zzizzy Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Rodzicielka zleciła mi przepisanie przepisu, coby ładnie wyglądało i służyło nie tylko jej, toteż pomyślałem, że i Wy (a może raczej Wasze piękniejsze połowy) spróbujecie go wykonać. Jest naprawdę dobry, ser nie jest suchy, a kruchy i wilgotny (taki, jaki ma być). Sernik na spodzie z ciasta kruchego Składniki: 1 kg twarogu w wiaderku kostka miękkiego masła 8 żółtek 200 ml mleka 200 ml kwaśnej śmietany 18% 2 budynie (śmietankowe lub waniliowe) otarta skórka z 1 cytryny garść rodzynek (uprzednio sparzonych) skórka pomarańczowa z syropu olejek cytrynowy lub pomarańczowy 100 g wiórków kokosowych 1,5 szklanki cukru Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 3 żółtka pół szklanki cukru pół kostki miękkiej margaryny pełna łyżka miękkiego smalcu 3-4 łyżki śmietany 18% pełna łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy i odrobina soli Wykonanie ciasta Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 3 godziny. Do miski włożyć masło i zmiksować z 1 szklanką cukru, następnie dodawać po jednym żółtku. Budynie rozprowadzić w mleku i powoli wlewać, cały czas mieszając. Dodać ser i śmietanę. Masa powinna być rzadka. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę, uprzednio posmarowaną masłem lub margaryną, i wylać na nie masę serową. Włożyć do ciepłego, ale nie gorącego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Z białek i pół szklanki cukru ubić pianę, a pod koniec ubijania wsypać kokos i wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wyjąć z piekarnika i wylać na nie pianę z kokosem. Zapiekać górę jeszcze przez 15 minut. Piekarnik wyłączyć i jeszcze przez 5 minut trzymać w nim ciasto Smacznego! Feedback mile widziany, choć stwierdzam, że to najlepszy sernik, jaki jadłem (bez chemii i innych polepszaczy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...