sHooCkwave Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam! Jest to moj pierwszy temat na tym forum.Oczywiscie z zasadami jestem zapoznany.Licze na pomoc osob doswiadczonych bo do takich kieruje ten temat.Wydaje mi sie ,ze sam poradzilbym sobie w wyborze podzespolow ale no zobaczmy co sadza o tym inni. Zastosowania glowne nowego kompa : - programowanie : C#, Java i wszelkie z tym zwiazane sprawy(VS,Eclipse) - filmy HD i filmy ogolnie - mozliwe podlaczenie do LCD 40 cali - ogolne uzytkowanie : Office, Ms Project i wszelkie programiki jak to sie mowi... - internecik i jego przegladanie,zasysanie pliczkow , sluchanie muzyczki - gry (rzadko) a jesli juz to nie interesuja mnie zadne nowosci i nie zamierzam grac w nic nowego ; grywam czasem sobie w baldur's gate czy tam quake live ... - z racji tego ze windows xp ma wsparcie do 2014 to nie spieszy mi sie ze zmiana softu ; ewentualnie zmiana na windows 7 z racji pisania aplikacji pod nowe okienka ; windowsa 7 posiadam Pytanie : Jaka plyte glowną,proc i grafikę wybrac ? Z reszta podzespolow poradze sobie bez problemow.Pytam tylko o te 3 rzeczy albowiem mam athlona 1800 xp , radeona 9000 pro i plytke gigabyte ga7va i nie znam sie na wydajnosci lepszego sprzetu niz ja mam :)) Budzet nieograniczony ale nie chce mi sie przeplacac.Nie koniecznie musi to byc nowe i jestem sklonny powybierac podzespoly z allegro :) Moga to byc jakies "topy" z ostatnich 3 lat bo moje czesci sa juz wiekowe :) Jakies podpowiedzi ? Nie licza sie osiagi , liczy sie stabilnosc pracy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 nie wspomniałeś nic o pamięci ram... chcesz sobie zostawić swoje stare pamięci ddr1 ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sHooCkwave Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 nie wspomniałeś nic o pamięci ram... chcesz sobie zostawić swoje stare pamięci ddr1 ???? z takimi rzeczami jak ram , dyski i inne podzespoly do nowego to juz sobie poradze ... Chodzi tylko o te podstawowe 3 w ukierunkowaniu na cena/wydajnosc bez przeplacania kasy z tego wzgledu iz nie interesuje mnie oc i najnowsze gierki.Starego kompa pozbywam sie w calosci i prosze nie zwracac na niego uwagi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 A chociaż przybliżony budżet na wspomniane części? Windowsa masz 32, czy 64 bit (chodzi o RAM)? IMO jeśli chcesz kompa na dłuższy okres czasu, to warto spojrzeć łaskawym okiem na i5/i7 (zależne od funduszy). Jeśli masz więcej pieniędzy dostępnych, to skłaniałbym się ku platformie 1366 (teraz i7 920 lub w3520, w przyszłości będzie opcja włożenia 6rdzeniowca), a jeśli chcesz oszczędzić trochę to 1156 (z naciskiem na i7 860). Teraz ceny sprzętu szaleją przedświątecznie, niemniej ceny i7 920, i7 860 i tych xeonów kształtują się na poziomie 1000-1100 zł. Do 1366 są trochę droższe płyty główne, no i jeśli planowałbyś RAM trójkanałowo puszczać, to zawsze trzeba na tą dodatkową kość pieniądze wyłożyć. Co do grafiki : Radeon 4770 może? Niegłupia cena, niezła wydajność a dość chłodny. Do pracy i okazjonalnych gierek może być nawet trochę za mocny, ale z drugiej strony jak Cie najdzie ochota na coś nowszego... Jeśli zaś chcesz mniej wydać, to jednak AMD taniej wyjdzie - tu najlepiej zajrzyj do odpowiedniego tematu na forum. propozycja allegrowa na intela 1366: http://allegro.pl/item828618722_intel_core..._e_r_c_o_m.html http://allegro.pl/item832285642_mega_hit_a..._sklep_wwa.html http://www.allegro.pl/item825580391_his_hd...pcie_tanio.html No i jakieś chłodzenie - ale tu powiedz ile masz miejsca w obudowie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Za tą cenę z allegro można kupić nowego hd4770 w sklepie. Edytowane 26 Listopada 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sHooCkwave Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Budzet nie jest z gory okreslony , moze to byc 1k zl albo i 2k zl Ma to byc z sensem ulozone pod wymagania i tak aby nie miec wrazenia wydania niepotrzebych pieniedzy.Szybkosc kompilacji nie jest dla mnie az tak wazna bo mam czas - 50 sekund roznicy mi to nie robi. Proponujesz mi i5/i7 kiedy sadzilem ze za mocny jest dla mnie np e8400 . Z grafika mysle ze np radek 3870 to juz naprawde max co potrzebuje.Plytka glowna to stabilnosc - obstawialem jakas asusa np. uzywana z allegro p5w dh deluxe czy tam intela .... Chcialbym po prostu madrze ulokowac kase w te 3 czesci , jesli zostanie sporo to dobrze , doloze do monitora czy bede mial wiecej na zakupy na swieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...