Misyo Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Witam Miałem w obudowie zewnętrznej dysk seageta bareacuda 7200.10 - 320GB. Wszystko śmigało czy to pod USB czy eSATA. Ostatnio wpadłem na pomysł, że chce WIN7. Zgrałem wszystko co miałem na dysk zewnętrzny... ... dysk zewnętrzny poleżał 2 tygodnie w samochodzie i teraz.. umiera. Podłączając go pod USB windows znajduje dysk, nawet czasami pokaże co się na nim znajduje... ale wejście w katalog zajmuje kilka minut. Próba usunięcia pliku powoduję, że windows po 4-5 minutach się wywala... Podłączając pod eSATA/SATA bios dysk znajduję... jednak sam windows już się nie uruchamia. Znaczy się XP się nie uruchamia (mimo, że to jest drugi a nie pierwsz dysk systemowy) - po pojawieniu się loga Windy, po 2 minutach pokazuje się czarny ekran i to by było na tyle. Windows 7 się uruchomi, mimo, że trwa to kilka minut dłużej niż normalnie ale system nie widzi dysków (ani w moim komputerze ani w menagerze urządzeń)..... Co mam zrobić z tym faktem? Najbardziej pasowałobymi jakieś narzędzie na pendriva... Podłączam pena, resetuje kompa, odpala się jakieś dosowo/linuxowe narzędzie które jest w stanie przetestować mi dysk i ewentualnie naprawić... lub stwierdzić, że mam go wyrzucić... Jednak chciałbym odzyskac dane to raz a dwa... szkoda mi 320GB..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Masz prawdopodobnie mase badów lub zabrudzona głowice... Jak najszybciej kopia posektorowa !!! Jak to zrobic... Zadne hdd degeneratory !! Pokaz co smart wykazuje ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Ale smart to chyba dopiero jak winda wystartuje? Już mam dosyć... kolejny dzień na próbie przekopiowania czegokolwiek po usb.... Dzisiaj spróbuje z tym programem co linka dałeś... DZIĘKI ŚLICZNE! Tylko jest mały problem... Winda nie widzi mi dysku więc soft pod win nic nie da.... A nie mam stacji dyskietek.. chyba ze można z pendriva zrobić dysk startowy i spróbować.. Boje się tylko, że nie zrobię takiego dysku aby zawierał kontroler do SATA... Mam płytę Asus p5w DH deluxe... Edytowane 27 Listopada 2009 przez Misyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...