Skocz do zawartości
Hillek

Pytanie Odnośnie Szyny Pci-e X8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem i mam nadziej, że wybrałem dobry dziął

może zacznę od początku :]

w wyniku drobnej awarii chłodzenia moja karta graficzna została zalana i się spaliła podobny los spotkał port PCi-E 16x do której była wpięta (ASRock A760GXH/128M)

Płyta ta posiada także własny układ graficzny dzięki któremu komputer jest dalej w pełni sprawny posiada także drugi port PCI-E 8x który zakładam że jest sprawny, myślę nad kupnem karty powiedzmy coś w okolicach radeona 4850 i włożeniu go do portu 8x i tu rodzi się moje pytanie, czy wie ktoś w jakim stopniu będzie on ograniczał kartę czy będzie to strata tylko kilku procent a może więcej ?

prosił bym o jakieś sugestie z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.tomshardware.com/reviews/pci-ex...sis,1572-8.html

wprawdzie nie na radziu 4850 ale daje mniej więcej pojęcie czy może ograniczać czy nie. Trochę stracisz ale tragedii nie będzie.

edit:

Nadto twój mobas nie ma może pcie 2.0. Bo wówczas jeszcze mniejszy problem ;)

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie po przestudiowaniu instrukcji wynika że karta prawdopodobnie nie bedzię chodzić w dolnym porcie służy on tylko do CrossFireX, ale mam jeszcze jedno pytanie czy próbował ktoś kiedyś przeszczepić port PCX16x z innej płyty mam znajomego elektronika który myślę, że dał by rade to zrobić , chyba jest to jedyne rozwiązanie? Czy ktoś może kiedyś próbował rozwiązać podobny problemu i z jakim skutkiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Karta powinna chodzić nawet w PCI-E x1 - tu wszystko zależy od biosu karty i mobo.

Gniazdo PCI-E można wymienić ale bez profesjonalnej rozlutownicy lub gorącego powietrza + umiejętności nawet nie ma co próbować. Jeśli gniazdo zostało zalane, to można je przelać spirytem i przeczyścić małym pędzelkiem oraz papierem (coby dokładnie przetrzeć styki). Nic to jednak nie da jeśli karta uszkodziła chipset/zasilanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę przeczyściłem preparatem do usuwania wilgoci z elektroniki i wydmuchałem sprężonym powietrzem, uszkodzenie na płycie polega na tym że w gnieździe są spalone 2 ścieżki poza tym nie widać żadnych uszkodzeń, ponadto gdyby chipset gdyby był uszkodzony to pewnie uniemożliwiłby odpalenie zintegrowanej karty choć nie wiem czy to do końca dobre rozumowanie

znajomy elektronik pracuje w zawodzie więc ma dostęp do odpowiednich narzędzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

... uszkodzenie na płycie polega na tym że w gnieździe są spalone 2 ścieżki poza tym nie widać żadnych uszkodzeń, ponadto gdyby chipset gdyby był uszkodzony to pewnie uniemożliwiłby odpalenie zintegrowanej karty choć nie wiem czy to do końca dobre rozumowanie

Spalenie ścieżek lub styków świadczy o poważnym zwarciu - Twój elektronik będzie miał ciekawe zadanie ;)

Poza tym: to że integra działa nie świadczy o sprawnym chipsecie, ale - powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi