xpektor Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam, Nie tak dawno poruszałem temat modernizacji grata z podpisu. Ze względu na niedawną premierę cod mw2, chciałbym aby gra odpaliła również na komputerze brata. Jego sprzęt ma już wiele wiosenek na karku, jednak nie chcielibyśmy ładować zbyt dużo PLNow w dwie bardzo wydajne maszyny. W zupełności wystarczyłoby mu coś takiego jak mam ja obecnie. Doszliśmy do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem byłoby: - przełożenie mojego procesora (E2180) oraz karty graficznej (GT880) do jego kompa - zakup płyty głównej z gniazdkiem 775 np. ABIT IP35 . Tutaj jednak mam wątpliwości - nówkę można kupić za 200 PLN, jednak na allegro ( http://www.allegro.pl/10837_socket_775_pen...=9&order=pd )jest masę sporo tańszych płyt. Widać modele już za 50 zł, jednak czy taka płyta uciągnie podkręconego do 3ghz E2180 ? - drugi zakup to RAM, jakieś 4GB za ok 300 zł - trzeci to obudowa z zasiłką za ok 200 zł - dysk, napęd, minitor i tego typu drobnostki zostałyby wyciągniete z jego obecnego kompa - czwarty zakup to nowy procek i karta do mojego blaszaka. Myślę tutaj o jakims quadziku (Q8400 za ok 600 zł ), oraz polecanej w dziale zestawy komputerowe karcie graficznej XFX Radeon HD4890 1GB za 649 zł. Łączne koszty modernizacji obu maszyn, oscylują wokół: 2000 zł. Z drugiej strony mamy gotowy zestaw za 1900, jednak bez dysku i napędu: Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 350 zł Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 285 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 310 zł Karta Graficzna : XFX Radeon HD4870 512MB - 459 zł Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł = 1600 W tym przypadku, myślę że mielibyśmy dwa komputery o podobnych możliwościach, jednak można raczej zapomnieć o najnowszych tytułach w dobrych ustawieniach. Chcąc jednak zmodernizować mój sprzęt dochodzi dodatkowo 1250 zl, minus wartość sprzedanego procesora i karty, choc tutuaj dochodzi jeszcze koniecznosć sprzedania tych części. Jakie rozwiązanie byłoby wg was lepsze? Czy macie może jakiś inny pomysł? Rady dotyczące zaproponowanych podzespołów mile widziane. Nie zapomnijcie o informacji, która z płyt 775 mogłaby być brana pod uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Podbijam. W tym momencie najbardziej przydałaby się informacja, jaka inna płyta na 775 niż Abit :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...