siwerss Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Witam.Mam problem chyba z plyta glowna choc nie jestem do konca tego pewny .Moj sprzet to Dfi Lanparty Nf4 Ultra-d s939 Athlon san diego 3700+ ,2x512 kingmax ddr pc 3200 400mhz zasilacz modecom 500. Wszystko dziala ok .Dokupilem 2x1gb goodram pc 3200 400mhz i gdy tylko zamontuje chodz jedna kosc 1gb komputer nie chce startowac nawet na ustawieniach default w biosie.Zapalaja sie 4 diody jedna gasnie i zatrzymuje sie na 3 po chwili komputer sie rebootuje czyli ze wykrywa cpu a zatrzymuje sie na ramie ,tylko czemu? .Myslalem ze kosci sa uszkodzone wiec postanowilem sprawdzic inne .Wsadzilem 2 GB DDR CL 2.0 OCZ Technology Platinum Dual i jest to samo.Jakis rok temu mialem OCZ el dual 2x512 o podobnych taktowaniach jak te ktore mam teraz i wszystko bylo ok dzialaly bezproblemowo.Sam nie wiem co jest nie tak , jesli ktos sie orientuje o co chodzi to prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Upłynęło już sporo wody od momentu gdy korzystałem z DFI NF4 i San Diego, ale postaram się pomóc. Sprawdź najpierw timingi w biosie - jeśli są zbyt "ciasne" dla nowego RAMu to comp może wcale się nie uruchomić. Chodzi tu szczególnie o CL (Cas Latency). Dla pewności najlepiej ustawić na 2,5 bo zarówno na 2 jak i 3 nie każdy RAM wystartuje. Druga sprawa to napięcie RAMu. Bez ryzyka może zwiększyć do 2.9V i sprawdzić jaki efekt to przyniosło. Trzecie rzecz to regulacja napięcia na mostku północnym (chipsecie) - czasem wymagane jest lekkie podbicie napięcie po dorzuceniu RAMu. Sprawdź RAM w różnych bankach pamięci. Zaktualizuj bios, jeśli nie masz najnowszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwerss Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Wystarczylo tylko zmienic bios na nowy , wielkie dzieki za pomoc epoxer . Gdybym mogl to postawilbym Ci browara :) Edytowane 18 Grudnia 2009 przez siwerss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...