sad_madman Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam. Na początek przepraszam za nazwę tematu - nie wiem dokładnie jak ująć to o co chcę się spytać. Zacznijmy od tego, że w sklepach są dostępne takie króćce: Złączka skręcana SK prosta 6/8 1/4'' Złączka skręcana SK prosta 8/10 1/4'' Złączka skręcana SK prosta 8/11 1/4'' Złączka skręcana SK prosta 10/13 1/4'' Złączka skręcana SK prosta 8/10 1/8'' Złączka skręcana SK prosta 8/11 1/8'' Złączka skręcana SK prosta 8/10 3/8'' Złączka skręcana SK prosta 8/10 1/2'' Moje pytanie brzmi - która z tych opcji jest najlepsza ? Chodzi mi gdzie istnieje najmniejsza strata przepływu cieczy. Tak sobie liczyłem trochę i wyszło mi że wbrew pozorom to nie 10/13 1/4'' czy też 8/10 1/2'' tylko najlepszym rozwiązaniem będzie 8/10 3/8''. Dobrze mi wyszło ? W tym wypadku ciecz jest hamowana przez średnicę gwintu a w przypadku 8/10 1/2'' przez średnicę węża. Prosiłbym o odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 8/10 czy 10/13 różnica nie do zauważenia. 1)złączka złączce nie jest równa. 2) Liczy się średnica wewnętrzna złączki (to czym płynie ciecz) - różni się w zależności od firmy. Zatem porównywanie gwintów czyli fi zewnętrznego jest złe na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sad_madman Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 8/10 czy 10/13 różnica nie do zauważenia. 1)złączka złączce nie jest równa. 2) Liczy się średnica wewnętrzna złączki (to czym płynie ciecz) - różni się w zależności od firmy. Zatem porównywanie gwintów czyli fi zewnętrznego jest złe na starcie. Dlaczego jest złe na starcie ? Przecież skoro jest gwint 1/4'' to grubość ścianek musi być zgodna z jakąś normą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Gwintów g3/8" już sie praktycznie nie stosuje w wc więc wybór możesz zawęzić do g1/4". W tym wypadku maksymalna wewnętrzna średnica dochodzi do 11mm. Największą "dziurę" mają chyba złączki BP, spory wybór masz w sklepie angela.pl. Optymalny wydaje sie wąż 10/13, ale do ciasnych łuków lepszy będzie 10/16. 8/10 też da rade, większe węże bardziej poprawiają samopoczucie właściciela ( :lol2: ) niż dają realny zysk. Co do rodzaju złączek (choinki vs. skręcane) to były o tym dyskusje, użyj wyszukiwarki. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sad_madman Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 No nareszcie jakaś sensowna wypowiedź. 3/8'' nie stosuje się teraz ? To oznacza, że przedtem się stosowało ? Pytam się o ten gwint bo właśnie w sklepie angela znalazłem króciec z takim gwintem. Będę musiał jeszcze popatrzeć na tematy o WC bo z powodu braku kasy będę wykonywał dosyć chałupniczo to WC i zastanawiam się właśnie nad tymi króćcami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Kiedyś takie gwinty były u nas popularne, stosował je np. MCS w swoich blokach i rezach. Obecnie chyba już tylko thermochill używa ich w chłodnicach, dlatego w sklepach z WC można natrafić na jakieś pojedyncze złączki i adaptery z G3/8 na G1/4. Edytowane 29 Grudnia 2009 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sad_madman Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Dziwne, że zrezygnowali z tych gwintów 3/8'' skoro mają większą przepustowość ale pewnie wynikało to z tego, że łatwiej było wykonywać 1/4'' oraz więcej osób miało gwintowniki 1/4'' niż 3/8''. Jeszcze mam takie pytanie. Krócca nie miałem w ręku więc mam pytanie - te wewnętrzne zwężenia są płynne (nie wiem jak to nazwać - chodzi mi o taki skosik bez załamań) czy skokowe (jak schody) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...