Pijang Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) Witam, zwracam się do Was z zadziwiającym problemem z którym nie potrafię sobie poradzić. Otóż dwa razy dziś przy ładowaniu pulpitu w XP komputer się wyłączył. Po czym następnie od tamtego czasu już w trakcie bootowania sprzęt nie startuje i wyłącza się automatycznie po około 5 sekundach. maszyna to X2 5000+ na płycie MSI K8N Neo3 z zasilaczem Be Quiet Straight Power 450W. Zauważyłem że w w trakcie tych kilku sekund działania lampka Power Led miga miast świecić jednostajnie tak jakby coś włączało i wyłaczało zasilanie jednocześnie zasilacz "do rytmu" tej lampki wydaje dziwny dźwięk który nie sposób określić inaczej niż "pykanie" ;D. Komputer działa poprawnie na zarówno zapasowym badziewiu 450W Mercurego jak i na 350W zasilaczu Chiefteca z komputera brata. Wszystko więc byłoby jasne i zrozumiałe gdyby nie fakt że Be Quiet działa poprawnie i normalnie na komputerze brata! Żadnych padak żadnych dziwnych dzwięków. Normalna praca! Sprzęt brata to stary Amd 2800+ 754 na płycie Gigabyte K8NE. Chciałem wiec po tym przydługim wstępie zapytać czy ktoś nie spotkał się z podobnym przypadkiem? Czy możliwe jest takie uszkodzenie diody termicznej w moim X2 5000+ że powoduje ona wariowanie aktywnego PFC na BQ podczas gdy pasywne PFC na szefie i mercurym wogóle się tym nie przejmuje? Temperatura na procesorze nie zmieniła sie ani o jote. Nikt nic nie zmieniał w biosie. A jego reset nic nie pomogł. Czy może też należało by raczej winić aktywne PFC w BQ które z powodów jakiś tam funkcji dwurdzeniowca (jeżeli wogóle jest jakakolwiek różnica między nimi i jednordzeniowymi) wariuje podczas gdy ze starym jednordzeniowym 2800+ działa bez zarzutu? Reasumując zostałem z zasilaczem który po 2 latach przestał działać u mnie a działa gdzie indziej i z komputerem który działa na wszystkim tylko nie na tym na czym działał przez 2 lata :lol:. Będę wdzięczny za wszelkie info, sugestie czy też wróżby z fusów ;). Pozdrawiam Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Pijang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 wyglada na to ze po prostu u ciebie nie wyrabia, a u brata dziala bo ma mniej prądożerny konfig (nie podałeś jakie karty graf). zapusc power supply test z OCCT na kompie brata. ten BQ to E5 czy E6? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pijang Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) wyglada na to ze po prostu u ciebie nie wyrabia, a u brata dziala bo ma mniej prądożerny konfig (nie podałeś jakie karty graf). zapusc power supply test z OCCT na kompie brata. ten BQ to E5 czy E6? E5 dwuletni który na tym samym konfigu działał bez zarzutu przez 2 lata a teraz ni z gruchy ni z pietruchy dzieje sie powyższe zarówno na 8800gt jak i na 6200. Edytowane 3 Stycznia 2010 przez Pijang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 że co? na twoim kompie na 8800 i 6200 testowales tak? na kompie brata co jest? zrob u niego to co napisalem + jak sie da to odpal ten test z 6200 i 8800 u niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Maiłem identyczny przydalek z Fortronem 250W ... i tam tez "migał" power tyle ze migał tak ze nie moza było komputera uruchomić. Po wstawieniu go do innego konfigu no problemo.. Prawdopodobnie przetwornica STD-by ci zaniża napiecia i twoja mobo jest czułe na to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...