Skocz do zawartości
kfc_chicken

Problem Z Oc Przy Kingmax 1066 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

do sprzętu :

E2140 1,6Ghz@3Ghz (FSB 365)

2x1Gb Kingmax 1066 MHz (~937Mhz)

Postanowiłem dokupić dodatkowo 2x1Gb RAM.

Niestety, w całym komplecie, Orthos wysypuje się po 5 sekundach, dopiero przy taktowaniu około 2Ghz system jest względnie stabilny. Próbowałem zwiększać napięcie na pamięciach, kombinowałem z dzielnikami tak, że częstotliwość wahała się w przedziale 750-1100Mhz, jednak żadne z ustawień nie wytrzymało, w pełnym obciążeniu, dłużej niż 6 sekund.

Dodam, że stare pamięci wykrywa mi, w CPUZ, jako PC2-6400, natomiast nowe, jako PC2-8500.

Starsze są modelem z kostkami pamięci po obu stronach, nowe zaś tylko z jednej.

Pamięci udało mi się wymienić na inny model (również PC2-8500, dwustronne) ale niewiele to dało.

Czy to kwestia ustawień ? Czy może muszę mieć identyczne pamięci ? Więcej szczęścia?

Dziękuję za wyrozumiałość ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze starymi pamięciami wynikał z mojego niedopatrzenia (Orthosa uruchamiałem na win7 nie jako administrator i wydaje się, że nie miał dostępu do pliku tekstowego z zapisem postępu).

W związku z tym dochodzę do wniosku, że pamięci działają, ale przy częstotliwości poniżej 800Mhz.

Jak na ironię wykrywa je jako 1066, natomiast stare wykrywa jako 800Mhz, a z wyższymi spokojnie sobie radzą.

Czy w tej sytuacji napięcie na NB do 1,4V może pomóc ?

Dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze starymi pamięciami wynikał z mojego niedopatrzenia (Orthosa uruchamiałem na win7 nie jako administrator i wydaje się, że nie miał dostępu do pliku tekstowego z zapisem postępu).

W związku z tym dochodzę do wniosku, że pamięci działają, ale przy częstotliwości poniżej 800Mhz.

Jak na ironię wykrywa je jako 1066, natomiast stare wykrywa jako 800Mhz, a z wyższymi spokojnie sobie radzą.

Czy w tej sytuacji napięcie na NB do 1,4V może pomóc ?

Dziękuję za pomoc

Sprawdz to sie dowiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi