sts Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Konfiguracjia: Płyta msi 845PE Max (bios najnowszy) Intel Celeron, 1.8 256ddr GeForce4 Ti 4200 codegen 300 :blink: Wiec tak sprzet trafił do mnie z powodu nie właczania sie wcale lub tylko na chwile. Myśle sobie zasilacz (wymiana na fortona 500w) nic nie zmieniła. Rozkreciłem pacjenta i dojrzałem po wnikliwych ogłegdzinach (przy okazji dodam iż brak jest wylanych czy też napuchnietych kondensatorów) że ułamany jest koszyk do mocowania chłodzenia procesora, koszyk wymieniłem na nowy, zainstalowałem wszystko poprawnie. Ale gdy odpalam pc mam komunikat (płyta msi posiada sledz z 4 diodami które sygnalizuja rózne błedy (np uszkodzona pamiec i inne tego typu)według wskazań z manuala) Early Chipset Initialization Chłodznie procesora jest standardowe Odziwo jak odepne te dwie wajchy które dociskają mocno radiator do procesora komputer odpala bez jakichkolwiek bledów ładuje sie system i własnie z niego teraz pisze, jak tylko zatrzasne te dwie wajchy tak że trzymają one dosyc mocno chłodzenie z cpu komputer nie odpala a na diodach wyswietla sie bład Early Chipset Initialization. Jakies sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 zasilacz raczej tu nie jest problemem bo sprzet nie pobiera kW :D tymbardziej jak go sprawdziles... napisz jakie masz temperatury przy "odepnietych wajchach" czy jest mozliwe ze za mocno dokreciles koszyk do plyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Koszyk jest na zatrzaski wiec tu ani w jedną ani w druga stronę nic nie można złe zamontować, temp cpu w biosie 32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Płyt musi mieć gdzieś naprężnie i docisk na procesorze albo koszyku powoduje awarię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Koszyk na pewno zamontowałeś od s478? Bo mogłeś przez przypadek dać od innej platformy i dlatego ucisk jest za duży. Przy odpiętych zatrzaskach jaka jest temperatura? Bo jeśli dobra, to można by się nawet pokusić o zostawienie go w takim stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Koszyk na pewno zamontowałeś od s478? Bo mogłeś przez przypadek dać od innej platformy Nie mógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Koszyk zakupiony tu link Wiec to jest to nic tu innego złego nie da sie wymyślić. Płyta delikatnie sie wygina (normalnie wygięcie delikatne takie, widziałem takie (wygięcie) przy różnych soketach 775 (box) am2 i innych). Nie wiem co o tym myśleć, jak chłodzenie nie jest zapięte sprzęt działa choć radiator lata i można go odsunac od cpu na kilka milimetrów( czego nie robię oczywiście podczas pracy pc). Jak tylko zrobię docisk mocniejszy np ręką (docisnę mocniej chłodzenie do cpu, a sam docisk reką jest o wiele słabszy od poprawnego zapięcia chłodzenia na cpu ) to pc sie nie odpala, sprawdzałem procesor nie ma jakichkolwiek przebarwień, piny wszystkie proste, ziarnko pasty rozsmarowuje sie po całej powierzchni cpu (przy prawidłowym założeniu (zatrzaśnięciu) chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 A czasami po naprężeniu płyty nie robi się gdzieś zwarcie, np od spodu ? Wyjmij płytę z budy i sprawdź na pająka. Sprawdź też czy gniazdo procesora nie ma jakichś uszkodzeń mechanicznych, nie "rozjechało" się w którymś miejscu itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) sprzęt testowany na pająka a także w obudowie żadnych zmian. Resztę za chwile sprawdzę. Zwarcie ? tego nie widać nie słychać ani nie czuć. Temperatury z everesta podczas testu linx X20 Płyta główna 31 °C Procesor 41 °C (max jakie widziałem 45, chłodzenie od cpu letnie) Aux 17 °C (tutaj temp był 60-63 stopnie ale po paru minutach w Windows spada do 17-18) Seagate ST340015A 20 °C Wentylatory Procesor 2801 RPM Edytowane 9 Stycznia 2010 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 sprzęt testowany na pająka a także w obudowie żadnych zmian. Resztę za chwile sprawdzę. Zwarcie ? tego nie widać nie słychać ani nie czuć. Temperatury z everesta podczas testu linx X20 jesli nic nie pomoze to proponuje zastosowac niekonwencjonalne rozwiazanie a mianowicie: zainstalowac radiator do koszyka > przesmarowac proca > dac radiator z koszykiem > powoli dokrecac i zobacz co bedzie sie dzialo > ewentualnie zastosowac jakies podkladki... I pytanko: zmieniles tylko koszyk? jest identyczny jak ten wczesniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 został wymieniony tylko koszyk, wygląda identycznie wymiarowo, długosc kołków rozstaw i wysokość zaczepów wszystko identyczne tylko nie połamane jak pierwszy koszyk który wymieniłem. W chwili obecnej chłodzenie zamontowałem na sznurek nie zbyt mocno związałem aby nie odpadł przy transporcie pc, reszta działa bez zastrzeżeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4RT2 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) na sznurek Podsunales mi genialny pomysl zeby sprobowac zlozyc riga bez srubek, uzywajac jedynie sznurowadel :lol2: Co do tematu to podmien plyte jesli masz mozliwosc, moze jakis mikrokontroler na niej padl :unsure: Edytowane 9 Stycznia 2010 przez 4RT2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Na pewno uszkodzona jest płyta lub cpu, czego nie mogę łatwo sprawdzić bo nie mam nic na podmianę. Na razie zostaje tak jak jest. Dzieki wszystkim za pomoc ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...