Skocz do zawartości
katalizator

Problem ps/2

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam stara plyte glowna i do tej pory myslalem ze nia mam zlacza ps/2 .Jednak okazalo sie ze posiadam takowy.Znajduje on sie jednak bezposrednio na plycie glownej.Czy mozna zakupic do niego sledzia i czy bedzie bezproblemowo dzialal??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam problem, z tym ze mam takowa przejsciowke (niestety nie od tej plyty co moja). klopot jest w tym ze poza napieciem nie wiem jak sprawdzic pozostale piny (clock,data), czy aby sa dobrze. wydaje mi sie ze nie bylo jakiegos standardu jescli chodzi o przejsciowki plyta/ps2 i kazdy producent mogl/rozbil jak chcial. zalezy jeszcze co chcesz podpiac bo u mnie jest tylko mouse ps/2, klawiatura na din'ie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam widziałem ze 4 standarty wyprowadzeń ps/2 na starych płytach - ale jeśli znajdziesz pasującego śledzia (co jest prawie niemożliwe - ale idź na giełdę i grzeb w złomie) to powinno działać - u mnie na uczelni idzie git na płycie akceptującej oficjalnie do p200 MMX (nieoficjanie to idzie nawet k6 -2 400) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie -czy mozliwe jest uruchomienie myszki optycznej na zlaczu serial dzieki przejsciowce z ps/2 na com

Ja próbowałem i nie jest to możliwe, używałem kilku przejściówek nawet logitecha i nic z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baltazaar

Jak nie masz opisu złącza w instrukcji do płyty (pewnie nie masz bo po co byś pisał) to próbuj metodą chybił-trafił. Zakładam ze masz opis wyprowadzen gniazda na śledziu (jak nie to sciagnij dowolna instrukcje w pdf do w miare nowej płyty np ASUS - tam wszystko jest rozrysowane).

Skoro wiesz który (w gnieżdzie na płycie) jest pin do zasilania, wiec podłączasz wtyk tak zeby zasilanie pasowało. A pozostałe przewody przekładasz we wtyczce az trafisz na właściwą kombinacje. Jest troche zabawy ale da sie zrobic. Ponieważ odpada podłączenie zasilania pod niewłąściwy pin to nie powinieneś nic sp....alić ;)

PS. Tak przerobiłem wtyk z gniazda USB na przodzie budy, bo miał inne wyprowadzenia niż złącze na płycie.

Mam jeszcze jedno pytanie -czy mozliwe jest uruchomienie myszki optycznej na zlaczu serial dzieki przejsciowce z ps/2 na com

A masz USB :?:

Bo są przejściówki PS2/USB i tak powinno działać (działa u kumpla tyle że on ma mysz USB i wpina do PS2)

A jak nie to spisz model płyty (daje głowe że to coś w formacie AT) i śmigaj na giełde komputerową. Może na stoisku z używanymi częściami coś znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baltazaar

Jak nie masz opisu złącza w instrukcji do płyty (pewnie nie masz bo po co byś pisał) to próbuj metodą chybił-trafił. Zakładam ze masz opis wyprowadzen gniazda na śledziu (jak nie to sciagnij dowolna instrukcje w pdf do w miare nowej płyty np ASUS - tam wszystko jest rozrysowane). 

Skoro wiesz który (w gnieżdzie na płycie) jest pin do zasilania, wiec podłączasz wtyk tak zeby zasilanie pasowało. A pozostałe przewody przekładasz we wtyczce az trafisz na właściwą kombinacje. Jest troche zabawy ale da sie zrobic. Ponieważ odpada podłączenie zasilania pod niewłąściwy pin to nie powinieneś nic sp....alić ;)

PS. Tak przerobiłem wtyk z gniazda USB na przodzie budy, bo miał inne wyprowadzenia niż złącze na płycie.

A masz USB :?:

Bo są przejściówki PS2/USB i tak powinno działać (działa u kumpla tyle że on ma mysz USB i wpina do PS2)

A jak nie to spisz model płyty (daje głowe że to coś w formacie AT) i śmigaj na giełde komputerową. Może na stoisku z używanymi częściami coś znajdziesz.

co do sprawdzania to faktycznie nie problem, bo nawet podinajac odwrotnie clock/data nic sie nie powinno stac. ja poprostu nigdy nie sprawdzalem tych pinow na plycie bo nie jest mi potrzebne PS2, wole comowe myszki bo nie zajmuja 12 przerwania (w przeciwienstwie do PS2'a). moze w przyplywie nudy kiedys sie pobawie ...

co do optyka na comie to powinno sie dac (pisze powinno bo nie probowalem) - pic polega na tym zeby podac +5V na odpowiedni pin w zlaczceod myszki, bo comowe myszki ciagna zasilanie z zegara (w comie nie ma +5V) i dlatego chyba optyk poprostu "wysiada" z braku wystarczajaco "mocnego" zasilania. kiedys chcialem sobie zmodowac moojego geniusa niebieskimi diodami - z jedna jeszcze chodzil ale z dwoma to juz zaczynal charce wyprawiac ... chociaz zapewne latwiej sobie zakupic przejsciowke USB/PS2, ale jak ktos chce sie lutownica pobawic to mozna sprawdzic ...

rozpiski USB PS2 i com:

http://www.hardwarebook.net/connector/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...