frotek Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Witam, Zakupiłem Unitek 103 w celu zgrania danych z dysków kompów stacjonarnych na lapka. Jednak pojawił się problem, ponieważ podłączyłem adapter do dysku za pomocą złącza ATA, następnie podłączyłem zasilanie i adapter z lapkiem za pomocą USB. Lapek ma Win7. Niestety pojawił się problem, ponieważ instalacja sterownika urządzenia kończy się komunikatem: Niepowodzenie instalacji oprogramowania sterownika urządzenia ("nazwa dysku" USB Device - Niepowodzenie). W menadżerze urządzeń w stacjach dysków widoczny jest dysk lapka oraz dysk z kompa stacjonarnego, który chce podłączyć, ale jest przy nim żółty trójkąt z wykrzyknikiem. Próbowałem zaktualizować sterowniki online, ale wszystko jest ok. Co może być przyczyną problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 (edytowane) Mam chyba taka samą przejściówkę (z wyglądu to samo) i ma ona swoje kaprysy. Tzn. jeśli podepniesz ją pod USB i szybko nie podłączysz dysku SATA, to nie zostaje on wykryty tylko pojawia się coś w menedżerze, nie pamiętam dokładnie - ale chodzi o to, że bez dysku. W dyskach ATA mam podobny sposób. Przygotowywuję sobie wtyczkę ATA tuż obok dysku, podłączam zasilanie do dysku, czekam aż się rozpędzi, a potem szybko wkładam kabelek USB i wtykę do ATA. Jak po zapali się czerwona lampka to po chwili znajduje partycje. BTW: Ja nigdy nie korzystam z tego dodatkowego 5V zasilania - nic nie pomagało na kaprysy więc olałem, a działa chyba od ok. 2-3 lat bez problemu. Edytowane 10 Stycznia 2010 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frotek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedź. Tyle, że u mnie w menadżerze pojawia się dysk, ale jest problem ze sterami. Po podłączeniu wszystkiego zaczyna się instalowanie urządzenia podłączonego pod USB i za chwilę błąd jaki opisałem wcześniej. Przy aktualizacji sterów system informuje, że jest to dysk i sterowniki są aktualne. Może spróbuje w sprawdzić to na WinXP? Może nie będzie problemów? BTW: Test przeprowadzałem na kilku różnych dyskach z PCta i zawsze ten sam błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Patrz, co się u mnie wyświetla po podłączeniu samej przejściówki: I po odłączeniu i podłączeniu dysku moim sposobem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...