Skocz do zawartości
d0nMD

Jak Napisać Zgłoszenie Celne Do Odbioru Przesyłki Zza Granicy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przejdźmy do konkretów:

Kupiłem przez eBay komputer, za który zapłaciłem 258 EUR, przesyłka darmowa.

Przesyłkę otrzymałem jako 'sample with no commercial value' z 'fob price' na 100 USD.

Nie ma go jeszcze w ogóle w sprzedaży w Polsce, co mam nadzieję poprawia odrobinę sytuację.

Chyba nie muszę dodawać, że chodzi mi o to, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów lub je możliwie zminimalizować.

Na brudno napisałem mniej więcej tak:

• Nazwisko, adres.
  • Seria i nr dowodu, pesel.
  • Nr pozycji Ks. magazynowej.
  • Towar otrzymany bezpłatnie.
  • Koszty przesyłki pokryte zostałe przez nadawcę.
  • Wartość wynosi 100 USD.
  • Przeznaczenie wyłącznie na użytek prywatny.
  • Przesyłka zawiera sprzęt komputerowy marki Asus wyprodukowany w Tajwanie.
  • Waga brutto 3,4kg.
  • Data, miejscowość, podpis.
Żadnych formularzy Google mi nie sugeruje, poza tym wolałbym to napisać "luzem", żeby nie wpaść w jakąś biurokratyczną pułapkę.

Gdybyście mogli mi w jakikolwiek sposób pomóc czy coś podpowiedzieć, będę ogromnie wdzięczny. Może trzeba coś rozszerzyć, a co innego wywalić, by nie wchodzisz w zbytnie szczegóły.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę wesołych świąt!

Edytowane przez d0nMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napiszesz dokładną specyfikację to łatwiej im będzie sprawdzić rzeczywistą wartość, bo $100 wyda im się pewnie podejrzane. A to że napiszesz że to gift to i tak nie ma znaczenia bo do €150 i tak się cła nie płaci przy takich przesyłkach. Natomiast się płaci VAT, bo kwota wolna od VAT'u to tylko €22 (tyle było też do zeszłego roku na zwolnienia celne, ale podnieśli).

Ale to się ma do netbooka, który by Ci przysłał sklep (np. jakbyś go kupił)

Natomiast jeśli to jest przesyłka od kogoś np. z rodziny to niestety limit jest mniejszy bo jedynie €45 :( Tylko że jak tu napiszesz że laptop i $100 to na pewno nie będzie to paczka okazjonalna ani z towarem o charakterze niehandlowym.Więc naliczą cło, a dopiero potem od wartości powiększonej o cło doliczą VAT. Jest też szansa że nie zweryfikują tego i będziesz miał od UC prezent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak gwoli faktów to ja właściwie go kupiłem ;]

Paczka jest oznaczona jako "sample with no commercial value" i "fob taiwan unit price" 100$.

Chyba więc zaryzukuję i napiszę, że otrzymałem tą przesyłkę za darmo.

Co mogę wpisać jako "przeznaczenie"?

Czy są gdzieś wzory jak powinno takie zgłoszenie celne wyglądać? Chodzi mi tylko o "kompozycję", żeby nie okazało się, że odrzucą mi jego zupełnie, bo np. w prawym dolnym rogu nie ma wpisanej daty i miejcowości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłoszenia wypisujesz na formularzach. Najlepiej zadzwonić i zapytać. Celnicy nie gryzą wbrew pozorom ;)

Mógłbym pomóc z samochodem, ale z elektroniką z tajwanu nie miałem przyjemności, pewnie podobnie, tylko że tu masz Incoterms 2000 i FOB, czyli free on board - nie pamiętam jak tam z podziałem kosztów jest, czy ponosisz ty i wliczą się w wartość celną, czy poniósł je sprzedawca i nie wlicza się w wartość celną. Choć kierunek chyba gorszy niż usa jeśli chodzi o to że może puszczą bez niczego przesyłkę.

Napisz na prv to może coś więcej Ci pomogę, albo dam namiary na kolegę agenta celnego jak wreszcie zdał egzamin :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka rzeczy kupowałem za granicą więc wtrącę swoje trzy grosze.

Mówisz o sprzęcie komputerowym toteż od razu piszę, że na podzespoły komputerowe cła nie ma. Vat owszem dowalą Ci.

Giftu bym nie wstawiał, bo możesz narobić sobie kłopotu.

Najważniejsze o czym musisz pamiętać to by podać w opisie skąd towar pochodzi (nie tylko kraj zakupu ale i miejsce produkcji). Kiedy tego nie podasz (brak opisu towaru) celnicy wlepią Ci 100% wartości sprzętu pomimo, że cła nie ma na takowy sprzęt.

Jeśli masz na sprzęt jakąkolwiek fakturę, paragon, a przede wszystkim potwierdzenie zakupu w przypadku przelewu kasy, rób xero i dołączaj do podania. Opisz ogólnie co to jest (komputer taki a taki - podaj markę) i nie zapomnij o wadze.

Przygotuj się również na podanie kosztów dostawy, ponieważ celnicy vat naliczają od wartości towaru plus koszty przesyłki. WTF - welcome in Poland :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero doczytałem, że wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone i zastanawiam się nad:

• ATTN - słownikowo 'do wiadomości', ale chyba w Polsce stosuje się po prostu 'do' albo 'odbiorca'.
  • FOB TAIWAN UNIT PRICE - poważnie się tutaj gubię. Czy można napisać 'CENA JEDNOSTKOWA FOB TAJWAN'?
  • SAMPLE WITH NO COMMERCIAL VALUE - próbka bez żadnej wartości komercyjnej, handlowej czy sprzedażowej?

Z góry dzięki.

Edytowane przez d0nMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nic nie kombinuj. Kupilem w USA Laptopa Gatewaya na naprawde dobrych podzespolach i mial byc wyslany do mnie jako warranty return. Niestety cos komus wydalo sie podejrzane i zatrzymali lapka na granicy. Nawet nie wiesz jak sie zagrzalem kiedy przyszlo do mnie pismmo powiadamiajace o tym fakcie. ROzmyslalem co zrobic itp ale dalem sobie spokoj. Wolalem zaplacic i nie ryzykowac. Wiesz jak w naszym kraju mozna zniszczyc czlowieka za przewinienie. Lepiej zaplac i bedzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi