Armo Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Dotychczas wszystko było ok. CPU, GPU i RAM ustawione były na default, C.I.A.2 włączona na FULLTRUST, PCIE ustawione na 100 MHz i wszystko śmigało. Od pewnego czasu zaczęły się problemy, zwiechy i restarty kompa podczas uruchamiania się systemu i grania w gry, a w późniejszym czasie w losowych momentach. Po kilku dniach kopania w kompie doszedłem do tego, że winna jest opcja w biosie C.I.A.2 po jej wyłączeniu wszystko wróciło do normy. Sprawdziłem temperatury, napięcia (miernikiem), wyczyściłem budę i cały sprzęt, dałem nową pastę na chłodzenie CPU i GPU (zalman) i dalej zwiechy. Wziąłem od kumpla CPU (E8200), ramy (OCZ DDR2 800 MHz) i grafę (GTX 280), zasilacz Chieftec 550W i dalej zwiechy :( Nieważne jaki poziom ustawię na C.I.A.2, komp się wiesza, przy wyłączonym C.I.A nie ma tego problemu. Mój sprzęt na mobo (Asus) kumpla działa bez zarzutu. W końcu wyłączyłem CIA2 i ręcznie podkręciłem CPU do 2.93(266x11), RAM i GPU na default, PCIE na 100MHz i komp zaczął prawie normalnie działać z tą różnica iż każde pierwsze załączenie kompa w danym dniu to zwiecha podczas ładowania systemu ( Win XP SP3 ), po resecie działa już normalnie. Zainstalowałem Win 7 RC i też się zawiesza. Po ustawieniu w biosie wszystkiego na default problemu nie ma i komp działa stabilnie. Na stronie Gigabyte przeczytałem, że firma nie gwarantuje stabilnego działania sprzętu przy włączonym CIA2, no ale mój komp przez ponad rok działał bez problemu. Czy te problemy są podstawą do reklamowania płyty głównej lub czy da się ten problem jakoś rozwiązać? EDIT: bios posiadam najnowszy, stery najnowsze, system czysty ( przez ostatnie 2 tygodnie robiłem format chyba z 6 razy). Zapodałem Orthosa i po prawie 4 godzinach nie pokazał żadnego błędu zarówno przy O/C jak na defaulcie. Przy włączonym CIA2 BSOD i restart po 2 sek. działania orthosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...