Skocz do zawartości
siwerss

Problem Z Ramami Na Dfi Lanparty Nf4 Ultra-d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam problem chyba z plyta glowna choc nie jestem do konca tego pewny .Moj sprzet to Dfi Lanparty Nf4 Ultra-d s939 Athlon san diego 3700+ ,2x512 kingmax ddr pc 3200 400mhz zasilacz modecom 500. Wszystko dziala ok .Dokupilem 2x1gb goodram pc 3200 400mhz i gdy tylko zamontuje chodz jedna kosc 1gb komputer nie chce startowac nawet na ustawieniach default w biosie.Zapalaja sie 4 diody jedna gasnie i zatrzymuje sie na 3 po chwili komputer sie rebootuje czyli ze wykrywa cpu a zatrzymuje sie na ramie ,tylko czemu? .Myslalem ze kosci sa uszkodzone wiec postanowilem sprawdzic inne .Wsadzilem 2 GB DDR CL 2.0 OCZ Technology Platinum Dual i jest to samo.Jakis rok temu mialem OCZ el dual 2x512 o podobnych taktowaniach jak te ktore mam teraz i wszystko bylo ok dzialaly bezproblemowo.Sam nie wiem co jest nie tak , jesli ktos sie orientuje o co chodzi to prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upłynęło już sporo wody od momentu gdy korzystałem z DFI NF4 i San Diego, ale postaram się pomóc.

Sprawdź najpierw timingi w biosie - jeśli są zbyt "ciasne" dla nowego RAMu to comp może wcale się nie uruchomić. Chodzi tu szczególnie o CL (Cas Latency). Dla pewności najlepiej ustawić na 2,5 bo zarówno na 2 jak i 3 nie każdy RAM wystartuje.

Druga sprawa to napięcie RAMu. Bez ryzyka może zwiększyć do 2.9V i sprawdzić jaki efekt to przyniosło.

Trzecie rzecz to regulacja napięcia na mostku północnym (chipsecie) - czasem wymagane jest lekkie podbicie napięcie po dorzuceniu RAMu.

Sprawdź RAM w różnych bankach pamięci. Zaktualizuj bios, jeśli nie masz najnowszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi