Skocz do zawartości
diego126

Ocz Dual 2x2gb 1600mhz - Masa Błędów I Bluescreeny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pamięć mam od 4-5 miesięcy do niedawna wszystko było ok. Miałem windowsa 7, doczepiłem nowy dysk i niestety coś zepsułem z partycjami :/ Reinstalowałem windowsa - wszystko ok ale się nie włączał nie wiem czemu. Ale zainstalowałem XP i jakoś poszło ale co kilka minut wyskakiwały bluescreeny z błędem STOP: 0x0000008E - pomyślałem że to pewnie przez te partycje więc podzieliłem na nowo partycje zainstalowałem windowsa i wszystko sformatowałem. Wydawało mi się że wszystko jest dobrze ale jednak jak włączyłem gre (Cod4:mw)to po 5 min wyskoczył znowu ten błąd i tak za każdym razem jak próbuje w nią grać, czasami wyłącza mi się mozilla i pokazuje się błąd aplikacji. Znalazłem gdzieś, że może to być spowodowane pamięcią RAM - ściągnąłem memtest i co, MASA błędów. Nie wiem co teraz robić, przecież do tej pory wszystko było w porządku. Mam nadzieje że mi pomożecie i nie będę musiał wymieniać Pamięci na gwarancji (zostałbym bez komputera, a poza tym idą święta i przesyłka by szła i szła).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Jeżeli do tej pory nic się nie działo z nimi to co mogło to spowodować? Jutro sprawdzę z innymi pamięciami. A czy jest może jakiś sposób żeby je jakoś "przykręcić" żeby dobrze działały na ten czas? Po świętach je wymienię jeżeli nic nie da :/

P.S Na jakimś forum przeczytałem żeby spróbować zamienić miejscami RAM'y - zrobiłem to odpaliłem mem test i jest 17% w 2 memtestach i narazie żadnego błędu, poczekam jeszcze trochę.

Edit: Jednak dalej są :/ ale nie tak dużo.

Edytowane przez diego126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, ich uszkodzenie mogło spowodować wiele rzeczy, jak choćby chwilowy skok napięcia itp. Na to generalnie nie ma zasady. Sprzęt czasami pada i trzeba się z tym pogodzić.

Spróbuj uruchomić PC tylko z jedną kością, bo możliwe, że tylko jedna padła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pamięć mam od 4-5 miesięcy do niedawna wszystko było ok. Miałem windowsa 7, doczepiłem nowy dysk i niestety coś zepsułem z partycjami :/ Reinstalowałem windowsa - wszystko ok ale się nie włączał nie wiem czemu. Ale zainstalowałem XP i jakoś poszło ale co kilka minut wyskakiwały bluescreeny z błędem STOP: 0x0000008E - pomyślałem że to pewnie przez te partycje więc podzieliłem na nowo partycje zainstalowałem windowsa i wszystko sformatowałem. Wydawało mi się że wszystko jest dobrze ale jednak jak włączyłem gre (Cod4:mw)to po 5 min wyskoczył znowu ten błąd i tak za każdym razem jak próbuje w nią grać, czasami wyłącza mi się mozilla i pokazuje się błąd aplikacji. Znalazłem gdzieś, że może to być spowodowane pamięcią RAM - ściągnąłem memtest i co, MASA błędów. Nie wiem co teraz robić, przecież do tej pory wszystko było w porządku. Mam nadzieje że mi pomożecie i nie będę musiał wymieniać Pamięci na gwarancji (zostałbym bez komputera, a poza tym idą święta i przesyłka by szła i szła).

pozdrawiam

Jestem na świeżo z tematem; odsyłam do wątku "problem ze stabilnością 2 x 2G"; wprawdzie to inna platforma tylko 800MHz, ale zasada ta sama;

1. Jak sadzę należy podać pełny config sprzętowy, łącznie z zasiłką.

2. OCz to marka, być może jak zmieniłeś dysk na większy a zasiła była na styki to na zasilaniu ramków brakuje mocy i są spadki napiecia; może jeszcze kręcisz proca?? Musi był pełna konfiguracja sprzętowa, żeby rozważać takie rzeczy

Edytowane przez seiper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Sorry, tak więc :

zasilacz - Chieftec CFT-650-14C 650W

graf - GeForce GTX260

proc - DualCore 64 Bit 3.00GHz

i jeszcze mam dzwiękówke: Creative X-Fi mX Xtreme Gamer

od razu mówię, że nic nie podkręcałem

Edytowane przez diego126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka płyta głowna ?

Jaki model pamięci ?

Typowa "usterka" niekompatybilności OCZ z płytą główną, ustaw je defaultowo (bedą zaniżone wartości) wszystko na AUTO i przeskanuj memtestem86+_4.00.

Potem ustaw je ręcznie wg danych producenta , nie wiem o jakich OCZ mówimy wiec zapodam typowe dla LowVoltage Edition OCZ3P1600LV4GK

timmingi 7-7-7-24

DRAM Voltage 1.65V

zapodaj

CPU/NB Voltage 1.35v

NB Voltage 1.2-1.35

Spread Spectrum Mode Disabled

Ungaged Mode Enabled

Command Rate 2T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi