszcze troche ramu, czyli w sumie pewnie bedzie 8gb. WYSTARCZY 550W?

4. Obudowa rowniez ma byc cicha, jestem zdecydowany na powyzsza i nie planuje zmieniac decyzji co do niej (ew. Lancool K58 albo antec three hundred)

Dodatkowo ciekaw jestem czy powyzszy zestaw pociagnie (oraz czy posiada wszystkie niezbedne kable itp bo to w sumie stary model) moj stary zasilacz CHIEFTEC GPS-350EB-101A (350W) + karta grafiki GeForce Zotac 8600GTS (zasilana 6pin), dysk SSD PQI 32GB, dysk WD Caviar 1TB Green Power bo Antec'a Truepower 550W sklep nie bedzie mial jeszcze przez kilka dni. Odpowiedz na to pytanmie jest dla mnie b. wazna bo nie znam sie na tym dobrze i nie wiem czy podlaczac to wszystko a na weekend musze miec dzialajacy komp...

Jako, ze praktycznie pierwszy raz bede skladac kompa (wczesniej starego rozbieralem i skladalem) to co musze poustawiac w biosie, na co zwrocic uwage na samym poczatku bo zapewne na 'fabrycznych' ustawieniach bedzie wszystko zanizone. Prosze wypowiadac sie prostym jezykiem i mowic jakie wartosci na jakie mam zmienic:D

Lepsze chlodzenie - mugen2?

Jakiej pasty uzyc do procka? Aktualnie mam Arctic Silver 5, gdzies 3 lata temu ja kupilem.

Ma ktos do czynienia z DislayPortem? Mam monitor z tym portem i ciekaw jestem roznicy pomiedzy nim a DVI lub HDMI

Dziekuje z gory za odpowiedzi

Pozdrawiam:)

P.S. w gre wchodzi jeszcze Intel i5 750 + ASUS P7P55D LE + jaki RAM?

Bede wdzieczny za odp. czy moj stary zasilacz pociagnie wsio i czy bedzie pasowac do plyty (chodzi mi o zlacza)

Edytowane przez czarno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi