IMPRO Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Potrzebuje Płyty Głównej Chcę wyciągnąć bonusy z Athlona II x4 w postaci L3Pytanie co musi mieć płyta bym zobaczył ten bonus? Słyszałem o jakimś ACE~ niestety nie mogę znaleźć informacji w google co to jest więc zapytam tutaj. Mam jeszcze takie wymagania (lub inny sposób by uzyskac podobny efekt):zintegrowana grafika (i wcale nie będzie źle jeśli mowa o mocnej jednostce) regulacja obrotów chłodzenia minimum na procesorze (idealnie jeśli będzie możliwe przestawianie w systemie tego) Automatyczne OC regulowany obciążeniem procesora bardzo mi zależy na tym + możliwość samodzielnego wybierania trybu pracy z poziomu Windowsa. Minimum musi dać się włączać tryb OC w Windowsie. OC w drugą stronę taki tryb EKO ekonomiczny ekologiczny ciągniemy mało prądu a wszystko chodzi wolno DDR3 sensowne chłodzenia. Nie potrzeba mi wyciskać 7 potów z OC. Więcej slotów na ddr3 mile widziana. Sterowniki pod Windows 7 64-bit. tutaj lista płyt jakie zostały mi polecone M3A785GXH/128M / nie mogę odnaleźć informacji o auto OC i regulacji obrotów wentylatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Ta funkcja nazywa się ACC. Kolejno 1. Zintegrowana grafika - absurd. 2. Regulacja odbywa się w trybie PWM albo Voltage na większości obecnych płyt. Obroty są ustalane na bieżąco w zależności od temperatury procesora. 3. Do tego służy aplikacja AMD Overdrive - można tworzyć profile użytkownika i uruchamiac je zgodnie z zapotrzebowaniem. Np. profil cichy komputer niepodkręcony a do grania profil głośny, komputer podkręcony. Sama funkcja Auto OC z płyty jest bezużyteczna gdyż zwykle pozwala na małe OC w granicach 1% - 10% - śmiech. Wszystko na Czym Ci tu zależy osiągniesz poprzez AMD Overdrive. 4. Patrz pkt. 3 5. Podkręcanie pamięci na platformie AMD jest nieopłacalna - tutaj podkręca się HyperTransport i porcesor - z tego mamy najwyższe skoki wydajności. Pamięci chodzą na stocku bez chłodznia. Ja Ci polecam coś z Gigabyte lub ASUS odradzam MSI - awaryjne. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMPRO Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ta funkcja nazywa się ACC. Kolejno 1. Zintegrowana grafika - absurd. 2. Regulacja odbywa się w trybie PWM albo Voltage na większości obecnych płyt. Obroty są ustalane na bieżąco w zależności od temperatury procesora. 3. Do tego służy aplikacja AMD Overdrive - można tworzyć profile użytkownika i uruchamiac je zgodnie z zapotrzebowaniem. Np. profil cichy komputer niepodkręcony a do grania profil głośny, komputer podkręcony. Sama funkcja Auto OC z płyty jest bezużyteczna gdyż zwykle pozwala na małe OC w granicach 1% - 10% - śmiech. Wszystko na Czym Ci tu zależy osiągniesz poprzez AMD Overdrive. 4. Patrz pkt. 3 5. Podkręcanie pamięci na platformie AMD jest nieopłacalna - tutaj podkręca się HyperTransport i porcesor - z tego mamy najwyższe skoki wydajności. Pamięci chodzą na stocku bez chłodznia. Ja Ci polecam coś z Gigabyte lub ASUS odradzam MSI - awaryjne. Wielkie dzięki naprawdę się nie orientowałem. Wybranie sprzętu teraz jest dla mnie niezwykle ważną i delikatną sprawą. Nie składam go do gier a jedynie do aplikacji. Myślę że taka zintegrowana karta może mi na jakiś czas wystarczyć. Chodzi mi tylko o znaczek ATI lub GeForce tak aby uruchomiły się opcje 3d PS i FL cs4. Kolejne pytanie zielonego liścia w porze wiosennej :lol: Czyli AsRock ten AsRock będzie jak znalazł?Czy szukać czegoś z ładniej wykonanym chłodzeniem? Każda pamięć DDR3 na 1333 będzie rozsądnym zakupem jeśli chodzi o wydajność w aplikacjach przy zamykaniu i otwieraniu wielu okien programów? Czy płyta główna może mieć jakieś fajne funkcję oszczędzania prądu czy to nie ma sensu? Czy możecie mi polecić jakieś płyty główne abym miał wybór(zależy mi na cichej energo oszczędnej pracy). chętnie pogadam na gg 1634814 gdyby ktoś miał chwilę czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Ten Asrock krórego opisujesz jest jak najbardziej OK. Ma zintegrowaną grafikę a jakby ta Ci z jakichś powodów nie wystarczała to można zawsze dołożyć coś na wolny slot PCI-Express x16. Ja pisałem, że to absurd szukać płyty zpecjalnie ze zintegrowaną grafiką bo myślałem, że chodzi o gry komputerowe - cofam stwierdzenie. Jeśli chodzi o ładniejsze chłodznie to dopóki nie kręcisz to nie ma to żadnego znacznia te bloki z aluminum muszą i dadzą radę. Jeśli chodzi o wydajność przy pracy na wielu oknach to tu największe znaczenie ma HYperTransport i ta płyta obsługuje jego najnowsza wersję czyli 3.0 - Taktowanie HyperTransport 2600Mhz. Ramy weź standard 1333Mhz CL9 od Goodram - najtańsze a są spoko, sam mam i używam. Fajne funkcje oszczęszania prądu są teraz w standardzie AMD - Cool and Quiet - polega to na tym, że jeśli komputer jest bezczynny tzn nic na nim nie robisz a chodzi to mnożnik i napięcie CPU spadają jak w laptopie - jest wtedy bardzo cicho i tanio. To samo się tyczy grafiki ma automatyczne obniżenie taktowania w stanie bezczynności. W zastosowaniu do pracy na programach jest to jak najbardziej na miejscu. Generalnie każda płyta teraz obsługuje te funkcje. Godny polecanie jest Gigabyte - mają taki fajny programik Energy Saver który nalicza ile watów zostało zaoszczędzonych dzięki wyżej wspomnianym funkcjom. Aha jak chcesz mieć 4GB RAM lub więcej, trzeba pomyśleć nad systemem 64bitowym. Wiele zależy też od tego ile Chcesz wydać na ten zestaw, wtedy można pomyśleć o kwestiach wyciszania i jakości konkretnych podzespołów. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMPRO Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 czyli wiadomo płyta główna musi mieć minimum 3.0 - Taktowanie HyperTransport 2600Mhz mam maksimum ~1800-2000+zł ale gdybym wydał mniej było by dobrze Sprzęt niemal nie będzie rozbudowywany. wyłącznie grafika dysk SSD i +4GB DDR ewentualnie RAID ale nie zamierzam dopłacać 60zł tylko później wymienić płytę główną. Sprawa wydajności jest dla mnie drugorzędna. Sprawa RAM jest dla mnie kluczowa 4GB (XP 64 lub w7 64 xp z racji swojej ceny na jakiś czas widziałem po 80zł docelowo w7 więc nie rozwijajmy tego wątka). pracy na wielu oknach więc minimum 3.0 - Taktowanie HyperTransport 2600Mhz Najważniejsze jest to co pisałem poniżej ze zmianą taktowania. Nie potrzeba mi naliczać ile zmniejszył się pobór prądu ponieważ kupuje miernik. AMD - Cool and Quiet minimum Cisza Cisza sprzęt ma być cichy prawie pasywny. WC albo dobre chłodzenie standardowe chce słyszeć jak dysk pracuje przy braku obciążenia zasilacz ma być cichy jak to tylko możliwe i jak mnie stać. Obudowę wykonam sam wykonam sam Sprzęt będzie przenośny w formie tylko takiej że da się go zapakować i zainstalować w innym miejscu Obudowę i chłodzenie jestem zdeterminowany by utopić w to własne ręce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Te środki spokojnie wystarczą, moim zdaniem da się wydać nawet mniej. Podsumujmy: Płyta - zostaje ASrock - ma nowoczesną zintegrowaną grafikę, gniazdo AM3, obsługuje HT 3.0, funkcje dynamicznego oszczędzania energii C&Q i funkcję zarządzania prędkością obrotową wentylatora na podstawie temperatury - "QUIET FAN" Przy tych środkach finansowych radzę wziąć pełnego Phenoma II X3 lub X4 - nie liczyłbym na funkcję ACC - jednemu się cache L3 uda odblokować a innemu nie, to jest totolotek niestety. Jeśli chodzi o ciszę to boxowy wentylator dołączany do porcesorów Phenom II jest wystarczająco cichy jeśli są włączone funkcje sterowania wentylatorem. Dodam, że na standardowym taktowaniu Phenomy są bardzo chłodne, więc nie ma potrzeby inwestować w dodatkowe chłodzenie. Ma to sens tylko przy podkręcaniu a nas to nie dotyczy. Moja rada; Zacząć od boxa i potestować a w razie gdyby wentylator był jednak za głośny - każdy ma inne preferencje, można pomyśleć o chłodzeniu nierefererencyjnym, nawet pasywnym. Ale tu uwaga - takie chłodzenia są dosyć duże i przy przenoszeniu mogą stanowić problem. Mam tu na myśli transport samochodem i wstrząsy. Jeśli chodzi o zasilacz to moc nie musi być duża już 300 Wat będzie OK. Są na rynku zasilacze chłodzone pasywnie ale nie są tanie. Mam na myśli Yesico FL-350W -0 dBA. Ale kosztuje 3x tyle co markowy zasilacz 500 Wat. Poniżej link: http://www.4max.pl/default.asp?g=151&g...mp;produkt=1032 Z kolei standardowe zasilacze mają obecnie montowane wentylaotry 120mm i w sumie są ciche, poza tym wentylator zawsze można zmienić na cichszy. Tutaj znowu kwestia preferencji. Pzdr - Chris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...