Skocz do zawartości
finish

Kod Dla Pll-modyfikacje W Module System Bios

Rekomendowane odpowiedzi

No, więc tak przymierzałem się i się przymierzałem do zrobienia 3 rzeczy w module system bios, aż w końcu sie skusiłem. Pierwsza rzecz to zwiększenie zakresu regulacji fsb z bios. Druga to naprawienie tej częstotliwości dla szyny pci-e, gdzie przez nią padał proc przy 220MHz fsb. Trzecia to uruchomienie w bios opcji, która nie potrafiła podkręcić proca, nie tyle że zapisać do cmos tylko podkręcić, a tu już musi działać PLL-clock generator. Opisze na krótko screeny. 1 opisuje regulację sumy kontrolnej CRC-16, jest to pewne zabezpieczenie, które nie pozwala wypakować modułu jeśli jest nie prawidłowa (modbin tylko modyfikuje główny kod do ffffh, a dalej od 10000h jest cały cmos napisany, ale mogę sie mylić), więc cbrom zostaje i pakowanie system jako xgroup(ustawienie crc16) do okrojonego biosu z modułów, potem jest jego modyfikacja(długa historia). Drugi screen już jest modyfikacją pewnej części kodu dla PLL, jest w nim sporo ważnych instrukcji w tym chyba najważniejsza w konstrukcji, struktury połączeń, instrukcja (E8) CALL _wartość, a także nie opisana RETN (C3h), której jest pełno. Została zmieniona wartość od zakresu fsb na 1200dec-4b0h, to tyle, no i ta wartość, która kontroluje szynę pci-e podczas podkręcania proca. Dzięki tej wartości nie trzeba podkręcać już pci-e, a jest 100 na liczniku. Co do odszukania tego miejsca, to biosy foxcona mają podobnie do chipsetu i965(te same, podobne układy PLL). Gigabyte mają inny kod zupełnie do PLL i nowsze rewizje tych samych chipsetów, więc trzeba korzystać z registers control setup- SETFSB, albo dobrze się przyjrzeć :razz: Jeśli ktoś się skusi na to, to w modbin trzymać bios.bin i orginal.bin modyfikować w edytorze, potem zapisać w edytorze i na koniec w modbin.

post-152444-1260217511_thumb.pngpost-152444-1260217543_thumb.png

post-152444-1260217747_thumb.pngpost-152444-1260217770_thumb.png

post-152444-1260217848_thumb.pngpost-152444-1260217892_thumb.png

post-152444-1260270218_thumb.png post-152444-1260217910_thumb.png

3. screen 5, 6, 7-włączenie kodu dla PLL na biosie Foxconn 945G7MD(KS2H, 8KS2H itd.) dopisane na wersji Bios-669F1P60

Przeróbka tego polegała tylko na dopisaniu pewnych instrukcji (około 50 bajt) w dwóch miejscach-wzorowane na module bios, który podkręca proca. W pierwszym miejscu znalazłem instrukcje, która pobierała index i maskę z item.bin (we wzorowanym module, mov si_offset- już w przerobionym nie pobiera jest samo BEh) dzięki czemu wiedziałem, że tych kilku instrukcji nie ma w przerabianym, więc dopisałem te kilka bajtów (ważne dwie instrukcje CALL plus trzecia z wyzerowaną wartością), a wcześniej usunąłem inne instrukcje i przesunąłem RETN(C3) uwględniając jego offset-screen 7(nie było wyjścia trzeba było zwolnić miejsce). Druga część modyfikacji polegała na przerobieniu pewnej części plus drobne poprawki, czyli znów trzy ważne instrukcje call, plus dwie na segment 00E0h. Oryginalny miał podobnie z tym, że nie miał dwóch instrukcji na segment i inaczej call (procedura była wykonywana w szybszy bezpośredni sposób) napisane. No to tak, bez IDA disassembler, fasm i edytora szesnastkowego nie zrobił bym tego i bez wzoru z drugiego modułu. Bios chodzi i podkręca, bo jest już PLL włączony, ale (nie zawsze) np: nie podaje podkręconego proca w POST, kiedy wyczyści się cmos baterią, w Windows jest ok. No i błąd występuje cmos checksum-trzeba włączyć opcję no errors w HALT ON i jest ok, jeśli ktoś chce ten bios, może przepisać i samemu zmodować (tylko na 669F1P60), albo go wrzucę. Ostatni screen kolorowanka :D jest trochę o instrukcjach np: jak działają CALL w tych przypadkach.

Już wypalony jestem, ale warto było. Te pierwsze rzeczy odnalazłem w trzy dni, mod na PLL bym prawie zrobił w tydzień, ale zapomniałem o tym głównym miejscu i myślałem, że to jest bardziej skomplikowane i dodatkowy tydzień zleciał (nigdy tak nie siedziałem przed kompem i nie będę już, góra może trzy dni w miesiącu, jak dawniej). To tyle z tego hobby. Dzięki z góry Luk za przed wakacyjne wskazówki na różne tematy związane z modułami bios.

Edytowane przez finish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi