Dexter Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Hitman jaki to jest peltier ?? 2x226W Z innego topicu wnioskuje ze masz proca 2,6GHz na 2,2V to jest okolo 160W do odprowadzenia. Jezeli nie masz pelta 226W lub mocniejszego to pozegnaj sie z procesorem. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koven Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Z tego co gdzies czytalem to zalozono peltiera 33W na P4 1,8@2,4 i temperatura spadla o pare stopni a prockowi nic sie nie stalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Nie wiecie moze ile ciepla wytwarza moje GPU (gf4mx440 1,65v), bo przymierzam sie do kupna peltka i nie wiem czy wybrac 54W czy 74W. Wiem, ze 74W jest bardziej przyszlosciowe ale nie wiem czy jest bardziej oplacalne (no i do 54W latwiej zasilacz znalesc). pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Kup 74W, zawsze mozna puscic na mniejszym napieciu. A tak wogole, to gdybys podal szczegolowe dane kazdego z modulu, mozna by cos wiecej powiedziec :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Z tego co gdzies czytalem to zalozono peltiera 33W na P4 1,8@2,4 i temperatura spadla o pare stopni a prockowi nic sie nie stalo. A swistak siedzi i zawiaja go w te sreberko. ROTFL. Widac byl to bardzo obiektywny i znany serwis. LOL. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koven Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 ale z tego co jest w artykule to powstal on w www.overlockers.com.pl czy jakos tak nie bede teraz sprawdzal jeszcze raz i zostal tylko uzyczony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Prosze, teraz bedzie Ci latwiej Witchhunter :wink: Tec 54W Moc odprowadzana, max [W]-----54,0 (50,28 przy 12v) Prąd, max [A]----------------------6,0 (4,64 przy 12v) Napięcie, max [V] ------------------14,7 D Tmax [ ° C]----------------------67,0 Wymiar [mm]----------------------40 x 40 x 4,0 TEC 74 W Moc odprowadzana, max [W]------73,9 (68,81 przy 12v) Prąd, max [A]-----------------------8,0 (6,19 przy 12v) Napięcie, max [V]-------------------14,7 D Tmax [ ° C]-----------------------67,0 Wymiar [mm]------------------------40 x 40 x 3,3 Oczywiście są to założenia przy równych 12v a zawsze te napiecie troszke skacze. A tak w ogóle to nie wie ktoś ile ten gf4mx440 ciepła wytwarza? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Na oko jeśli wystarczy cienki radiator i wentylator 40x40 żeby miał jakieś 40stotpni to ja mu nie daje więcej jak 20W. Ja bym mu tam kupił 73W różnica w cenie prawie żadna a w wydajności tak. Ja chce sobie w wakacje jak zarobie zakupić pare peltków tak na grafe 120W no może 73 chipset też 73W a na proca to pomyśle ale myśle że nie ma sensu 220W. Wystarczy samo WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Czy do takiego pelta 74W wystarczy zasilacz ATX jakis zalozmy zwykly 300W (oczywiscie podlaczony sam pelt)? Wedlug danych ogniwa peltiera (ktore pobiera ok. 6A przy 12v) i zwyklego zasilacza, ktory ma przynajmniej dwa razy tyle na 12v to sie da ale jak to sie ma w praktyce? update (bo za duzo postow napisalem juz :wink:): jak ja mam te 5v obcizyc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Z zasilaczami ATX jest o tyle problem, ze musisz miec obciazona linie +5V zeby to chcialo pracowac. Poza tym, raczej bez problemu uciagnie, jesli na 12V ma >=10A. I wzialbym 74W, zawsze to zapas mocy i w sumie tylko troche wiecej uwagi przy zabezpieczaniu wszystkiego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 A czy taki pelt 76W starczy na Radeon'a 9700???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Co do napicia 5v jak mocno ma byc obciazona linia (ile A) i czy da sie ja sztucznie obciazyc (czymstam) albo cos od kompa tam podlaczyc. Kwiecien jezeli ten radek wytwarza powyzej 45W to marne szanse zebys zjechal ponizej zera (w stresie). A co do tego napiecia to moze te 5v jakas zarowka obciazyc? (jakas mocniejsza ale nie za mocna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 Hitman jaki to jest peltier ?? 2x226W Z innego topicu wnioskuje ze masz proca 2,6GHz na 2,2V to jest okolo 160W do odprowadzenia. Jezeli nie masz pelta 226W lub mocniejszego to pozegnaj sie z procesorem. Pozdro Dexter No i chyba spasuje temat bo mam dwa pelty 53 W. Ale jeden napewno wykorzystam bo chce go dac na chipset. Tu jest ciekawy artykuł na temat zakładania peltiera coprawda na blok http://www.overclockers.pl/txt.php?id=peltier_install ale mnie ciekawi skad wytrzasnać taką piankę neoprenową dodatkowo do izolacji bo jak chodzę po sklepach i pytam o to to wszyscy robią karpia i nic nie wiedzą :?: :!: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 53W na chipset powinien byc spoko. Na proca to nawet nie ma co o tym myslec :) Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek198 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Czy jest sens kupowac peltierka 33 W do proca wydzielającego ok. 80 W ciepła ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Czy jest sens kupowac peltierka 33 W do proca wydzielającego ok. 80 W ciepła ?? No jasne ze jest, nie ma to jak "poczuc zapach" procesora :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...