opponent Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) Jako iż to mój pierwszy post na tym forum, wpierw witam wszystkich. Podam na początek konfiguracje sprzętu: MOBO: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P CPU: AMD Phenom II 955 @3.5GHz Pamięć: 2x1GB OCZ Platinum 1600MHz 1.9V Grafika: NVidia GF 8800GT PSU: Chieftec 600W, seria CFT HDD: 3 dyski SATA2 Zamierzam dokupić do moich aktualnych 2GB jeszcze 4GB (2x2GB) pamięci DDR3. 1. Czy naprawdę warto dopłacać te ~100zł lub więcej do markowych pamięci od OCZ, Patriot, Corsair czy zaoszczędzić na kościach typu Kingston, Goodram? 2. Czy różnica wydajności pomiędzy 1333MHz a 1600MHz jest dość zauważalna aby dopłacać następne pieniążki? Tak samo z timingami CL7 a CL9. Dodam od razu, że raczej nie zamierzam ich kręcić. 3. Czy moje aktualne (wymienione wyżej) pamięci będą `współgrać` ze słabszymi (jeżeli się na takie zdecyduje) i nie stracą ogółem na wydajności, czy to nie robi żadnej różnicy? Pozdrawiam. Edytowane 19 Listopada 2009 przez opponent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 0. Po co Ci 6GB ramu do tego kompa? 1. Nie warto 2. Jesli liczysz kazdy pkt w 3dmarkach to doplac, z CL roznica niezauwazalna 3. Na Twoim miejscu bym sprzedal to 1x2GB i wsadzil to 2x2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 0. IMO 6 GB może się przydać. Mi zdarza się wykorzystać >4GB (maszynki wirtualne, Visual...) 1. Dopłacać tak jak napisał Powerslave nie warto, Goodramy sa naprawdę ok. Jak kupowałem pamięć do swojego zestawu ~3tyg temu i to opócz MHz i CL patrzyłem na woltaż i wybrałem takie co 1,5V używają - zawsze to chłodniej i potencjał wiekszy jakby przyszła chęć do zabaw. 2. IMO 1333 to optimum jeśli chcesz mieć kompa 'normalnego'. Jeśli składasz z myślą o hiperwydajności w grach, to można się na szybsze skusić, ale raczej nie warto szaleć. 3. @up popieram. Ewentualnie kupić 3x2GB z jednej serii. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opponent Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) 3. Na Twoim miejscu bym sprzedal to 1x2GB i wsadzil to 2x2GBBardzo możliwe, że tak zrobię, bo z aktualnymi pamięciami miałem spore problemy - komputer się często zawieszał. Okazało się jednak, że bios ustawił domyślne napięcia na 1.6V podczas gdy OCZ zaleca 1.9V dla tego modelu. Gdy je zwiększyłem, problem zniknął. Bios ustawił też taktowanie na 1333MHz, a powinny działać na 1600MHz, jednak gdy ową ilość ustawię - problem wraca, nawet przy tych 1.9V. Więcej boje się dawać, wiadomo dlaczego. Także aktualnie mimo posiadania kości 1600, ustawione są na 1333. Gdyby ktoś znał rozwiązanie, będę wdzięczny za pomoc. Inaczej prawdopodobnie sprzedam pamięci jeżeli te nowe będą sprawne 100%. 3. @up popieram. Ewentualnie kupić 3x2GB z jednej serii.Wtedy nie będą działać wszystkie w dualchannel, to nie jest X58. A jeszcze taki mały błąd... Pamięć: 1x2GB OCZ Platinum 1600MHz 1.9Vpoprawiłem na Pamięć: 2x1GB OCZ Platinum 1600MHz 1.9V Edytowane 19 Listopada 2009 przez opponent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 Nie X58 - no tak, nie doczytałem. Tak czy siak jeśli miałeś kłopoty z tymi pamięciami i jest to 2x1, to tym bardziej sprzedaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...