Skocz do zawartości
Sqter

Trust 800 Ups Pw-4080t, Nie Działa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z zasilaczem UPS z tematu. 2 lata było OK. Po tym okresie zasilacz zaczął co jakis czas "popiskiwać". Ostatnio zaczął piszczeć w trybie ciągłym. Teraz juz nie wydaje żadnych dźwięków ale i nie działa w ogóle. Zadnej reakcji po włączeniu go do sieci. Podobno akumulator się "skończył". Zastanawiam sie nad kupnem nowego akumulatora, którym w tym zasilaczu jest CSB HR1234W F2 12V 9Ah . Chciałbym jednak mieć pewność, ze to rozwiąże problem. Czy jest możliwość zdiagnozowania w warunkach domowych czy zasilacz jest OK ? Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 Lata i pad aku ? Mało.....bardzo mało

Thx za (p)odpowiedź. No właśnie też mnie rozczarowała ta krótka żywotność. Może źle go użytkowałem ? Włączyłem po prostu do sieci , podłączyłem kompa i monitor i nic mnie więcej nie interesowało. Gdzieś przeczytałem żeby co 6 m-cy ładować aku ale ja nic nie robiłem. Myślałem że się automatycznie doładowywuje bo czasem w sieci prądu brakło. Jeśli jestem w błędzie proszę o wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak akumulator w UPS jest podładowywany ( tzw napięcie konserwujace ) poziom jego to 13.5 do 13.8V pełne naładowanie akumulatora to 14.5V na jego zaciskach.

Miałem UPS-a który po rozładowaniu aku ładował go do pełna czyli 14.5V na ogniwa pozniej przechodził w stan "potrzymania" 13.6V i tak zostawał...

Podejrzane jest to piszczenie UPS-a o którym wspominałes... nie wiadomo czy elektronika nie padła od ładowania akumulatora( UPS wczesniej wyje jak ma za niskie napiecie na aku) musiał byc wszystko posprawdzać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Twoją sugestią podłączyłem akumulator samochodowy i zasilacz zaczął sie zachowywać "normalnie". To chyba dobry objaw? Skłaniam się do zakupu nowego aku (koszt 100zł). Co konkretnie znaczy : wszystko posprawdzać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi własnie o sprawdzenie czy jest poprawne ładowanie . Bo piszczenie UPs-a wskazuje mi ze cos nie tak z napieciem ładowania było bo kazdy ups informuje ze napiecie na zaciskach akumulatora jest za niskie własnie piszczeniem...

Dlatego moze narazie nie kupuj aku tylko podstaw ten samochodowy i podłacz na test czy jest ładowanie oczywiscie miernik jest wymagany.To moze troche potrwac ale lepiej sie upewnic czy wczesniej jednak nie oddać UPs-a do naprawy ( ostatnio naprawiałem 300VA firmy krzak i tam padło ładowanie ) bo jak rozładujesz aku i szybko nie naładujesz to dojdzie do jego zasiarczenia i ciezko wtedy o jego reanimację..bo zdziwiło mnie tylko 2 lata trzymania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi