yakuz35 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Witam Mam problem ze stworzeniem Raid 0, otóż: - Podłączyłem kontroler (MINT 2x ATA 133 RAID) do płyty głównej (Asus CUV4X-C) - Podłączyłem dwa dyski (Seagate Baracuda 80GB) pod kontroler (wcześniej ustawiłem zworki na "Cable Select) - Po włączeniu kompa wlazłem do menu (Przyciskiem F3) i stworzyłem macierz W "RAID configuration utility" Mam takie coś: Set: 1 <0,2> Sil Striped Set <PM> 152633 MB i teraz: po włączeniu kompa i uruchomieniu z dyskietki startowej programu fdisk próbuje stworzyć partycje itp. ale po "Sprawdzeniu spójności danych" wywala mi że mam dostępnych tylko 24000MB BARDZO, bardzo proszę o pomoc Za wszystkie porady bardzo dziękuję Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 a zbootuj XP z płyty i spróbuj instalatorem utworzyć partycje. dzisiaj będę stawiać macierz, to sobie przemyślę to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuz35 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Już tak robiłem. W instrukcji (do kontrolera) pisze że w czasie instalacji XP wybrać "Sprecyzuj dodatkowy kontroler". Tylko że po wybraniu tej opcji kce jakąś dyskietkę ze sterownikami. Nie mam takowej. Znalazłem co prawda stery ale są to chyba takie do zainstalowania pod windowsem. Jak je wrzuciłem na dyskietkę to się okazało że nie można znaleźć pliku "txtsetup.oem". Po obejściu tego kroku wywala mi "Instalator nie znalazł żadnej stacji dysków twardych zainstalowanych w tym komputerze... Naciśnij klawisz F3, aby zakończyć pracę Instalatora" Czytałem też gdzieś, że kontroler powinien być umieszczony w drugim slocie PCI. Zastanawiam się tylko dlaczemu? Jak coś odkryjesz daj proszę znać... Pozdrawiam P.s Dodam że w biosie kompa niczego nie przestawiałem (podobno nie trzeba) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Zerknij na oznaczenie chipsetu w kontrolerze. Najprawdopodobniej będzie to silicon image (sil). Sterowniki http://www.driversdown.com/drivers.asp?ID=...um=3&show=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuz35 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) O.k. No więc ściągnąłem, właczą się instalator, wybrałem "Określ urządzenie..." potem Enter, Enter...i... i: "Instalator nie znalazł żadnej stacji dysków twardych...F3 Zakończ" ;( Może nie tak coś podłączyłem? Albo zworki są źle?! Może ja jestem zły?! Co to jest "spare drive?" Dysk zapasowy? Na co on? Dj_AnT: Wielkie dzięki za linka...Miałeś racje Chipset: SiLicon Image Sil0680ACL144 Czekam na inne pomysły ;( ;( P.s Po wybraniu sterowników z dyskietki instalator pokazuje: "Instalator załaduje obsługę następujących masowych urządzeń magazynujących: Silicon Image Sil 068 ATA/133 Controller * Naciśnij S, aby określić dodatkowe karty SCSI... * Naciśnij klawisz enter, jeśli nie masz sterowników s=Określ dodatkowe urządzenie ENTER=Kontynuuj F3=Zakończ" Edytowane 29 Października 2009 przez yakuz35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 P.s Po wybraniu sterowników z dyskietki instalator pokazuje: "Instalator załaduje obsługę następujących masowych urządzeń magazynujących: Silicon Image Sil 068 ATA/133 Controller * Naciśnij S, aby określić dodatkowe karty SCSI... * Naciśnij klawisz enter, jeśli nie masz sterowników s=Określ dodatkowe urządzenie ENTER=Kontynuuj F3=Zakończ" Jak naciśniesz ENTER to instalacja powinna ruszyć dalej, a dyski powinny być widoczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuz35 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) no więc jak pisałem wyżej instalacja dalej nie idzie, a dyski nie są widoczne Czy podczas startowania kompa dyski powinny być jakoś widoczne? Tzn chodzi mi w urządzeniach: Primary Master? Widać je "tylko" w RAID configuration utility (jak się włącza komp, po wciśnięciu F3) Czy możliwe że moja płyta główna nie obsługuje RAID mimo kontrolera? Sprzedawca napisał: "W pełni zgodny wstecz z urządzeniami Ultra ATA/100, Ultra ATA/66, Ultra ATA/33" W manualu do płyty głównej znalazłem, że ma UltraDMA/66... :( EDIT: Hm...zrobiłem tak: odpaliłem fdiska i stworzyłem partycje podstawową z tego 2400MB...Sformatowałem i co się okazało: pod dosem wywala mi że ta partycja ma 152 588 MB wolnych!! W fdisku w "Informacjach o partycjach" pokazuje mi że istnieje jedna partycja która ma...UWAGA! 21553MB!! Szkoda że jeszcze instalator tego nie widzi... P.s Dyski uszkodzone? Jeden na bank był sprawny...drugi nie wiem...ale startował i nic nie skrzeczał P.s 2 W fdisku pokazuje: "Bieżący dysk twardy: 1" Edytowane 29 Października 2009 przez yakuz35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 A dlaczego zworki na cable select? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuz35 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 hm...tak gdzieś wyczytałem..z resztą na Master też nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) tzn. jeden na master a drugi na slave? Edit: zmień taśmę. Edytowane 29 Października 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuz35 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) nie...są podłączone dwa dyski to różnych taśmach. Tak się zastanawiam właśnie czy problemem nie są szmaty - może głupie pytanie ale czym się różnią szmaty 40 od 80 żyłowych? EDIT O.K. chyba już wiem, obie są 80-żyłowe. Obie podłączone kolorowymi końcówkami pod kontroler. Na jednym kablu jest tylko jedna wolna końcówka, która jest podłączona pod jeden dysk. Na drugim kablu są dwie wolne końcówki (szara i czarna). Była podłączona czarna (ostatnia). Była by jakaś różnica gdybym podłączył szarą (tą wcześniejszą)? EDIT2 Dzisiaj rozwiązałem problem. Okazało się, że były złe sterowniki (te które trzeba było wgrać na dyskietkę) Po zgraniu innych wszystko ładnie śmiga. Wszystkim którzy pomogli bardzo dziękuję Edytowane 30 Października 2009 przez yakuz35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...