Skocz do zawartości
xi11

Problem Z Wiatrakiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem związany z moim wiatrakiem który jest już stary i bardzo głośny. Chciałbym zamienić go na coś nowego. Ogólnie komp ma już chyba z 4 lata (Procek: Celeron D 3,2 Socket 775).

Radiator jest przykręcony do plastikowej obudowy wiatraka a ten z kolei jest przykręcony śrubami do plyty głównej no i w tym problem. Szukałem na allegro ale wszystkie wiatraki+radiator są na te plastikowe zatrzaski a ja w płycie głównej mogę tylko wkręcać tymi śrubami. Kumpel mówił mi że można kupić jakąś podstawkę czy coś takiego i można to normalnie zamontować. Myślałem też nad tym żeby kupić sam radiator a na niego tak na "prowizorke" zamontowac jakiś mały wiatraczek. Co Wy na to? Z góry dzięki za odp.

PS Nie krzyczcie jeśli coś źle napisałem bo troche ciemny jestem w tych sprawach :(

Edit:

Znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/it...fv.html#gallery

myślicie że działałoby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraki są na polu. To po pierwsze. Drugie - naucz się wklejać linki. Trzecie - najprawdopodobniej Twoje stare chłodzenie to jakaś przejściówka z s478 na LGA775.

Możesz później posiedzieć chwilę i przemyśleć jakimi problemami chcesz się z nami podzielić bo na razie ciężko przychodzi mi zrozumienie Twojego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko napisałem w jakim celu założył temat, bo ciężko przychodziło Ci zrozumienie jego posta.

To proszę Cię abyś szybko naszkicował z treści pierwszego posta system chłodzenia i dobrał do niego inny radiator + wentylator 60/80mm. Bo mnie nadal ciężko przychodzi znaleźć w pamięci chłodzenie dla P4 które byłoby zgodne ze słowami autora.

Po co cytujesz post pod postem?

Jest taki magiczny przycisk po prawej - odpisz. Przydaje się to przy większych tematach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz - widzisz różnice pomiędzy elementami którymi mocuje się sprzęt do płyty głównej? (patrz zdj)

1.Dołączona grafika

2.Dołączona grafika

Ten 1 jest na wkręcanie a 2 na te "zatrzaski". Chciałbym się dowiedzieć czy do tego żeby przymocować, zainstalować ten pierwszy model na mojej płycie głównej potrzebuje dodatkowe podstawki czy coś podobnego?

Teraz mnie rozumiesz??

Jeśli nie to wytłumacz mi co mam zrobić żeby na tej mojej płycie przyczepić coś co będzie chłodziło mój zakichany procesor.

Edytowane przez xi11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, backplate.

Dołączona grafika

I tak jest lepiej bo obawiałem się jeszcze ramki pokroju starszego S478.

I teraz wracając do prowizorki z pierwszego posta - daruj sobie i szukaj czegoś pokroju AURAS Wave LPT-709. Wszelkie tańsze konstrukcje pozbawione rurek cieplnych może będą cichsze ale wydajnością nie zachwycają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi