Skocz do zawartości
Yacko

Ocz Ddr3 Pc3-10666 Platinum Edition I Gigabyte Ga-ma770t-ud3p

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta GIGABYTE GA-MA770T-UD3P + OCZ DDR3 PC3-10666 Platinum Edition = problem.

Przy automatycznym wykrywaniu RAM płyta rozpoznaje te kości jako 1066 i daje napięcie 1,6V, podczas gdy defaultowe zasilanie to 1,8v. Po ustawieniu ręcznie 1,8V i 1333 MHZ i automatycznych timingach wszystko śmiga OK, jednak timingi z automatu są sporo gorsze niż te z SPD. Niestety ręczne ustawienie wartości z SPD powoduje bluescreeny i niestabilność.

Moim zdaniem są dwie możliwosci :

1. Kiepski egzemplarz pamięci mi się trafił.

2. Mobo nie współpracuje idealnie z tym RAM.

Tutaj link do opisu pamięci:

http://www.ocztechnology.com/products/memo...latinum_edition

Widziałem testy w sieci i wyniki były bardzo dobre, nawet na 1600MHZ pracowały przy agresywniejszych timingach niż producent podaje dla 1333MHZ.

Co o tym sądzicie ? Może ktoś z Was posiada te pamięci na GIGABYTE GA-MA770T-UD3P ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalna sprawa ,też mam te pamięci w wersji AMD 1.65V. Defaultowo pamięci są rozpoznawane jako 1066 (533Mhz), bo też takimi one są . Poprostu firma OCZ sprzedaje je jako 1333 (667Mhz) gdyż do tej wartości da sie je podkręcic. Osobiście u mnie nawet nie wstają na 1600

A więc trzeba je ręcznie w biosie wpisywać. Ustaw 7-7-7-20 1.8V lub 1.85V , dodatkowo daj napięcie na NB 1.2V lub 1.35V oraz jeżeli twoja płyta ustawia defaultowe napięcie na kontrolerze pamieci w procku CPU/NB 1.2V to zapodaj 1.3V.

Spectrum Mode na DISABLE

Ungaged Mode na Enable

Przeskanuj je na defaultowych ustawieniach 1066 memtest'em86+_4.00

Edytowane przez \\ MarcO //

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi