Velinyth Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam, Wyłączając komputer całkowicie sprawny wieczorem [ nie odczułem spadku wydajności lub jakikolwiek innych oznak ] i włączam go z rana, już niestety nie sprawnego. Proces włączenia wygląda poprawnie, nie ma żadnych niepokojących dźwięków wydobywających się z obudowy, z wyjątkiem jednej drobnej rzeczy - jest czarny ekran i system się już nie ładuje [ sprawdzałem włączając głośniki / podłączając monitor do różnych portów dvi ]. Zauważyłem że na moim chłodzeniu od Cpu Thermalright 1000 nie kręcił się wiatraczek 120mm [ ~1000 obrotów ]. Problem szybko zniwelowałem poprzez sprawdzenie kabelka łączącego go z panelem zalmana i okazało się że się odłączył/ nie stykał. Na panelu są diody i maks 1 dzień tak było, wcześniej bym zauważył. Cpu E8400 3.0 @ 3.4 na napięciu 1.32v był tylko chłodzony pasywnie przez okres prawdopodobnie kilku do kilkunastu chodzin. W obudowie była dobra wentylacja - 4 dodatkowe wentylatory 120mm. Pytania: Czy procesor nie ma przypadkiem czujników termicznych ? Jak z gwarancją ? Czy jest szansa że mi uwzględnią przypuszczalne przegrzanie ? [ cpu - 15 miesięczne ] - wyczyściłem obudowe - wykonałem clear cmos na wyłączonym komputerze - posprawdzałem okablowanie - wyciągałem pamięci ram na przemian W tym dniu były odpalane aplikacje 3D / Gry. Konfiguracja : Windows XP Sp3 E8400 1.32v 3.4 DFI P35 TRS2 Goodram pro 900 BeQuiet 550W Z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów PurePc ! Velinyth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Też mi sie zdazylo cos takiego, akurat łupałem benchmarki i zaczął PC mi sie resetowac ~~ I właśnie czegos takiego powinienes doswiadczyc, bo CPU ma w biosie ustawiona max temp, i przy przekroczeniu - reset. No chyba ze cos tam grzebałeś. Zobacz jaka miałes ustawiona (BIOS) Imo jak wiecej niz 90, to mogło mu zaszkodzic Jaki to model Thermalright? ultra 120? A w ogóle po co ci takie napiecie do 3400mHz??! przeciez na nominalnym robi sie pod 4gHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 E0? Jakie VTT bylo? Napiecie duzo za duze A z gwarancja, nikt ci nie odpowie, próbuj i udawaj głupa :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Jeżeli c0, to ja się nie dziwię temu napięciu, mój do 3,84 potrzebuje ~1,37-38v. ::P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) Jeżeli c0, to ja się nie dziwię temu napięciu, mój do 3,84 potrzebuje ~1,37-38v. ::P nom, zapomniałeś tylko że na C0 przy 1,38 można gotować wode na herbate. Sam mam C0, przy 4gHz mam ~60C w intelburn test <1,2V !!> Edytowane 20 Listopada 2009 przez ZlyDzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 dlatego mam mugena 2 z wentylem na maxa ( przy oc, normalnie trzymam cepa na zwykłych :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...