Skocz do zawartości
niktwielki

Karta Muzyczna Do Głośników X-230

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na forum i nie bardzo znam się na sprzęcie.

Do tej pory używałem zintegrowanej karty dźwiękowej, ale pomyślałem o dokupieniu do komputera karty muzycznej. Głośniki jakie używam to Logitech X-230, (służą mi głównie do mp3 i filmów). Czy będzie jakaś znacząca różnica w dźwięku przy zakupie karty za 150 może 200 zł? Jaki sprzęt powinienem wybrać? Na allegro są dziesiątki kart Sound Blaster, ale nie mam pojęcia co je rożni oprócz ceny :rolleyes: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy będzie jakas różnica?Co to wogóle za pytanie jest? :lol2: Kupisz zwykłą SB Audigy SE i już odczujesz ze dzwięk jest przejrzystszy, czystszy a bas mocniejszy i mniej rozmyty. Ogólnie każda oddzielna karta dzwiękowa jest lepsza od zintegrowanej. SB Live bedzie dobry bo ma swój własny procesor dźwięku a nie kodek jak to jest np w SB Audigy SE(przez co procesor komputera jest mniej obciążony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi tu o procesor DSP który oblicza różne efekty EAX'a zamiast CPU komputera, dzięki czemu CPU jest mniej obciążony i gry szybciej działają. Ale w praktyce różnica wydajności jest prawie niezauważalna więc nie ma sensu się pakować w stare Live'y bo mają znacznie słabszą jakość dźwięku i do tego obsługują tylko EAX 2.0 natomiast Live! 24-bit obsługuje już EAX HD, co prawda tylko programowo ale różnicy w wydajności i tak raczej nie odczujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi