Skocz do zawartości
Kwazor

Kawa = Internet ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ano kumpel wpadł do mnie z kawa w odwiedziny.W czasie pogaduszki wyszło ze ma bardzo słaby sygnał wi-fi z APeka.

Sypiac z puchy kawe do szklanek przypomniałem sobie teorie o falowodach i jakie anteny z tego dobre wychodza.

Miara w łape : D=100mm L=145mm

Sruu Google ( wiem wygodny jestem liczyć mi sie nie chce :P )

Wyszło na to ze bede musiał skrocic tube do 135mm. ( można wykonać wersje 175mm wiekszy zysk )

Dołączona grafika

D=100mm

3/4Lg =135mm

Lo/4=31mm

lg/4=44mm

Gniazda N nie miałem zreszta nie lubie ich ( kazde łacze to pewne straty sygnału ).

No to obrałem kabel RG58 tez cieniza jak na ta częstotliwość ale lepszego nie miałem (z pełnym ekranem z tasmy miedzianej) tyle ze jego sa 3 metry to tłumienie sygnału nie jest wielkie. Usunełem 32 mm ekranu pozostawiając goraca żyłę jako element promieniujacy.

Teraz pewnie komus przyjdzie dlaczego 32mm ? Podczas robienia dziury w puszce powstał zadzior do srodka o wysokosci 1mm.i nie miałem czym go usunac wiec kompensacje jakas musiałem zastosowac.

No to lutujemy sie do puchy gdzie wszczesniej farbę usunełem.

Dołączona grafika

Tak to wyglada w środku.

Dołączona grafika

Karta wifi to belkin 54Mbit G :

Teraz tak należy usunac doprowadzenie do anteny wewnetrzej . O tyle fajnie ze jest tam zworka zrobiona w postaci kropelki cyny i wystarczy ja usunac i odłaczany wewn. antene wraz z układem dopasowania do niej ( cewka z kondesatorem )

Ekran lutujemy do masy układu a goraca zyłę do punktu który wychodzi z układu radiowego. Podczas pomiarów zauwarzyłem ze jesli pomine jeszcze kondesator separacyjny to uzyskałem jeszcze 2 do 4 dBm..

Trzeba miec troche wprawy i dobra lutownice do SMD ( ja ma mam 40W solomona do rynien ;) )

Tak to wyglada:

Dołączona grafika

Zwiazałem drutem kabel do karty by sie nie ruszał ( groźba wyrwania )

No to sru pomiary :

Dołączona grafika

Lewy pomiar nowa antena prawy oryginalna wewnetrzna...

Sygnał mojego routera z -65dBm wzrósł do -42dBm.. Inne wyniki sa czsami słabsze ale pamietajcie jest to antena kierunkowa.

Z innych wyników słysze AP-ka oddalonego odemnie w lini prostej ( widzialność optyczna ) jakies 1.5km.

Dobijam sie teraz do wszystkich AP na moim osiedlu( nawet te z sygnałem -80dB) a u kumpla to net teraz smiga na poziomie -60dB gdzie wczesniej było -88dB i zrywało.

Proste prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

... normalnie "Zrób to sam" by Adam Słodowy ;)

Bardzo fajny pomysł, jeśli można rozwalić nadajnik. Można też bez rozwalania - montując cały nadajnik w puszce + przedłużacz USB (ale wyniki pewnie będą nieco gorsze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi