Skocz do zawartości
xpektor

Doubles Modernization

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie tak dawno poruszałem temat modernizacji grata z podpisu. Ze względu na niedawną premierę cod mw2, chciałbym aby gra odpaliła również na komputerze brata. Jego sprzęt ma już wiele wiosenek na karku, jednak nie chcielibyśmy ładować zbyt dużo PLNow w dwie bardzo wydajne maszyny. W zupełności wystarczyłoby mu coś takiego jak mam ja obecnie.

Doszliśmy do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem byłoby:

- przełożenie mojego procesora (E2180) oraz karty graficznej (GT880) do jego kompa

- zakup płyty głównej z gniazdkiem 775 np. ABIT IP35 . Tutaj jednak mam wątpliwości - nówkę można kupić za 200 PLN, jednak na allegro ( http://www.allegro.pl/10837_socket_775_pen...=9&order=pd )jest masę sporo tańszych płyt. Widać modele już za 50 zł, jednak czy taka płyta uciągnie podkręconego do 3ghz E2180 ?

- drugi zakup to RAM, jakieś 4GB za ok 300 zł

- trzeci to obudowa z zasiłką za ok 200 zł

- dysk, napęd, minitor i tego typu drobnostki zostałyby wyciągniete z jego obecnego kompa

- czwarty zakup to nowy procek i karta do mojego blaszaka. Myślę tutaj o jakims quadziku (Q8400 za ok 600 zł ), oraz polecanej w dziale zestawy komputerowe karcie graficznej XFX Radeon HD4890 1GB za 649 zł.

Łączne koszty modernizacji obu maszyn, oscylują wokół: 2000 zł.

Z drugiej strony mamy gotowy zestaw za 1900, jednak bez dysku i napędu:

Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 350 zł

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 285 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 310 zł

Karta Graficzna : XFX Radeon HD4870 512MB - 459 zł

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł

= 1600

W tym przypadku, myślę że mielibyśmy dwa komputery o podobnych możliwościach, jednak można raczej zapomnieć o najnowszych tytułach w dobrych ustawieniach. Chcąc jednak zmodernizować mój sprzęt dochodzi dodatkowo 1250 zl, minus wartość sprzedanego procesora i karty, choc tutuaj dochodzi jeszcze koniecznosć sprzedania tych części.

Jakie rozwiązanie byłoby wg was lepsze? Czy macie może jakiś inny pomysł? Rady dotyczące zaproponowanych podzespołów mile widziane. Nie zapomnijcie o informacji, która z płyt 775 mogłaby być brana pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi