Skocz do zawartości
forest kila zbila

Taki Dziwny Zestaw. C2d + 8gb Ramu.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Sprzęt ma latać pod [brzydkie określenie na linuksa]em, na tym jakieś vmuery etc. Założenie - 2x mocne jajka i 8GB ramu.

Więc - e8500 + ew. lekkie oc.

Płyta -pod ddr2, co ? może być bez raida, może być z.

ddr2,, 4x2GB,, co ?:>

Fajnie jakby całość poleciała 400/400 = 3,8ghz, dobrze zakładam że to maks z 4x2GB?

Obudowę się wybierze

Zasilacz to pewnie któryś z fortron oem/chief.

Dysk - 500GB wd blue

Grafika - od zielonych, tak do ~300zł.

Co poradzicie ?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może lepiej zainwestować w AM3 i DDR3?. Ceny pamięci ddr2 jak i ddr3 są dziś niemal identyczne, spokojnie można złożyć coś na phenomie II, do tego 8GB DDR3 i dysk samsung F3 500, z nv do 300zł to najlepiej poszukać używki 8800GTS 512/9800GT (GTX), jeśli nówka to jedynie do 300zł to 9600GT lub tańsza a lepsza alternatywa 9600GSO 384MB lub poszukać z 768MB.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platforma raczej intelowa, grafiki musi być nowa i chyba stanie na jakimś 9600gt..

Sprawa rozbija się głównie o płyta - ram,, i jak to się zachowa wszystko razem,, czy oc jw. wchodzi w grę. Wiem że u mnie na 4x1 miewałem schody, na 4x2 spodziewam się będzie podobnie ;] płytka bliżej rozsądnej klasy budget/low-mid end.

Może ddr3 ?:> wydajnościowo to samo ale może na upgrejd kostki kiedyś pójdą i łatwiej będzie zmienić na 4x4 ;]]

??? -> http://www.allegro.pl/item820554505_asus_p...0_fvat_775.html

Jaki ram do tego ? raczej klasa value ;] goodram ? kingston, corsair 1333 są po ~170zł /2GB, patrioty 1333 160zł /2GB.

kwestia reszty podzespołów jest w sumie nieważna,, dysk - raczej pozostaniemy przy wd blue/black, mam przekonanie do firmy, stawiam na niższe czasy dostępu.

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi