kfc_chicken Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Witam do sprzętu : E2140 1,6Ghz@3Ghz (FSB 365) 2x1Gb Kingmax 1066 MHz (~937Mhz) Postanowiłem dokupić dodatkowo 2x1Gb RAM. Niestety, w całym komplecie, Orthos wysypuje się po 5 sekundach, dopiero przy taktowaniu około 2Ghz system jest względnie stabilny. Próbowałem zwiększać napięcie na pamięciach, kombinowałem z dzielnikami tak, że częstotliwość wahała się w przedziale 750-1100Mhz, jednak żadne z ustawień nie wytrzymało, w pełnym obciążeniu, dłużej niż 6 sekund. Dodam, że stare pamięci wykrywa mi, w CPUZ, jako PC2-6400, natomiast nowe, jako PC2-8500. Starsze są modelem z kostkami pamięci po obu stronach, nowe zaś tylko z jednej. Pamięci udało mi się wymienić na inny model (również PC2-8500, dwustronne) ale niewiele to dało. Czy to kwestia ustawień ? Czy może muszę mieć identyczne pamięci ? Więcej szczęścia? Dziękuję za wyrozumiałość ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Jaka płyta główna? Bo może mieć specyficzne wymagania co do pamięci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfc_chicken Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Płyta główna to Asus P5B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfc_chicken Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Sprawdzałem od standardowych 1.8 do 2.0 Chyba problem nie leży w RAMach, bo stare również przestały działać poprawnie, teraz i one wywalają błąd po 6 sekundach, nawet na wszystkich ustawieniach standardowych ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Clear CMOS i zacznij wszystko od początku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Podnieś napięcie na NB do 1,4V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfc_chicken Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Problem ze starymi pamięciami wynikał z mojego niedopatrzenia (Orthosa uruchamiałem na win7 nie jako administrator i wydaje się, że nie miał dostępu do pliku tekstowego z zapisem postępu). W związku z tym dochodzę do wniosku, że pamięci działają, ale przy częstotliwości poniżej 800Mhz. Jak na ironię wykrywa je jako 1066, natomiast stare wykrywa jako 800Mhz, a z wyższymi spokojnie sobie radzą. Czy w tej sytuacji napięcie na NB do 1,4V może pomóc ? Dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Problem ze starymi pamięciami wynikał z mojego niedopatrzenia (Orthosa uruchamiałem na win7 nie jako administrator i wydaje się, że nie miał dostępu do pliku tekstowego z zapisem postępu). W związku z tym dochodzę do wniosku, że pamięci działają, ale przy częstotliwości poniżej 800Mhz. Jak na ironię wykrywa je jako 1066, natomiast stare wykrywa jako 800Mhz, a z wyższymi spokojnie sobie radzą. Czy w tej sytuacji napięcie na NB do 1,4V może pomóc ? Dziękuję za pomoc Sprawdz to sie dowiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...