Skocz do zawartości
athlonik85

Blokada Portu 25

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, dostałem dzisiaj od providera poczty takie info :

zanowny Użytkowniku,

Od 1 grudnia 2009 Telekomunikacja Polska S.A. wprowadza zmiany w obsłudze poczty elektronicznej, 
w wyniku których zablokowany zostanie port 25 wykorzystywany do obsługi poczty.

Oznacza to, że użytkownicy Neostrady i usług pakietowych TP S.A., 
którzy nie zmodyfikują ustawień w swoich programach pocztowych, nie będą mogli wysyłać wiadomości e-mail.

Chciałem się dowiedzieć czym może być spowodowany taki krok ? , czy poza e-mailami , ten port służy do czekoś jeszcze ? . A może to znowu jakaś zakamuflowana próba blokady programów typu P2P itp ?

Edytowane przez athlonik85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TP w koncu chce zejsc na dalsze miejsca jesli chodzi o siec, z ktorej leci najwiecej spamu. Port 25 sluzy tylko i wylacznie do poczty i bardzo duzo roznego rodzaju robakow wykorzystuje to wysylajac setki maili na minute. O ile pamietam, da sie ta blokade dodajac odpowiedni dopisek przed loginem, co wiecej informacje taka rozslylali chyba rowniez z rachunkami za usluge dostepu do internetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak piszesz AragornPL. Trzeba dopisać BEZ_OCHRONY i wszystkie porty są odblokowane.

Zostawiając sam ID ( czyli ciąg znaczków które dostaliśmy przy umowie ) po blokowane są porty: 25, 135, 137, 138, 139, 445.

Dopisując PODSTAWOWY mamy zablokowane ww porty z wyjątkiem 25.

Miałem zakładać podobny wątek, ale skoro już jest to się tutaj zapytać. Czy do tej pory, jeśli nic nie zmienialiśmy w logonie, to ten zestaw podstawowy był aktywny? Bo w tej chwili dałem BEZ OCHRONY i nie wiem czy tak zostawić, czy może ten PODSTAWOWY.

Żadnych problemów z "atakami" nie miałem do tej pory, ale może ten wariant podstawowy już działał i mnie w jakiś sposób chronił. :razz:

Jak sądzicie, zostawić bez ochrony czy dać podstawowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi