Skocz do zawartości
oicw

Problem Z Drukarką Pod Bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Problem wygląda następująco:Laptop HP Pavilion(modelu nie znam,ale bluetooth ma na 100%) nie chce poprawnie działać z drukarką poprzez bluetooth(drukarka to HP470).System na laptopie to XP z SP3.Zainstalowałem sterowniki do drukarki-w panelu sterowania w "drukarki/faksy" system widzi ją prawidłowo,również ze strony laptopa bluetooth jest włączony,oraz sterowniki są do niego zainstalowane.

Wydaje mi się ,że jest to wina oprogramowania do bluetooth ze strony systemu(nie pamiętam niestety nazwy tego programu).

W każdym razie ,kiedy podpinam adapter bluetooth ,z oprogramowaniem BlueSolei,wówczas drukarka działa bez problemu.Jednak powinna ona działać na oryginalnym bluetooth,zintegrowanym na laptopie.

Już nie wiem co zrobić?

Proszę o pomoc.Może zmienić oprogramowanie na inne?(ze strony systemu)

A może zmienić porty w drukarce.w panelu sterowania?(tutaj mała uwaga...pod Bluesolei,na adapterze drukarka działa przez port COM14,natomiast na tym oryginalnym bluetooth,w portach jest ustawiona na Bluetooth(tam jest dłuższa nazwa tego portu,lecz nie pamiętam całej..może zmienić ją też na COM?)

A może wywalić te sterowniki windowsowskie, i zainstalować BlueSolei ?(czy BlueSolei obsłuży zintegrowany adapter bluetooth w laptopie..?)

Bardzo proszę o pomoc,i będę naprawdę wdzięczny.

Dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natywna obsługa bluetooth i wszystkich możliwych usług z tym związanych w systemach Windows jest bardzo uboga - niezależnie od tego czy to jest Windows Xp czy Windows 7. Dopiero zainstalowanie dedykowanego przez producenta chipu oprogramowania daje nam wszystkie możliwe usługi, a nie tylko przesyłanie plików lub obsługa modemu. Na jednym z komputerów mam Widcomma, na drugim Bluetooth Stack for Windows by Toshiba. Swoją drogą bardzo dobre, rozbudowane sterowniki wraz z oprogramowaniem. O Bluesoil słyszałem, jednak nie miałem z nim do czynienia.

Powiem ci tak kolego. Na samym Windowsie możesz tylko sparować urządzenia. Dlatego połączenie z drukarką masz, ale nic więcej nie uzyskasz. Prawdę mówiąc nie wiem czemu tak to zostało pomyślane, ale taka jest rzeczywistość. Jeśli używasz innego sterownika dostarczonego dla laptopa to poszukaj na stronie producenta nowszej wersji. Niektóre programy (zwłaszcza właśnie dotyczy to menadżerów bluetooth) w starszych wersjach mają mało usług. Jeśli jednak masz najnowszą wersję i tam nie ma tego czego oczekujesz to pozostaje ci Bluesoil.

Słownik:

Pisząc sterownik mam na myśli zestaw - sterownik + oprogramowanie (zazwyczaj zawsze idą w parze).

Edytowane przez dru8d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi