Skocz do zawartości
Rafaello92

Jaką Podstawkę Chłodzącą Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki dylemat, mianowicie muszę dokonać wyboru podstawki chłodzącej. Laptop podczas grania znacząco się grzeje, temp. procka sięga ok. 65 C co moim zdaniem jest o wiele za dużo jak na laptopa, tragedii nie ma, ale chciałbym schłodzić nieco sprzęcik. Mam ASUS`a z serii F5SL jeśli jest to potrzebne info. Co do samej podstawki to chciałbym, aby była ona wydajna i nie za droga. Drugi mój wymóg to taki, żeby była z regulowanym stojakiem, ponieważ bardzo często trzymam lapka na kolanach (w sumie dokładniej to na książce, która spoczywa na kolanach), a jakbym kupił zwykłą podstawkę taką tzw. niską bez stojaka to zakryłbym wiatraki...Maxx mogę przeznaczyć coś bardzo blisko 100 zł, ale też nie chcę kupić czegoś badziewskiego za 30 zł. No maxx 120 zł jak bd to bardzo dobry produkt, ale nie więcej...No i ostatni wymóg owa podstawka ma być solidnie wykonana, a nie coś w stylu tanie chińskie badziewie, które zaraz się połamie.

Moje dwa typy:

1) http://allegro.pl/item814995064_aab_coolin...ciche_20db.html Niby wygląda na ogarnięta, ale nie jestem do końca przekonany. Cała jest z plastkiu, niby to nie minus, ale... I czy, aby dobrze bd chłodziła???

2) http://allegro.pl/item828011245_zalman_zm_...oler_stand.html Przemawia za tą marka i wygląda na solidnie wykonaną. Tylko czy dobrze schłodzi całą spodnią część laptopa???

To się trochę rozpisałem:) Ale chciałem uniknąć wszelkich nie porozumień itd. Z góry Wam dziękuję za okazaną pomoc i proszę oczywiście o inne sensowne propozycje...

Edytowane przez Rafaello92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jak wspomniałem nie mogę kupić tego typu podstawki. Bo jak położę załóżmy tę podstawkę co podałeś na kocu to zakryje całkiem wiatraczki i jak ma niby to wtedy funkcjonować??? A tak jak mam na stojaku regulowanym to mam lukę pomiędzy np. kocem a podstawką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ci po plastikowym stojaku? Przecież widać, że ten plastik nie jest najlepszej jakości. Co będzie, gdy pęknie?

Poza tym, podstawa podstawki (Oo) jest wąska, więc niewygodnie będzie Ci pracować, mając lapka na kolanach.

http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=2376 - zobacz zdjęcie spodu - nie widać żadnych otworów, powietrze przechodzi przez te wyżłobienia na końcach.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...akurat takie rozwiązanie mi się podoba w tej podstawce. Bo w większości jest na odwrót i od spodu są otwory... Ale teraz kluczowe pytanie: czy jest to dobry produkt. Bo wydać kasę na to żeby ta cała podstawka zmniejszyła temp. tylko o 2-3 C to nie sztuka. Oczywiście nie spodziewam się nie wiadomo jak wielkich spadków temp. ale o ok. 10 C temp. lapka w stresie mogła by spaść:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to szukając dalej znalazłem taką podstawkę: http://allegro.pl/item828600530_hardpc_coo..._r9_gratis.html i nie ukrywam, że już w 85% jestem zdecydowany na jej zakup. Przeczytałem kilka pochlebnych opinii...Co o niej myślisz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... Niby fajna, ale czegoś mi brakuje... Nie ma progu, więc laptop może się ślizgać; tylko 1 wentylator 90mm (ale z drugiej strony będzie nieco ciszej niż 2 70mm wypierdki).

Jak chcesz, ja takowych wynalazków nie używam (bo nie mam laptopa ;)). Obie wydają się sensowne, ale skoro do CM znalazłeś opinie, to pewnie wartałoby pokierować się tym kryterium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam tej podstawki cooler master infinite R9 jakieś pół roku. Jak dla mnie to idealne rozwiązanie. :D Temperatury spadły o kilka- kilkanaście stopni (zależy którą prędkość wiatraka wybierzesz). Posiadam MSI-GX600 którego można sporo podkręcić (procesor z 2,2 do 2,86GHz i grafe tez ponad 100 MHz) wiec ta podstawka dużo daje. Wiele zależy też od tego, jakie masz szczeliny wentylacyjne pod laptopem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi