Skocz do zawartości
qba24

Poważne Dylematy ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zaczerpnąć nieco z Waszej wiedzy, która jest zdecydowanie większa od mojej... A mianowicie: planuje w okolicach marca zakupić nowego peceta, ale im głębiej brnę w większość tematów tym większe zaczynam mieć wątpliwości... Tak więc bez zbędnego gadania, oto co wiem, oraz to co chciałbym wiedzieć.

Procesor (do 400 zł): C2D e7400 - taki przynajmniej planuje na chwilę obecną. (OC do około 3,5ghz- możliwe bez większych problemów?)

Płyta główna (do 400-450 zł): i tu zaczynają się schody... Socket 775, do tego obsługa CrossFire (i tu pytanie- jak duże są różnice między 8x/8x a 16x/16x? nie wiem czy wybierać x48, czy może p45) - od odpowiedzi na Wasze pytanie zależy chipset mobo, jakiś polecany model byłby również bardzo mile widziany.

Karta Graficzna (~550zł): Radeon 5770 1gb ddr5, w przyszłości (tj. około kolejnej gwiazdki) planuje dokupienie drugiego, identycznego)

Pamięć RAM (do 300zł): tutaj także dylemat, ddr2 czy ddr3? 4gb to must have, nie chcę się bawić w dokupywanie w przyszłości.

Zasilacz: no właśnie, jakiego zasilacza potrzebuje, żeby w momencie dokupienia drugiego Radka nie musieć go zmieniać? 600w wystarczy? cena ~300 zł max mile widziana.

Buda, napęd, dysk: Buda zapewne Elite Cooler Master, ta najtańsza (wszystko się chyba zmieści ;P), napęd jakikolwiek, raczej najtańszy, dysk 320gb lub 500gb (16mb- jest tańsze od 32mb).

Monitor: Jakowyś 22'', nie planuje na niego wydać więcej niż 550 zł- ale ogólnie na chwilę obecną bardziej zajmuje mnie kwestia samej jednostki centralnej ;)

System Win7 Ultimate- raczej.

Na wszystkie części planuje przeznaczyć maksymalnie 2600 zł, myślę, że jest to raczej możliwe (uwzględniając spadek cen w ciągu najbliższych trzech miesięcy- jakiś na pewno będzie)- w kwotę 2600 NIE jest wliczona druga karta graficzna oraz Win7.

Aha, odnośnie celów do których komputer będzie używany- coś w stylu zwykłego usera, głównie przeglądanie WWW, filmy, jakieś gry- chciałbym żeby chodziły płynnie w wyższych rozdzielczościach i detalach, stąd planuje uderzyć w Crossfire, fakt że nie od razu, ale zawsze.

PS. inna karta graficzna raczej nie wchodzi w grę - chyba że 5850 spadnie do poziomu 600 zł w 3 miesiące :D zależy mi na obsłudze dx11, gdyż kolejną modernizację kompa przeprowadzę najpewniej dopiero za kolejne 3-4 lata ;)

serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za rady

Edytowane przez qba24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ja coś powiem, też zaczerpnołem wiedzy kolegów tutaj zgromadzonych, bardzo fachowe doradztwo, tak że moim zdaniem nie powinienes się pchać w podstawke s775 nie lepiej wejsć w am3? PII 955, plus płyta pod to z tanszych 300zł, do tego dysk Twardy 500gb Samsung F3-185zł, budę już masz, ramy to coś z corsair, a-data, g.skill, ocz ddr3 nie są wcale droższe od ddr2 a są wydajniejsze, zasilacz to obojętna firma byle nie jakis marketowy syf, sądze że 500-550W spokojnie starczy jeszcze będzie zapas, do tego jak byś chciał karte graficzną mówisz że w wyższych detalach będziesz grał rozumiem że 22" to rozdzielczość 1680x1050 więc moze coś HD4890? wydajna karta, lub jak mowisz HD5850 ale jej cena na pewno nie spadnie do 600zł :D jest to raczej nie mozwliwością, takie moje zdanie, teraz niech fachowcy się wypowiedzą bo ja też mam skromną wiedze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź Rafał, ale tak jak mówiłem- chciałbym mimo wszystko wpakować się w crossfire i cosik z DX11, 5770 wnioskując z testów świetnie się w nim sprawdzają , a phenom x4 mi to uniemożliwi- po prostu cena jest zbyt wysoka jak na moje możliwości (tak, na chwilę obecną- może to się zmieni ;>)

@ andrew777 w zasadzie masz rację, po prostu chciałem zapytać co sądzicie na chwilę obecną, bo różnice między crossfire 8x/8x a 16x/16x i ddr 2 a ddr 3 oraz samymi podstawkami płyt głównych raczej się nie zmienią w ciągu tych 2-3 miesięcy :-) ale oczywiście, odezwę się po raz kolejny w lutym prosząc o Waszą radę- 'ja tu tylko sprzątam' :P

miłego najbliższego kwartału :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi