Skocz do zawartości
jeycam

Mały, Cichy, Ale Mocny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym złożyć porządnego PCta, rzecz w tym, że nie w zwykłej obudowie typu "tower". Sprzęt ma stać na biurku (a nie pod!), ładnie wyglądać, a jednocześnie być jak najbardziej uniwersalnym. Nie wiem jak wygląda sprawa z obudowami HTPC, ale chyba nic mocniejszego się tam nie wciśnie? Fajnie by była też możliwość zamontowania dwóch HDD, np. SSD i zwykły HDD. Komputer będzie służył zarówno do gier, pracy, jak i jako Media Center. Mile widziany też tuner TV. Jakieś pomysły na konfigurację, czy to niemożliwe złożyć coś mniejszego o parametrach zwykłego PC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt ma stać na biurku (a nie pod!), ładnie wyglądać

Ja radze ci tak:

1) kupić 6 powierzchni szklanych o wymiarach takich aby płyta główna, zasilacz, chłodzenie wodne i inne komponenty się ładnie zmieściły po złożeniu (szkło oczywiście nie może być zbyt cienkie żeby nie pękło)

2)kupić porządne chłodzenie wodne tak aby chłodziło procesor, karte graficzną, płyte główną i WSZYSTKIE inne komponenty

3)wywiercić w szkłach odpowiednie otwory np. na mocowanie płyty głównej, czy zasilacz

4)zmontować szkła tak aby powstał prostopadłościan (jedno szkło musi się otwierać!)

5)włożyć do środka wszystkie komponenty wraz z chłodzeniem wodnym

6)wedle upodobania zamontować w środku jakieś diody/świcidełka

7)cieszyć się pięknym komputerem

Napęd i dysk możesz umocować na dole obudowy przyklejając je czymś w rodzaju gumy (BROŃ BOŻE DO ŻUCIA)

Według mnie chłodzenie wodne razem ze szkłami i diodami nie powinno przekroczyć 2 000 pln więc zostają ci 4 tys. a za to można mieć porządny komputer. Zobacz komputery z polecanych zestawów.

Ewentualnie jeśli nie chcesz wody w swoim komputerze możesz wyciąć w każdym ze szkieł kwadrat o boku 12 cm i założyć tam wentylatory

Edytowane przez MrMatikm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja radze ci tak:

1) kupić 6 powierzchni szklanych o wymiarach takich aby płyta główna, zasilacz, chłodzenie wodne i inne komponenty się ładnie zmieściły po złożeniu (szkło oczywiście nie może być zbyt cienkie żeby nie pękło)

2)kupić porządne chłodzenie wodne tak aby chłodziło procesor, karte graficzną, płyte główną i WSZYSTKIE inne komponenty

3)wywiercić w szkłach odpowiednie otwory np. na mocowanie płyty głównej, czy zasilacz

4)zmontować szkła tak aby powstał prostopadłościan (jedno szkło musi się otwierać!)

5)włożyć do środka wszystkie komponenty wraz z chłodzeniem wodnym

6)wedle upodobania zamontować w środku jakieś diody/świcidełka

7)cieszyć się pięknym komputerem

Napęd i dysk możesz umocować na dole obudowy przyklejając je czymś w rodzaju gumy (BROŃ BOŻE DO ŻUCIA)

Według mnie chłodzenie wodne razem ze szkłami i diodami nie powinno przekroczyć 2 000 pln więc zostają ci 4 tys. a za to można mieć porządny komputer. Zobacz komputery z polecanych zestawów.

Ewentualnie jeśli nie chcesz wody w swoim komputerze możesz wyciąć w każdym ze szkieł kwadrat o boku 12 cm i założyć tam wentylatory

Pomysł dobry, ale absolutnie nie dam sobie z tym rady. Nie znasz kogoś, kto by się podjął czegoś takiego?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo mozesz kupić obudowe

Aerocool M40 rev.2 220 pln

do niej komplet wentylatorow + wentylator na chlodzenie

4x Noctua 80x80x25 NF-R8-1800 237,20 pln

Noctua 120x120x25 NF-P12 84,05 pln

chlodzenie + pasta

Scythe Ninja mini rev.B 159 pln

Arcitic Silver 5 25 pln

no i reszta

Corsair 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 XMS3 DHX 369 pln

Gigabyte P55M-UD4 495 pln

Intel Core i5-750 699 pln lub Intel Core i7-860 999 pln

Samsung SH-S223B SATA 110 pln

Samsung 1 TB F3 299 pln

OCZ ModXStream Pro 500W 265 pln

Asus Radeon HD5850 1024MB DDR5 1199 pln

4161,25 pln z i5 lub 4461,25 z i7

nie wiem jaka mozna dac karte tv wiec dam ta z polecanych zestawow

TechniSat SkyStar HD 2 359 pln

razem 4520,25 pln (i5) , 4820,25 pln (i7)

albo mozna zlozyc chlodzenie wodne , bedzie ciszej i zimniej tylko nie wiem gdzie mozna by to upakowac w tej budzie .

ps.moze takie cos jak podal MrMatikm moglby Ci zrobic Maniakalny

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie kazda karta jedno rdzieniowa powinna wejsc do niej gdyz caly dol jest wolny czyli ok 30 cm , a jaki dokladnie gtx by Cie interesowal ?

Twintech GTX260 Xtreme/Pro. Pewnie wejdzie, myślałem, że może ma ktoś tą obudowę, to powie co tam wsadził :).

Tak sobie myślałem, czy by tam pokrętła głośności dzwięku nie domontować. Jeszcze nie wiem jak to zrobić, pokrętło wiem jakie kupić, tylko nie wiem jak to do kompa podłączyć :).

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi