Skocz do zawartości
sad_madman

Pytanie O Króćce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początek przepraszam za nazwę tematu - nie wiem dokładnie jak ująć to o co chcę się spytać.

Zacznijmy od tego, że w sklepach są dostępne takie króćce:

Złączka skręcana SK prosta 6/8 1/4''

Złączka skręcana SK prosta 8/10 1/4''

Złączka skręcana SK prosta 8/11 1/4''

Złączka skręcana SK prosta 10/13 1/4''

Złączka skręcana SK prosta 8/10 1/8''

Złączka skręcana SK prosta 8/11 1/8''

Złączka skręcana SK prosta 8/10 3/8''

Złączka skręcana SK prosta 8/10 1/2''

Moje pytanie brzmi - która z tych opcji jest najlepsza ? Chodzi mi gdzie istnieje najmniejsza strata przepływu cieczy. Tak sobie liczyłem trochę i wyszło mi że wbrew pozorom to nie 10/13 1/4'' czy też 8/10 1/2'' tylko najlepszym rozwiązaniem będzie 8/10 3/8''. Dobrze mi wyszło ? W tym wypadku ciecz jest hamowana przez średnicę gwintu a w przypadku 8/10 1/2'' przez średnicę węża.

Prosiłbym o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8/10 czy 10/13 różnica nie do zauważenia.

1)złączka złączce nie jest równa.

2) Liczy się średnica wewnętrzna złączki (to czym płynie ciecz) - różni się w zależności od firmy.

Zatem porównywanie gwintów czyli fi zewnętrznego jest złe na starcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8/10 czy 10/13 różnica nie do zauważenia.

1)złączka złączce nie jest równa.

2) Liczy się średnica wewnętrzna złączki (to czym płynie ciecz) - różni się w zależności od firmy.

Zatem porównywanie gwintów czyli fi zewnętrznego jest złe na starcie.

Dlaczego jest złe na starcie ? Przecież skoro jest gwint 1/4'' to grubość ścianek musi być zgodna z jakąś normą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwintów g3/8" już sie praktycznie nie stosuje w wc więc wybór możesz zawęzić do g1/4". W tym wypadku maksymalna wewnętrzna średnica dochodzi do 11mm.

Największą "dziurę" mają chyba złączki BP, spory wybór masz w sklepie angela.pl.

Optymalny wydaje sie wąż 10/13, ale do ciasnych łuków lepszy będzie 10/16. 8/10 też da rade, większe węże bardziej poprawiają samopoczucie właściciela ( :lol2: ) niż dają realny zysk. Co do rodzaju złączek (choinki vs. skręcane) to były o tym dyskusje, użyj wyszukiwarki.

Edytowane przez Koen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie jakaś sensowna wypowiedź.

3/8'' nie stosuje się teraz ? To oznacza, że przedtem się stosowało ? Pytam się o ten gwint bo właśnie w sklepie angela znalazłem króciec z takim gwintem.

Będę musiał jeszcze popatrzeć na tematy o WC bo z powodu braku kasy będę wykonywał dosyć chałupniczo to WC i zastanawiam się właśnie nad tymi króćcami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś takie gwinty były u nas popularne, stosował je np. MCS w swoich blokach i rezach. Obecnie chyba już tylko thermochill używa ich w chłodnicach, dlatego w sklepach z WC można natrafić na jakieś pojedyncze złączki i adaptery z G3/8 na G1/4.

Edytowane przez Koen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, że zrezygnowali z tych gwintów 3/8'' skoro mają większą przepustowość ale pewnie wynikało to z tego, że łatwiej było wykonywać 1/4'' oraz więcej osób miało gwintowniki 1/4'' niż 3/8''.

Jeszcze mam takie pytanie. Krócca nie miałem w ręku więc mam pytanie - te wewnętrzne zwężenia są płynne (nie wiem jak to nazwać - chodzi mi o taki skosik bez załamań) czy skokowe (jak schody) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi