Skocz do zawartości
kuebk

Rozubodowa Sieci O Switch/ap

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wyglada tak ze na obecna chwile mam sobie domek pietrowy, na 1 pietrze znajduje sie kombinacja WRT54GL + AM200 no i na tym pietrze wszystko jest ok z zasiegiem. Natomiast na parterze juz nie jest tak fajnie.

W zwiazku z powyzszym wpadly mi do glowy 2 rozwiazania kupno drugiego AP/routera na dol i spiecie gory z dolem kablem lub tez przetransportowania obecnej instalacji na dol a na gore kupno jakiegos switcha.

Jednak mam pewne obawy co do tych rozwiazan czy w przypadku posiadanai 2x AP beda one ze soba wspolpracowaly na zasadzie takiej ze w zaleznosci ktorego blizej jestem i mam lepszy zasiag z tego AP bede korzystal? Jesli tak sie nie da to chyba bede za opcja druga.

Ponadto prosilbym o doradzenie AP/switcha. nad AP to myslalem zeby WRT54GL kupic i zeby tez do niego wrzucic tomato.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO nie ma sensu kombinować z WDS, bo i po co, normalnie na kablu się podpiąć w któryś z portów LAN - niezawodnie. Zastanawiam się tylko jak będzie z kwestią DHCP, skoro będą niejako dwa serwery DHCP, jeden wyłączyć, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO nie ma sensu kombinować z WDS, bo i po co, normalnie na kablu się podpiąć w któryś z portów LAN - niezawodnie. Zastanawiam się tylko jak będzie z kwestią DHCP, skoro będą niejako dwa serwery DHCP, jeden wyłączyć, prawda?

Tak , na routerze masz DHCP a AP powinno działać transparentnie w warstwie 2, ewentualnie być DHCP releayem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to na tym routerze na dole (jak wnioskuje) wystarczyłoby wyłączyć DHCP server, po to, że on będzie działał jako switch, bo rozumiem, że kabel z poprzedniego routera wejdzie w port LAN, reszta kompów tak samo a pozostałe po WiFi, więc DHCP serverem powinien być router, który już istnieje i to z niego powinny pobierać IP wszystkie komputery w sieci.

I zastanawiam się także nad sensem wgrywania Tomato do ewentualnego Linksysa, skoro wszystkim będzie zarządzał ten już istniejący router, w związku z czym pozostałbym przy kupnie TP-Linka jakiegoś celem oszczędzenia gotówki.

@ghash - nie zrozumiałem tego 'transparentnie w warstwie 2' :P

Edytowane przez borsuk_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to na tym routerze na dole (jak wnioskuje) wystarczyłoby wyłączyć DHCP server, po to, że on będzie działał jako switch, bo rozumiem, że kabel z poprzedniego routera wejdzie w port LAN, reszta kompów tak samo a pozostałe po WiFi, więc DHCP serverem powinien być router, który już istnieje i to z niego powinny pobierać IP wszystkie komputery w sieci.

I zastanawiam się także nad sensem wgrywania Tomato do ewentualnego Linksysa, skoro wszystkim będzie zarządzał ten już istniejący router, w związku z czym pozostałbym przy kupnie TP-Linka jakiegoś celem oszczędzenia gotówki.

@ghash - nie zrozumiałem tego 'transparentnie w warstwie 2' :P

Chodzi o to, że jeśli masz router, który kieruje ruchem IP z Twojej sieci na zewnątrz, to działa on w warstwie 3 modelu ISO/OSI. Access point, który chcesz dostawić powinien działać jedynie w warstwie 2, tj. powinien pozwalać klientom na uwierzytelnienie i podłączenie się do sieci a nastepnie na przesłanie zapytania do serwera DHCP, który znajduje się w routerze. W ten sposób będzie działać w warstwie drugiej, czyli dla protokołu IP będzie niewidoczny - będzie działać analogicznie do zwykłego switcha. Klient, który chce uzyskać adres IP od serwera DHCP rozgłasza się po sieci (tzw. DHCP discover) wysyłając w specjalnym nagłówku swój adres MAC. Serwer DHCP po otrzymaniu takiego zapytania, przydziela klientowi adres IP, ustawienia bramy, etc ( o ile pozwala na to jego konfiguracja, bo np. MAC klienta może być zablokowany).

Oczywiście możesz też mieć w sieci 2 routery bezprzewodowe. Jeden, ten stary, jakby "nadrzędny", od którego adres będą pobierać klienci podłączeni bezpośrednio do niego oraz podłączony poprzez ethernet drugi router bezprzewodowy. Wszyscy klienci podłączeni do tego drugiego będą od niego dostawać IP i to wszystko będzie hulać. Dla klientów podłączonych do tego drugiego zwiększona zostanie ilość węzłów dla ruchu na zewnątrz (bo po drodze pakiety np na onet.pl będą miały do przebycia jeden router więcej, możesz sobie sprawdzić w konsoli "traceroute www.onet.pl").

Generalnie ta druga opcja będzie nieefektywna kosztowo (droższy router wifi a nie sam AP) jak również topologicznie - klienci pod drugim routerem mają jedną "hopkę" więcej do wyjścia na świat. Dodatkowo klienci podłączeni do pierwszego routera nie będą mogli nawiązywać połączeń w "doł", ponieważ wszyscy klienci z drugiego routera będą dla nich widoczni pod jednym adresem IP przydzielonym drugiemu routerowi przez pierwszy. xD

No.. mam nadzieje, że tego bardziej nie zamotałem niż wyjaśniłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi