buko666 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Hi. Jestem bardzo zmartwiony i w kur.....ny.Chodzi o to że mam tego quada 9550 (E0) i temperatura na idle zaczyna sie od 50 i rośnie do 70-80 stopni mino iż cpu ma szlif i pasta jest położona według mnie pro.Blok raczej jest dobrze zamontowany. Konfig Lc Pompa swiftech mpc 655 radiator thermochill v3.0 Blok cpu dtek fusion v 1.0 I tu pytanie czy blok jest nie odpowiedni do tego quada czy quad jest padnięty lub też czujnik temp albo coś jeszcze innego Edytowane 8 Listopada 2009 przez buko666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 mozliwe ze masz juz syf w bloczku , mozesz go rozkrecic i wyczyscic , a moze masz zle kanaly w bloczku podpiete no albo jak pisales moze byc czujnik zepsuty , mozliwosci jest wiele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buko666 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Nie no raczej źle podpięty blok nie jest bo od pompy do wejscia(in) i odpływ(out)dalej... .Czyli blok wodny nie ma nic tutaj wspólnego czy to c2d czy quad.W bloku miałem odrobinę syfu wyczyściłem i to samo dalej.A np. rdzenie procesora mogą być uszkodzone że temp. rośnie w górę ? Edytowane 8 Listopada 2009 przez buko666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Nigdy nie mialem d-teka ale na coolingu widzialem adapter ( ten do srodka) który mocuje sie przy zakladaniu bloków na quada w celu zwiekszenia wydajnosci. moze cos z tym. http://www.cooling.pl/dtek-fuzion-v2-quad-...ukt,550843.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Nie możliwe żeby to była kwestia tego adaptera. Raczej bym stawiał na zwieszony czujnik. Z jakiego programu korzystasz? Dodatkowo powiem że quad by się automatycznie wyłączył przy ok 79 stopniach ;] Sprawdź organoleptycznie przy bloku albo po drugiej stronie mobo. Jak będziesz w stanie potrzymać palec dłużej niż 2 sekundy to znaczy że nie masz tam 80 stopni. Proponuje jeszcze update biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buko666 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Ten adapter jest do d-tek v2 ja mam v1 ale też mam zamocowany adapter specjalny do tej wersji.Jeżeli chodzi o blok to jest chłodny.Mam dodatkowo czujniki termiczne które mogę podłączyć do płyty (asus striker II extreme) ale czy jest możliwość jakoś zamontować w pobliżu proca to nie wiem.Podłożenie pod proca to raczej głupota.Ale sprawdzę jeszcze jak jest z tyłu na mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Jest jeszcze jedna możliwość. Masz backplate za procem ? Bo jeśli nie to mogłeś wygiąć płyte. Ale domyślam się że z dtekiem przychodzi Bp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buko666 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 (edytowane) Sprawdziłem z tyłu mobasa i jest ciepło.Poza tym odkręciłem blok i wstawiłem czujnik za Bp i co się okazuje po skręceniu do kupy wszystkiego,czujnik odczytuje mi że z tyłu mam 47 stopni,a procesor wskazuje 80 stopni,wszystkie odczyty brane są z biosu(bios jest aktualizowany) ,a w programie Ai suit pokazuje mi 45 stopni,a jak włącze orthosa to i nawet 99 stopni :lol2: :lol: Tak więc czujnik proca jest padnięty?.I co dalej? Edytowane 9 Listopada 2009 przez buko666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Nic :) O ile masz dobre oc to nie warto oddawć go na gwarancji. Jeszcze jedno pytanko. Patrzysz na czujnik ogólny czy każdego z corów ? Bo jak na ogólny to on zawsze jest dziabnięty ;] nawet w q6600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Sprawdziłem z tyłu mobasa i jest ciepło.Poza tym odkręciłem blok i wstawiłem czujnik za Bp i co się okazuje po skręceniu do kupy wszystkiego,czujnik odczytuje mi że z tyłu mam 47 stopni,a procesor wskazuje 80 stopni,wszystkie odczyty brane są z biosu(bios jest aktualizowany) ,a w programie Ai suit pokazuje mi 45 stopni,a jak włącze orthosa to i nawet 99 stopni :lol2: :lol: Tak więc czujnik proca jest padnięty?.I co dalej? Sprawdź jeszcze na boxie bo jest lekka różnica między 47ºC pod gniazdem a 99ºC pod IHS. Szlif jest równiutki? Pasty naprawdę odrobinkę? No i nic nie napisałeś o napięciach które ustawiłeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tms Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 A czy czujnik tych proców nie ma ograniczenia 85*max? oznacza to, że jak jest nawet 99* to może być to 86 lub 87*, mi po przekroczeniu zakresu wskazywało -45*C :) Sprawdź na boxie albo na jakimś innym AC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buko666 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Mój blok cpu był spieprzony,później dołączę zdjęcia.Co dalej nie podam temperatur ponieważ komp mi się włączył pokazała mi się stronka startowa komunikat że nie jest podłączona klawiatura i to na tyle.Wyłączam zasilacz,włączam zasilacz komp mi się odpala od razu przez jakieś 2 sek i się wyłącza.Lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buko666 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) Blok szlifowany papierem 240 na sucho(te jaśniejsze miejsce to wgłębienia) .Później oczywiście 400,600,800,1500. Proc jak to proc 400,600,800,1200,1500 woda,2000 na sucho i pasta polerska. A komputer zaniosłem do naprawy ciekawe co siadło. Edytowane 12 Listopada 2009 przez buko666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 a moje pytanie brzmi dlaczego bloczek byl spieprzony ? bardzo fajnie wyszlifowany jest ten procek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 a moje pytanie brzmi dlaczego bloczek byl spieprzony ? bardzo fajnie wyszlifowany jest ten procek ;) Kołyska na środku wzdłuż przekątnej jest pewną podopowiedzią :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Amatorski szlif mógł bardziej popsuć niż pomóc.. szczególnie gdy procek po lappingu ba śmiem twierdzić że nie koniecznie musiała być wina bloku a proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Strzeliłeś samobója szlifując apogee gt - po to daje producent grubszy oring by blok lepiej przypasował do krzywych czap a Ty po prostu to hmm zniszczyłeś :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 apogee od nowości nie ma lustra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Racja coś mi się pomieszało :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...