athlonik85 Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Siema, dostałem dzisiaj od providera poczty takie info : zanowny Użytkowniku, Od 1 grudnia 2009 Telekomunikacja Polska S.A. wprowadza zmiany w obsłudze poczty elektronicznej, w wyniku których zablokowany zostanie port 25 wykorzystywany do obsługi poczty. Oznacza to, że użytkownicy Neostrady i usług pakietowych TP S.A., którzy nie zmodyfikują ustawień w swoich programach pocztowych, nie będą mogli wysyłać wiadomości e-mail. Chciałem się dowiedzieć czym może być spowodowany taki krok ? , czy poza e-mailami , ten port służy do czekoś jeszcze ? . A może to znowu jakaś zakamuflowana próba blokady programów typu P2P itp ? Edytowane 17 Listopada 2009 przez athlonik85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 TP w koncu chce zejsc na dalsze miejsca jesli chodzi o siec, z ktorej leci najwiecej spamu. Port 25 sluzy tylko i wylacznie do poczty i bardzo duzo roznego rodzaju robakow wykorzystuje to wysylajac setki maili na minute. O ile pamietam, da sie ta blokade dodajac odpowiedni dopisek przed loginem, co wiecej informacje taka rozslylali chyba rowniez z rachunkami za usluge dostepu do internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 KrzychuG, czy nie masz na myśli czasem BEZ_OCHRONY_login@neostrada.pl? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Dokładnie tak jak piszesz AragornPL. Trzeba dopisać BEZ_OCHRONY i wszystkie porty są odblokowane. Zostawiając sam ID ( czyli ciąg znaczków które dostaliśmy przy umowie ) po blokowane są porty: 25, 135, 137, 138, 139, 445. Dopisując PODSTAWOWY mamy zablokowane ww porty z wyjątkiem 25. Miałem zakładać podobny wątek, ale skoro już jest to się tutaj zapytać. Czy do tej pory, jeśli nic nie zmienialiśmy w logonie, to ten zestaw podstawowy był aktywny? Bo w tej chwili dałem BEZ OCHRONY i nie wiem czy tak zostawić, czy może ten PODSTAWOWY. Żadnych problemów z "atakami" nie miałem do tej pory, ale może ten wariant podstawowy już działał i mnie w jakiś sposób chronił. :razz: Jak sądzicie, zostawić bez ochrony czy dać podstawowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...