Raus Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Witam! Kolega poprosił mnie o pomoc w modyfikacji sprzętu. Kumpel chciałby pograć w jakieś nowsze gierki bo jak twierdzi teraz nawet NFS: Most Wanted mu się ścina;) Jako że się za wiele nie zna chciał kupić karta graficzną za około 400zł z myślą że to coś mu pomoże. Jego aktualny konfig to: Gigabyte GA-945GZM-S2 Celeron D 351 2x1GB Ramu GF 7300SE Zasilacz nie wiem jaki;p Kumpel od razu powiedział że raczej nie wchodzi w grę sprzedaż wszystkiego i postawienie nowej platformy tylko modyfikacja - i to tez jak najmniejsza bo jak wspomniałem na początku chciał tylko dokupić grafę. Trochę kombinowałem co by z tym zrobić (GA-945GZM-S2 grrrr :? ) i wykombinowałem coś takiego: Procek: Sprzedać to coś (Celeron :blink: ) i kupić używkę Intel Core 2 Duo E4600 za ok. 170zł Według strony producenta, Mobo go uciagnie na biosie FH Do tego Asus 9600GSO TOP za ok. 200zł No i jakaś zasiłka (Modecom MC 350W lub jakiś Fortron 350W) ok. 80zł Ram niech zostanie 2GB zresztą więcej chyba ta płyta nie obsłuży;) Co daje razem 450zł no ale dojdzie kilka groszy ze sprzedaży Celerona i 7300SE więc pieniężnie będzie OK. Teraz pytanie czy taki zestaw będzie dobrze funkcjonować? Czy pogra w nowe gierki typu Call of Duty World At War, Far Cry 2, NFS Shift, no i może jakoś GTAIV w minimalnych czy też średnich?? Kolejne pytania dotyczą sprzętu. Grafa - czy dobrze wybrałem tego 9600GSO? myślę ze wszystko co wyżej i tak bedzie ograniczane przez proca/mobo. A jeśli chodzi o konkretny model to czy ten z tej aukcji http://www.allegro.pl/item789020095_asus_g..._sklep_wwa.html będzie dobry? Bo teraz się narobiło tyle tych kastratów 9600GSO jakiś Green Edition itd że już się pogubiłem. Proc - Wydaje mi się że C2D E4600 (2.4GHz, 2MB cache) bedzie lepsze niż E2200(2.2GHz,1MB). Ogólnie to chciałem tam wsadzić E5200 ale według strony producenta nie pójdzie (pewnie chodzi o 45nm) Kolejne pytanie o zasilacz - da się wyrwać jakiegoś Fortrona na gwarancji? I jaki to ma być konkretnie model bo wiem że sporo modeli fortronów jest a nie znam się na nich za bardzo. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Karta ok. Zasilacz np. Delta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Karta ok. Zasilacz np. Delta. Ok dzięki!! A taki Huntkey tez by mógł być czy shit? http://www.allegro.pl/item778558711_zasila..._120mm_wwa.html pytam bo ma go ten sam sprzedający co grafe bo jeśli shit to ta Delta jak najbardziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Naprawdę nikt nic nie wie o tym Huntkeyu? Jeszcze jedno pytania. Jako że jedyna sztuka E4600 na allegro została sprzedana to mam pytanie czy opłaca się brać E4500 (2x2.2GHz, 2MB) za około 180zł czy wystarczy E2200 (2x2.2GHz, 1MB)?? Zegar ten sam - jedyna róznica w cache. Ten 1MB różnicy odczuje sie mocno w grach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) ostatnio pomagalem chlopakowi robic oc e4500 i wycisnal z niego bodajze 3,3 ale na AC Freezer;] a co do huntkeya, to bierz Delte. Edytowane 25 Października 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 ostatnio pomagalem chlopakowi robic oc e4500 i wycisnal z niego bodajze 3,3 ale na AC Freezer;] No fajnie, tylko ze na mobo Gigabyte GA-945GZM-S2 niestety moge potraktować to jako ciekawostka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 IMO wez tego e4500, zawsze to 1mb keszu wiecej;) bedzie dobrze:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 IMO wez tego e4500, zawsze to 1mb keszu wiecej;) bedzie dobrze:) Chyba masz rację. Pozatym jak się kolesiowi coś odwidzi i kupi lepszego mobasa to będzie dobre OC w zapasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Ok dzięki!! A taki Huntkey tez by mógł być czy shit? http://www.allegro.pl/item778558711_zasila..._120mm_wwa.html pytam bo ma go ten sam sprzedający co grafe bo jeśli shit to ta Delta jak najbardziej Ten Huntkey ma jedna linie 12V,wiec nie bardzo nadaje sie do rozbudowy.Ten sam sprzedawca ma HK 400W chyba po 109zl,tego akurat znam,kupowalem dla kumpla.Zasilka porzadna i w miare cicha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Ten Huntkey ma jedna linie 12V,wiec nie bardzo nadaje sie do rozbudowy.Ten sam sprzedawca ma HK 400W chyba po 109zl,tego akurat znam,kupowalem dla kumpla.Zasilka porzadna i w miare cicha. Faktycznie ma on HUNTKEY CP-400HP za 105zł. Dzięki! Wybiorę tego Huntkey`a ponieważ zależało mi na jednej wysyłce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Tylko pamietaj,ze te zasilki sa do troszke slabszych sprzetow 26A na liniach 12V to nie jest za wiele.Wiec w przyszlosci ladujac jakis mocniejszy proc,czy grafe trzeba sie bedzie liczyc z ograniczeniami.Do tego konfigu bedzie jak znalaz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Tylko pamietaj,ze te zasilki sa do troszke slabszych sprzetow 26A na liniach 12V to nie jest za wiele.Wiec w przyszlosci ladujac jakis mocniejszy proc,czy grafe trzeba sie bedzie liczyc z ograniczeniami.Do tego konfigu bedzie jak znalaz. Rozumiem, ale skoro kumpel i tak ledwo co dał się namówić na wymianę proca i zasiłki to myślę że kolejna modyfikacja prędko nie nadejdzie, a jak już to pewnie konkretna i wszystko wymieni. Skoro uciągnie bez problemu tego E4500 + 9600GSO to jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...