jeycam Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Cześć, Chciałbym złożyć porządnego PCta, rzecz w tym, że nie w zwykłej obudowie typu "tower". Sprzęt ma stać na biurku (a nie pod!), ładnie wyglądać, a jednocześnie być jak najbardziej uniwersalnym. Nie wiem jak wygląda sprawa z obudowami HTPC, ale chyba nic mocniejszego się tam nie wciśnie? Fajnie by była też możliwość zamontowania dwóch HDD, np. SSD i zwykły HDD. Komputer będzie służył zarówno do gier, pracy, jak i jako Media Center. Mile widziany też tuner TV. Jakieś pomysły na konfigurację, czy to niemożliwe złożyć coś mniejszego o parametrach zwykłego PC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Sprzęt ma stać na biurku (a nie pod!), ładnie wyglądać Ja radze ci tak: 1) kupić 6 powierzchni szklanych o wymiarach takich aby płyta główna, zasilacz, chłodzenie wodne i inne komponenty się ładnie zmieściły po złożeniu (szkło oczywiście nie może być zbyt cienkie żeby nie pękło) 2)kupić porządne chłodzenie wodne tak aby chłodziło procesor, karte graficzną, płyte główną i WSZYSTKIE inne komponenty 3)wywiercić w szkłach odpowiednie otwory np. na mocowanie płyty głównej, czy zasilacz 4)zmontować szkła tak aby powstał prostopadłościan (jedno szkło musi się otwierać!) 5)włożyć do środka wszystkie komponenty wraz z chłodzeniem wodnym 6)wedle upodobania zamontować w środku jakieś diody/świcidełka 7)cieszyć się pięknym komputerem Napęd i dysk możesz umocować na dole obudowy przyklejając je czymś w rodzaju gumy (BROŃ BOŻE DO ŻUCIA) Według mnie chłodzenie wodne razem ze szkłami i diodami nie powinno przekroczyć 2 000 pln więc zostają ci 4 tys. a za to można mieć porządny komputer. Zobacz komputery z polecanych zestawów. Ewentualnie jeśli nie chcesz wody w swoim komputerze możesz wyciąć w każdym ze szkieł kwadrat o boku 12 cm i założyć tam wentylatory Edytowane 17 Listopada 2009 przez MrMatikm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeycam Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Ja radze ci tak: 1) kupić 6 powierzchni szklanych o wymiarach takich aby płyta główna, zasilacz, chłodzenie wodne i inne komponenty się ładnie zmieściły po złożeniu (szkło oczywiście nie może być zbyt cienkie żeby nie pękło) 2)kupić porządne chłodzenie wodne tak aby chłodziło procesor, karte graficzną, płyte główną i WSZYSTKIE inne komponenty 3)wywiercić w szkłach odpowiednie otwory np. na mocowanie płyty głównej, czy zasilacz 4)zmontować szkła tak aby powstał prostopadłościan (jedno szkło musi się otwierać!) 5)włożyć do środka wszystkie komponenty wraz z chłodzeniem wodnym 6)wedle upodobania zamontować w środku jakieś diody/świcidełka 7)cieszyć się pięknym komputerem Napęd i dysk możesz umocować na dole obudowy przyklejając je czymś w rodzaju gumy (BROŃ BOŻE DO ŻUCIA) Według mnie chłodzenie wodne razem ze szkłami i diodami nie powinno przekroczyć 2 000 pln więc zostają ci 4 tys. a za to można mieć porządny komputer. Zobacz komputery z polecanych zestawów. Ewentualnie jeśli nie chcesz wody w swoim komputerze możesz wyciąć w każdym ze szkieł kwadrat o boku 12 cm i założyć tam wentylatory Pomysł dobry, ale absolutnie nie dam sobie z tym rady. Nie znasz kogoś, kto by się podjął czegoś takiego?;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Albo mozesz kupić obudowe Aerocool M40 rev.2 220 pln do niej komplet wentylatorow + wentylator na chlodzenie 4x Noctua 80x80x25 NF-R8-1800 237,20 pln Noctua 120x120x25 NF-P12 84,05 pln chlodzenie + pasta Scythe Ninja mini rev.B 159 pln Arcitic Silver 5 25 pln no i reszta Corsair 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 XMS3 DHX 369 pln Gigabyte P55M-UD4 495 pln Intel Core i5-750 699 pln lub Intel Core i7-860 999 pln Samsung SH-S223B SATA 110 pln Samsung 1 TB F3 299 pln OCZ ModXStream Pro 500W 265 pln Asus Radeon HD5850 1024MB DDR5 1199 pln 4161,25 pln z i5 lub 4461,25 z i7 nie wiem jaka mozna dac karte tv wiec dam ta z polecanych zestawow TechniSat SkyStar HD 2 359 pln razem 4520,25 pln (i5) , 4820,25 pln (i7) albo mozna zlozyc chlodzenie wodne , bedzie ciszej i zimniej tylko nie wiem gdzie mozna by to upakowac w tej budzie . ps.moze takie cos jak podal MrMatikm moglby Ci zrobic Maniakalny Edytowane 17 Listopada 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Albo mozesz kupić obudowe Aerocool M40 rev.2 220 pln A wchodzą do niej karty-potwory, takie jak GTXy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) prawdopodobnie kazda karta jedno rdzieniowa powinna wejsc do niej gdyz caly dol jest wolny czyli ok 30 cm , a jaki dokladnie gtx by Cie interesowal ? Edytowane 18 Listopada 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) prawdopodobnie kazda karta jedno rdzieniowa powinna wejsc do niej gdyz caly dol jest wolny czyli ok 30 cm , a jaki dokladnie gtx by Cie interesowal ? Twintech GTX260 Xtreme/Pro. Pewnie wejdzie, myślałem, że może ma ktoś tą obudowę, to powie co tam wsadził :). Tak sobie myślałem, czy by tam pokrętła głośności dzwięku nie domontować. Jeszcze nie wiem jak to zrobić, pokrętło wiem jakie kupić, tylko nie wiem jak to do kompa podłączyć :). Edytowane 18 Listopada 2009 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...